Last news in Fakti

13 Септември, 2022 13:12 4 240 19

Германия: Кражбите от нивите зачестяват

  • германия-
  • кражба-
  • плодове-
  • зеленчуци-
  • поле-
  • селско стопанство

Селските стопани в Германия се оплакват от все повече кражби на плодове и зеленчуци от полето

Германия: Кражбите от нивите зачестяват - 1
Снимка: Shutterstock

Жаклин Хундорф от град Тьонисфорст в Западна Германия е ядосана от това, че все по-често от нивите ѝ изчезват плодове и зеленчуци. При това не става въпрос за една или две ябълки - част от крадците са много добре организирани. Само за една вечер те задигнали 500 килограма плодове. Най-често взимат ябълки, череши и ягоди. "Хората вече нямат чувство за срам. Мислят, че им принадлежи и просто си взимат. Когато учтиво им обърнеш внимание, реагират крайно агресивно, защото не смятат, че са извършили нещо нередно", казва Хундорф.

Все повече хора крадат от нивите

Брането на плодове и зеленчуци от чужди ниви, дори в малки количества, е кражба. Земеделците в района на Фирзен, където е разположен и Тьонисфорст, са установили, че кражбите от полето напоследък зачестяват. Те предполагат, че това се дължи на значително по-високите цени на плодовете и зеленчуците.

Случаят в Тьонисфорст не е изолиран, казва Марк Бонус, който е част от местно обединение на земеделците. “Проблемът вече е широко разпространен, макар и в различна степен. Зависи и от вида на културите, които се отглеждат", казва Бонус. Хората вече нямат съзнание, че вършат нещо несправедливо, когато влизат в чужда земя и взимат храна. Той се опасява, че заради растящите цени - например на енергията и хранителните продукти - все повече хора ще прибягват до кражби от нивите.

И в самото селско стопанство разходите се увеличават: торове, дизел, работна ръка - всичко това струва повече. И води до по-високи цени на продуктите в магазините. Според неотдавнашно проучване оборотът на фермерските магазини е спаднал със 17% през първата половина на годината.

Кражбата от полето е престъпление

Асоциацията на германските фермери отдавна е загрижена от размера на кражбите на плодове и зеленчуци. Няма точни статистически данни по този въпрос, но е очевидно, че това е сериозен проблем. "Година след година нашите фермери понасят огромни икономически щети, защото хората крадат плодове и зеленчуци от полето", отбелязва заместник-генералният секретар на организацията Удо Хемерлинг. "Всеки, който краде плодове, е крадец - независимо дали от магазина или от полето. Това не е незначително престъпление." Асоциацията призовава полицията и правоприлагащите органи да преследват последователно кражбите.

Самите фермери са безсилни, тъй като кражбата на плодове обикновено се забелязва, чак когато крадците отдавна са си заминали. Такъв е случаят в село Финтен. Неизвестни лица задигнали там 100 килограма череши през нощта.

Въпреки това Жаклин Хундорф от Тьонисфорст казва, че понякога няма никаква полза да се хващат крадците, които ставали все по-нагли. "Веднъж хванах хора, които бяха толкова нахални, че не искаха да напуснат нивата. В един момент изтръгнах кошниците от ръцете им, изхвърлих ябълките на полето и просто им казах да си тръгват”, разказва тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германия

    61 0 Отговор
    е прогнила от емигранти

    Коментиран от #7

  • 2 Мразя Германия

    34 10 Отговор
    И се радвам когато Страда..
  • 3 Българи

    26 8 Отговор
    и турци

    Коментиран от #11

  • 4 Санкциите работят

    41 5 Отговор
    Хахахаха, нацистките говеда вече ги осуква глад!
  • 5 Човещинка

    60 1 Отговор
    На африканските гости на Меркел им се прияждат и сливки и прасковки
  • 6 ...

    32 3 Отговор
    Констнц. Регион известен с ябълките си и вината си. Като тръгнеш на разходка извън града веднага виждаш навсякъде изпопадали ябълки. Никой не ги събира щото ги мързи. Сигурно само тия дето видя за 10 мин стигат за 5 казана ракия. Ма откъснеш ли една за детето и веднага се появява някой да кряка.
  • 7 Соваж бейби

    31 0 Отговор

    До коментар #1 от "Германия":

    Пълнят си гаражите с земнина германците,мигрантите няма какво да ги мислим те си имат социални,специални магазини,червен кръст подаяния с храна .Няма да останат гладни ами европейският народ да му мисли !
  • 8 Като крадат

    27 4 Отговор
    Стотици килограми-това е за продажба и спекула,не е от глад.Крадат хората пристигнали в Германия отгледани и възпитани в "държави" по законите на джунглата.
  • 9 ⚜️Просветен⚜️

    35 1 Отговор
    Ми нека си внесат още няколко милиона африкански скакалци с чалми и ще откраднат и на жените им гащите!
  • 10 ИСТИНА Е

    22 0 Отговор
    Орките не искат да работят, но искат да ядат.
  • 11 Значи

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българи":

    Турците са там от шейсетте но в новината се подчертава че става в днешни времена...защо ли...?
  • 12 Иван

    17 1 Отговор
    Това е наследството което остави Меркел.
    Германците бягат от Германия.

    Коментиран от #14

  • 13 Мдааа....

    20 2 Отговор
    Това обяснява,колко много е изпаднал европееца.Нищо чудно през зимата да оберат и Кауфланд.Глад граници няма .
  • 14 вЕрно ли

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Към Русия сигурно?
  • 15 Боруна Лом

    13 0 Отговор
    А БРАТА,АА РОМ И ДРУГИ С ЛИЛАВИ ВЕНЦИ! КОЛКОТО ИСКАШ!
  • 16 В ГЕРМАНИЯ ............ ПОРТОКАЛИ ?

    3 0 Отговор
    А БАНАНИ КРАДАТ ЛИ ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    В бг ..също.....Бях оставил няколко много хубави и едри домати за семе на вилата.там храня и глутница от 4кучета....явно е влязъл двукрак глиган....Биволско сърце и като големина и като сърце-домат ми изчезна......другите стояха....от 4кучета,шефката не дойде вероятно тя е много зла и му е скочила ,и ....е ранена.Другите бяха нетипично нервни и не се храниха както обикновенно.ще ги видя като отида,дано шефката се появи.Но са му развалили кражбата на Двукракия вълк!
  • 19 Одит

    0 0 Отговор
    Не са мигранти тези крадци а стриктни германци! Глад идва и немците се оскотяват!
    Това е новата ПАНДЕМИЯ. В щатите и в Англия крадат бензин. Скоро и в България идва Пандемията “Самонабери си без да плащаш”
Новини по държави: