Last news in Fakti

12 Септември, 2022 17:35 1 988 20

Шолц съжалява, че няма положителен отговор от Иран на предложенията за съживяване на ядреното споразумение

  • иран-
  • олаф шолц-
  • ядрена сделка

Споразумението беше постигнато през 2015 г. с Техеран от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Франция, Великобритания, Китай и Русия) плюс Германия

Шолц съжалява, че няма положителен отговор от Иран на предложенията за съживяване на ядреното споразумение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц изрази съжаление за липсата на "положителен отговор" от страна на Техеран на предложенията за съживяване на ядреното споразумение, подписано през 2015 г., съобщи Франс прес.

"Съжалявам, че Иран все още не е дал положителен отговор на предложенията на европейските координатори“, заяви германският лидер на съвместна пресконференция в Берлин с израелския премиер Яир Лапид.

"Няма причина Иран да не приеме тези предложения. Но трябва да отбележим, че това не е така и със сигурност няма да се случи в близко бъдеще", добави канцлерът.

Лапид, който се опитва да убеди Запада да не подновява споразумението, е на мнение, че преговорите са напът да се провалят. Той заяви, че подновяването на споразумението би било грешка, отбелязва Асошиейетед прес.

В съвместно изявление в събота правителствата на Франция, Германия и Великобритания припомниха, че "в началото на август, след година и половина преговори, координаторът на подписаното през 2015 г. споразумение представи набор на окончателни текстове, които биха позволили на Иран да изпълни отново задълженията си по споразумението и на Съединените щати да се върнат към спазването му". Но Техеран отново поиска прекратяване на разследване, водено от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), което проучва следи от обогатен уран, открити в три недекларирани обекта. Ръководителят на агенцията Рафаел Гроси отказва да го прекрати.

Това искане на иранския режим породи "сериозни съмнения" от страна на Берлин, Лондон и Париж дали Техеран има сериозно желание да поднови ядреното споразумение.

Споразумението беше постигнато през 2015 г. с Техеран от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Франция, Великобритания, Китай и Русия) плюс Германия. През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп реши да оттегли едностранно Вашингтон от договореностите, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ротшилд

    17 2 Отговор
    Моят Шолц работи против Иран.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Левски

    27 2 Отговор
    Никой ви не иска глупавите сделки в които вие печатите пари а другите вие работят! Едва ли някой в света ще иска да работи за долари и евро след като видя как САЩ ги конфискуват за един миг! Айде мерси по-добре да се работи за нещо което има стойност във времето!
  • 6 Долу ЕС

    26 2 Отговор
    Само да попитам каква е работата на германия дали иран ше има ядрено?!?!? Значи държавата убила 27 млн руснаци и съсипала Европа два пъти, натиска никой друг да няма ядрено, освен този който единствен го е използвал срещу хора! А да, зора е да се пази израел! От къф зор???
  • 7 Аватар

    21 1 Отговор
    Моля ,някой компетентен да обясни защо едни държави могат да притежават ядрени оръжия,а други не могат.Благодаря.

    Коментиран от #12

  • 8 Левски

    21 1 Отговор
    Всички сега говорят за руското отстъпление но русия вече хвърли термоядрената бомба в световната икономика! Връщане назад няма за съжаление! Армията няма смисъл да се хаби така или иначе в днешно време нито една война не е спечелена с армия!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Наглост

    13 1 Отговор
    Тогава най-справедливо тогава би било и Германия да се откаже от ядреното оръжие. Или за едните може, ама за другите не?
  • 11 ХитециДребно

    11 1 Отговор
    Много тънко мислеха да се сдобрят с Иран, за да се отдалечат от Русия ... Не разбраха, че петролопроизводството е Х величина, а търсенето У. Като тръгнеш да купуваш от друга държава, Русия ще запълни нисшата откъдето другата страна няма да праща. Нищо не могат да и направят, света няма да спре да ползва горива, защото ЕС се прави на ощипана госпожица. Просто ще си купува по-скъпо, защото ще го карат по-отдалеч, а нищо чуждо често и разни фирми посредници да си продават руски горива с нова надценка - по-целесъобразно е :)

    Коментиран от #15

  • 12 Бай Дън

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аватар":

    Щото нашите ядрени бомби са демократични, пък техните не са!

    Коментиран от #14

  • 13 Рошко

    16 0 Отговор
    Шолц още ще съжалява, щото нафтата е 2,40 евра в дойчето. И то не заради Русия а че слушат упорито обора
  • 14 Аватар

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Дън":

    Благодаея
  • 15 Ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "ХитециДребно":

    Както Финландия продава на Швеция сгъстен руски газ.Е и там сигурно си имат Кирчо ,който твърди,че танкерът е с американски сгъстен газ.

    Коментиран от #16

  • 16 МногоТочно

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха":

    Много точно размишлявате... мислете, защо дадена новина ми се съобщава, как ми се съобщава, ползват ли глаголи като "най-вероятно, независимост и т.н." - ако ги чуеш тези неща, най-вероятно те будалкат в прав текст и трябва да си много праволинеен да им вярваш. Реално ако вникнеш, те даже ти казват че те лъжат, като "най-вероятно нещо си се е случило, значи ние 100% трябва да направим това"
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Баце

    7 0 Отговор
    Ти дето се къпеш един път седмично, живееш в студ и полумрак защо ми даваш съвети и заповеди как да живея аз?
  • 19 От страни

    4 0 Отговор
    Кой ще приказва с тебе бе, келеш! Всеки знае, че се говори с господаря а не с подлогата му.
  • 20 Експерт2

    0 0 Отговор
    1 650 000км2 е територията на Иран с 86 милиона жители! Франция има 65 милиона жители с 550 000 км2 и има и атомни бомби и атомни централи. Великобритания с 53 милиона жители и 130 000км2 също има. И Да не говорим за Израел! Защо Иран не може да има атомни централи?
Новини по държави: