Last news in Fakti

3 Септември, 2022 17:05 1 589 20

Полски министър обвини Германия, че цели да смени властта във Варшава

  • збигнев жобро-
  • полша-
  • германия-
  • матеуш моравецки

Збигнев Жобро подчерта, че в условията на война в Украйна Полша трябва първа да се отрече от енергийната политика на ЕС, която помага на Путин

Полски министър обвини Германия, че цели да смени властта във Варшава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия иска да разполага с колониално правителство в Полша и затова блокира полския Национален план за възстановяване. Това заяви днес министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро в интервю за полското радио RMF FM 24.

"Зад прекрасните думи за правосъдие се криеха брутални политически цели спрямо Полша, главно на Берлин, който иска да смени властта тук с такава, която да е подчинена на Берлин, която да не иска репарации от Германия, която да е съгласна с хегемонията на Германия в Европа", каза той.

Жобро подчерта, че в условията на война в Украйна Полша трябва първа да се отрече от енергийната политика на ЕС, която помага на Путин. Относно предположението, че Обединената десница може да загуби следващите избори, ако не дойдат парите по плана за възстановяване интервюираният каза, че не е песимист. "Поляците виждат, че това са пари, използвани да повлияят на резултата от изборите, което е цинична игра от страна на Европейския съюз", каза лидерът на партията "Солидарна Полска".

По въпроса за репарациите за щетите от нацистката окупация през Втората световна война Жобро каза, че това е предмет на международни отношение и не е в негови ресор, работа е на полското външно министерство. Водещият на радиопредаването попита госта дали вярва, че ще дочака деня, която поляците ще получат парични компенсации за щетите от войната. На това Збигнев Жобро отговори: "Слабите веднага се отказват, вдига ръце и развяват белия флаг. Ние имаме моралната задача да изискваме тези репарации". По думите му така ще бъде даден пример на Украйна, която един ден да поиска военни репарации от Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко

    24 4 Отговор
    са ѝ проблемите на Германия , с поляците ще се занимава ?!
  • 2 Слънчев вятър

    12 2 Отговор
    Преди десет години това би било невъзможно.
  • 3 Само ЕС и САЩ ще ни спасят

    4 20 Отговор
    Трябва да върнем локдауните и зелените сертификати. Задължително. И който не се е ваксинирал, да няма право на достъп до нищо - дори до работа. Трябва да се предпазим от този ужасяващ вирус.

    Също така трябва да се освободим от руската зависимост. Ако трябва, ще плащаме и тройни цени, ще умираме от глад и от студ, децата ни ще ходят голи и боси, но трябва да спасим демокрацията.

    Коментиран от #6

  • 4 Притеснително

    28 2 Отговор
    Не ми пука за Полша и нейните крайни антируски глупости. По-проблемно ми е изтеглянето на 50те биолаборатории от територията на Украйна и евентуалното местене на някоя от тях на наша територия. Както искате ме разбирайте, но мисълта че някой ще си играе с чума или холера в някое затънтено местенце в страната ни ме полудява!
  • 5 ъъъ

    10 1 Отговор
    както е тръгнало май следващите ще са пшеките ...
    ние на дойчовците санкции ще налагаме ли?
    мене ми не пречи много - ще си продам 20годишния мерцедес и ще съм солидарен ...нека ги е яд после че ще ходя пеша
  • 6 Слънчев вятър

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Само ЕС и САЩ ще ни спасят":

    Най-добрата защита днес е ежедневната таблетка йод.
  • 7 Допълнително инфо

    16 2 Отговор
    Я да кажем преди 2 сни какво е поискал лидера на саксонците, поискал е да се прекрати даването на оръжие на Зеленски и мирен договор на Германия и Русия. Защо не го пишете това, не е по план ли?

    Коментиран от #13

  • 8 Полските нацита

    15 2 Отговор
    са слепи и не виждат как бандеровци пак ще колят поляци.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да не повярваш

    13 0 Отговор
    Поляците с тези тези, че Германия искала да им спре парите от плана за възстановяване, всъщност се опитва да рекетира Германия. Германия е най-голямия вносител на финанси към ЕС, от които финанси много добре се ползваше и още се ползва Полша. И като иска 1 трилион компенсации за 2-та световна война, ще й върне ли немските територии, които й бяха подарени, каква ще е компенсациията за немците изгонени от тези територии? Ама да си ги плещат , близо 80 години след войната. Тези мразят евреите (факт, че масово са предавали евреи на немците), но се опитват да ги надминат по компенсации и други благинки. Рекетьори! Много добре знаят защо им спират парите. Унгария взе да се съобразява и направи някои промени в съдебната си власт, а поляците- ако им мине номера...хайде стига тарикатски номера...
  • 11 мучо

    6 0 Отговор
    ама тоз на снимката е дуда, дето прегръща и се разплаква....
  • 12 Реалист 2

    10 0 Отговор
    Продължават полските шантажи срещу Германия . На Варшава ѝ е лесно - ще заеме щатска , русофобска страна , а Германия трябва да си съсипе енергетиката (после икономиката) за да я храни .
  • 13 Ха де

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Допълнително инфо":

    А кои са саксонците? Бившото ГДР! Хайде стига рашистки подкрепени боклуци! Тяхното ЦК бяха по-верни на Москва и от нашите цекари и политбюро.

    Коментиран от #16

  • 14 Ивелин Михайлов

    1 0 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, джендърите искат да свалят патриотите!
  • 15 ИЯО

    0 0 Отговор
    Искай разпад н Евросъюза- друго не ни трябва
  • 16 Допълнително инфо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ха де":

    Каквито и да са, не са слепи като тебе. Ходи викай за ония синковци дето фалиплраха 19 банки за да изпратят келешчетата си в Харвард и сега ни ги връщат, че да може да пак да ни ограбят и да пратят келешчетата на келешчетата пак в Харвард. Не ми пука кой кой е. Искам нормален живот. А това значи нормални и поносими за джоба цени, сметки. Значи спокойствие и предвидимост. С разни неонацисти и комунисти, които всъщност са едно и също, нищо няма да постигнем. И за твое сведение ГДР или ГФР, все тая, една държава са и се нарича Германия. Или за тебе не са? Защо не питаш немците дали са съгласни с мнението ти?
  • 17 Мислител

    1 0 Отговор
    Аз пък си мислех, че една Охкрайна е достатъчна.... за Европа, а то имало още една Охполша!!!
  • 18 Мислител, не ме цензурира, ей

    1 0 Отговор
    Аз пък си мислех, че една Охкрайна е достатъчна.... за Европа, а то имало още една Охполша!!!
  • 19 Мислител, не ме цензурира, ей

    1 0 Отговор
    Аз пък си мислех, че една Охкрайна е достатъчна.... за Европа, а то имало още една Охполша!!!
  • 20 Мислител

    1 0 Отговор
    Аз пък си мислех, че една Охкрайна е достатъчна.... за Европа, а то имало още една.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания