Отидете към основна версия

4 932 50

Берлин: Не можем да спрем преработката на руски уран в завод в Германия

  • германия-
  • русия-
  • аец-
  • уран

Пратката е предназначена за френски атомни централи, се казва още в съобщението

Снимка: Shutterstock

Германското правителство обяви днес, че не може да спре преработката на пратка с руски уран в завод в Германия, тъй като "ядреното гориво не е обект на санкциите на Европейския съюз срещу Русия", предаде Асошиейтед прес. Пратката е предназначена за френски атомни централи, се казва в съобщението.

Природозащитници призоваха Германия и Нидерландия да спрат руския кораб "Михаил Дудин" в Ламанша и да не допуснат урана, който той превозва, да бъде доставен в завода в германския град Линген, който се намира близо до границата с Нидерландия.

"Ние нямаме правно основание да спираме транспортирането на уран от Русия, защото санкциите, наложени от ЕС поради руската инвазия в Украйна, не включват вноса на ядрено гориво, също както и на руски газ", заяви говорител на германското министерство на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност.

Пратката с уран е проверена и е установено, че тя отговаря на изискванията за безопасност, съобщи говорителят на екологичното министерство в Берлин.

Заводът за преработка на уран в Линген се управлява от компанията "Фраматом" (Framatome), чийто мажоритарен собственик е френската енергийна корпорация Е Де Еф (EDF). Правителството на Франция притежава контролен пакет от акции в нея. Е Де Еф управлява всички атомни централи във Франция, отбелязва АП.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: