Отидете към основна версия

29 299 247

Путин искаше да покаже военната мощ на Русия, а сега иска помощ от Северна Корея

  • владимир путин-
  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • русия-
  • северна корея-
  • украйна-
  • иран-
  • оръжия-
  • война-
  • кремъл

Рухна митът за "безаналоговата" руска армия

Снимка: Shutterstock

Руският президент Владимир Путин искаше (с войната срещу Украйна) да покаже на света военната мощ на Русия, но вместо това сега му се налага да моли за оръжия Иран и Северна Корея. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде украинското издание „Европейска правда“.

На 24 февруари руската армия, по нареждане на Владимир Путин, започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна. Окупаторите бяха разгромени в Киевска област, въпреки халюцинациите им, че могат да превземат Киев за 3 дни. Сега украинските въоръжени сили контраатакуват и на други места. Заради огромните загуби в човешка сила и военна техника Путин се принуди да моли за помощ Иран и Северна Корея.

„Президентът Путин смяташе, че неговото нахлуване ще покаже руската военна мощ. Вместо това руската армия се обръща към Северна Корея и Иран за доставките, от които се нуждае. В същото време отбранителните способности на Украйна продължават да укрепват, благодарение на тяхното лидерство, военна смелост и подкрепата на съюзници и партньори", каза американският държавен секретар. Той добави, че Путин се е надявал, че желанието на Запада да упражнява икономически натиск ще намалее с времето, но и този му план е претърпял катастрофа.

„Повече от 1000 компании са напуснали руския пазар. Контролът върху износа не позволява доставката на високотехнологично оборудване. Русия не може да поддържа, камо ли да модернизира, ключови сектори на икономиката, от производството на автомобили до военния износ. Те не могат да заменят оръжията, които са били използвани в Украйна“, каза държавният секретар. Според американското разузнаване Русия купува милиони артилерийски снаряди и ракети с малък обсег от Северна Корея. Всяко споразумение за закупуване на оръжия от Северна Корея е нарушение на резолюциите на ООН, насочени към забрана на разпространението на оръжия от Пхенян. Миналата седмица стана ясно, че Русия е получила "стотици" дронове от Иран, които биха могли да бъдат използвани в пълномащабното му нахлуване в Украйна - въпреки призивите на Вашингтон към Техеран да не го прави.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 201 гласа.

Свързани новини