Отидете към основна версия

2 402 13

ЕС иска да ограничи до 180 евро за мегаватчас цената за централите работещи на въглища, атомна, вятърна и слънчева енергия

  • европейска комисия-
  • ток-
  • електричество-
  • газ-
  • слънчева енергия

Мярката ще намали приходите над тази цена, а средствата ще се използват в помощ на потребителите и бизнеса, които се сблъскват с рязко нарастващи сметки за енергия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия планира да ограничи до 180 евро за мегаватчас цената, на която централите, които не работят с газ, могат да продават своята енергия, според проект за предложение, видян от Ройтерс.

Мярката ще намали приходите над тази цена, а средствата ще се използват в помощ на потребителите и бизнеса, които се сблъскват с рязко нарастващи сметки за енергия. Тя ще се прилага за вятърни, слънчеви и атомни централи, както и за производители, работещи с биомаса и лигнитни въглища(каквито са повечето електроцентрали в България - бел. ред.), а също и за някои водноелектрически централи, според проектопредложението. Очаква се Брюксел да представи повече подробности утре.

Предложението предвижда също така въвеждане на еднократен данък върху извънредните печалби в целия ЕС, за да компенсира 33 процента от свърхпечалбите за фискалната 2022 г. на компании, работещи с изкопаеми горива.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: