Last news in Fakti

14 Септември, 2022 12:38 7 281 41

"Голдман Сакс": Цените на газа ще паднат двойно

  • голдман сакс-
  • газ-
  • газпром

Анализаторите са на мнение, че усещането за спешна необходимост от намаляване на търсенето, което се наблюдава в момента, постепенно ще бъде заменено от облекчение на пазара, че сме преживели зимата

"Голдман Сакс": Цените на газа ще паднат двойно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските страни са приключили попълването на газовите си резерви за зимата, което ще доведе до понижение на цените, които могат да спаднат под 100 евро за мегаватчас. това прогнозира американската банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), цитирана от телевизия Бе Еф Ем (BFMTV).

Ще бъде ли зимата не толкова сурова, колкото се очаква? Няколко седмици преди първите слани на газовия пазар напрежението спада. Въпреки заплахите от спиране на руските доставки, цената на пазара на едро отново започна да се понижава след пика, достигнат в края на август.

Контрактите с доставка през 2023 г. понижиха цената си от 297 евро за мегаватчас до 200 евро през последните дни. Тази цена все още е висока в сравнение с 85-те евро от преди една година, но все пак тенденцията вече изглежда низходяща.

Това е мнението на "Голдман Сакс", която уверява, че европейските страни могат да устоят на прекъсвания на газа от Русия през тази зима. Според анализаторите на банката проблемите с доставките вероятно са били решени успешно и вече може да се очаква цените да спаднат повече от двойно през зимата.

В началото на септември "Голдман Сакс" прогнозираше за зимата цена от около 213 евро за мегаватчас. Новата ѝ прогноза е за цена под 100 евро през първото тримесечие на 2023 г.

През последните месеци руската компания "Газпром" намали доставките си за Европа и европейските страни се втурнаха да пълнят газохранилищата, което доведе до скок на цените. Това бързане обаче се оказа полезно, като анализаторите от "Голдман Сакс" очакват хранилищата да бъдат запълнени средно на 90 процента до края на октомври, което е повече от първоначалната цел на страните от ЕС за запълненост от 80 процента.

"Това е главоблъсканица, с която Европа се справи успешно през изминалата година, отбелязват експертите. Благодарение на спада на търсенето на газ в Европа, както и сред купувачите на втечнен газ в други части на света, се постигна запълване на газохранилищата над средното равнище", изтъкват те. Така може да се изкара цялата зима, ако няма особено екстремни температури. Американската банка очаква хранилищата да останат пълни на над 20 процента до края на март идната година.

Анализаторите са на мнение, че така усещането за спешна необходимост от намаляване на търсенето, което се наблюдава в момента, постепенно ще бъде заменено от облекчение на пазара, че сме преживели зимата.

Ако този спад на цената на газа се потвърди, то той би могъл да доведе до поевтиняване на тока. Цената на електроенергията се определя чрез сложни изчисления, които не се основават на реалните разходи за производството, а от цената на последния мегаватчас, произведен от мрежата. А при намалени производствени капацитети и силно търсене тази цена ще се определя от производството на газовите електроцентрали. Понижаване на цената на газа ще доведе до съответен спад на котировките на пазара на електричество.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    54 17 Отговор
    Цените са едно, но наличието и доставката до потребителите съвсем друго...

    Коментиран от #14

  • 2 Онзи

    56 12 Отговор
    Голдман Сакс е на Ротшилд.

    Коментиран от #16, #19, #26

  • 3 И тройно

    32 16 Отговор
    Да паднат цените ,булгар газ ще го купят по скъпо за да има за червените комишъни
  • 4 РЕалиста

    29 46 Отговор
    газа и петрола падат, когато падне путлер !!
  • 5 МирО

    50 33 Отговор
    А дано, на на дали.
    Цените със сигурност ще паднат, когато наркоманчето в Киев го ликвидират и Русия се договори с ЕС, но това не се нрави на сащ

    Коментиран от #21

  • 6 Ето тук е

    43 4 Отговор
    заровено кучето. "Цената на електроенергията се определя чрез сложни изчисления, които не се основават на реалните разходи за производството, а от цената на последния мегаватчас, произведен от мрежата". Всяка стока си има себестойност която не е трудно да се изчислява по някаква сложна формула. Сложете и горна граница на печалбата и готово. Тия борсаджии се опияниха от лесните печалби и са на принципа: риба се лови в мътна вода.
  • 7 Хаха

    35 40 Отговор
    Русия се гръмна показно пред целия свят.Поредните лъжи и пропаганди заминаха.
  • 8 дрфтгъхуй

    36 12 Отговор
    Дребно жокерче- В МОМЕНТА Унгария и Сърбия плащат под €400 за 1000м3 което е около €42-43 за мегават. Грубо казано схемата е 10:1... Швабия плаща под €300, Италия малко над €300... Това по ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ДОГОВОРИ с Газпром и по старата формула на формиране на цената... Сърбия и Унгария подписаха онзи ден договорите си- значи старата формула се прилага и днес и €400 цена е напълно постижима за всеки...

    А вие се радвайте на това, че евентуално, може би, някога (ама надали) цената на газа за вас ще падне под $1000 за 1000м3...

    Коментиран от #13, #17

  • 9 Стоян Александров

    29 13 Отговор
    Ехаааааа идеално, браво, евалллла супер сте ЮСЕййййй.....Ихууууу. Ааааааа само да попитам какво ще го накара туй нящо за да падне ? Причината, причината за падането питам коя е ??? Ааааа и сега се сетих Вие, Вие от ЮСЕй имате или нямате интврес да падне туй нящо, щото мисля, ЧЕ ТАКА НАГЛО ЛЪЖЕТЕ РАЯТА, ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА НА КЪДЕ....
  • 10 Хаха

    18 31 Отговор
    Я, нещо няма много коментари, да не избягаха тролеите и чебурашките заедно с руската армия от Украина...
  • 11 КОНТРАТА

    31 9 Отговор
    Резерва е за не повече за 2 месеца, а зимата е до края на март както почва в някои части на Европа и Октомври!

    Коментиран от #33

  • 12 Ммммм даааааа

    30 7 Отговор
    Зимата скоро ще почука на вратата!? Дано доживеем за да видим.

    Коментиран от #23

  • 13 Така е защото

    23 10 Отговор

    До коментар #8 от "дрфтгъхуй":

    Бойко и построи газопровод с наши пари.

    Коментиран от #28

  • 14 Сск

    12 19 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Има ли търсене се появява и предлагане. Не важи за тоталитарните държави обаче.
  • 15 Реалист

    34 14 Отговор
    Цените на газта ще паднат като се разтури ЕС и вс държава стане самостоятелна и почне да води независима търговска политика от соросоидната.
  • 16 Не, тея двамата са съдружници.

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "Онзи":

    Съсобственици са на федералния резерв. Т. е. заедно печатат гущерчетата. На такива вяра да нямаш.
  • 17 Сск

    22 4 Отговор

    До коментар #8 от "дрфтгъхуй":

    Скоро ще им излязат през носа тези тарикатлъци
  • 18 8888

    23 6 Отговор
    Резерва се ползва само когато няма ориток на газ и резерва е ограничен. Нищо не са си напълнили от ЕС като резерв поради простата причина, че Газпром е им дава достатъчно количество за да отклонят към хранилищата!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ушанка

    15 29 Отговор
    Еее, така се надявахме всички да умрат без руска газ в страшни мъки, а пък те гадовете просто я замениха и повече едва ли ще си купят от нас.
  • 21 Иванко

    5 14 Отговор

    До коментар #5 от "МирО":

    Точно пък тогава ще се договарят. Все едно да ми влезе крадец в къщата и като ме убие и да се договори с полицията да му дадат 1000лв…
  • 22 Да,да,да

    22 6 Отговор
    Припомняме, че на 18 юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон бяха на работно посещение в Баку . В резултат на пътуването беше подписан меморандум за увеличаване на доставките на АЗЕРБАЙДЖАНСКИ ГАЗ за европейския пазар. ЕС планира да удвои доставките на газ от азербайджанския сектор на Каспийско море, но експерти по-рано отбелязаха, че Баку ПРОСТО НЯМА ПОВЕЧЕ КАПАЦИТЕТ през следващите години .

    Коментиран от #29

  • 23 Европа

    9 13 Отговор

    До коментар #12 от "Ммммм даааааа":

    получаваше 40% от газа преди войната от Газпром. Грешката беше, че замениха въглищата в ТЕЦ с газ, но това е обратимо и ще го направят при нужда. С останалите 60% ще имат за химическата индустрия. Още Менделеев беше казал, че да гориш въглеводороди е като да гориш пари. В Европа може друго да няма, но въглища има предостатъчно.

    Коментиран от #24, #31

  • 24 Статия

    16 3 Отговор

    До коментар #23 от "Европа":

    Европа купува въглища от САЩ, Колумбия, Австралия, за да тушира енергийната криза.
  • 25 Секстра Нина

    12 3 Отговор
    забравили са да довършат заглавието - "...когато на коча му паднат тестикулите"
  • 26 точно така

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "Онзи":

    Аха, само дето соросите тая сметка са я направили без кръчмаря........а европата скоро ще се радва ако успее да преживее зимата и ЗАПАДналите ще се поздравяват с ЧЕСТИТА БАНЯ, както е било у нас преди 100 години!
  • 27 Мъхъ

    1 2 Отговор
    Кога!!!
  • 28 ерфтгъхуй

    17 11 Отговор

    До коментар #13 от "Така е защото":

    А истински важният въпрос е защо не построихте Южен поток?
    Наясно ли си, че изпълнявайки заповедите от фащ "случайно" докарахте на Русия преки загуби от над $5млрд. и много години забавяне докато заработи Турски поток? Все някой трябваше да плати тея милиарди загуби и разбира се това сте вие- робите...
    Ако бяхте построили Южен поток и Белене щяхте да имате и пари в изобилие и да сте ГЛАВНИЯТ ФАКТОР в региона- евтин ток в изобилие, газ почти без пари заради транзитните такси и т.н.... Но в момента сте просто гнусни роби на либерастите...

    Жокер: годишно давате едни пари като вноска към ес и получавате едни други суми по програми и т.н.... За всичките години дадени-получени пари показват, че СРЕДНО на година получавате 500млн. ЛЕВА повече отколкото давате. Само транзитните такси от Южен поток щяха да са по-големи... Добавете токът от 2 нови реактора в Белене който щеше да се изнася (и сега произвеждате 2 пъти повече ток от нуждите ви и изнасяте яко) и освен реалистичната възможност Белене да се изплати за 6-7 години щеше да има още едни ОГРОМНИ приходи...
    Тоест БЕЗ да влизате в ес щяхте да имате повече пари в джоба само заради Южен поток и Белене...

    Жокер 2: Сърбия не е в ес и са ПО-ДОБРЕ от дупката бг... Що ли?

    Коментиран от #36

  • 29 Не,не,неееее

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Да,да,да":

    Ти набор на Менделеев ли си за да пишеш: ".... беше казал"?Добра памет имаш .Ако все пак си про100 "млад и красив",то знай ,че в българският език е правилно да се каже : ...е бил казал,споменал и т.п.
  • 30 Мао Цзе-дун

    7 2 Отговор
    ЩЕ СКЪСАМ А,Н,У,С,А НА ТАСКО ЕРМЕНКОВ
  • 31 кйухъг

    16 8 Отговор

    До коментар #23 от "Европа":

    Бъркаш двата щата... У европа има ЗАЛЕЖИ на въглища, но мините където се добиваха поголовно бяха закривани заедно с минаването към газ на централите... И от години европа внася въглища от къде ли не... Включително и Русия... Тоест дори и да имат действащо оборудване в централите за да минат пак на въглища просто НЯМА ВЪГЛИЩА КОИТО ДА ИЗГАРЯТ ТАМ...

    Ситуацията е проста- пари ще си напечатат, но стоката дето искат да купят ПРОСТО Я НЯМА. Успех на либерастите...

    Коментиран от #35

  • 32 Сериозно?!

    6 7 Отговор
    Може и да е вярно, след около 5-10 години и то ако е руска, понеже транспортните разходи са невъзможни за заплащане.

    Коментиран от #34

  • 33 Резева и доставки!

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "КОНТРАТА":

    Доставките не спират зимата, а резервата се използва за ограничаване на цената! И дано разберете защо запада се изказва за пестене, не защото няма газ, а за да е наситен пазара и да няма спекулаций!
  • 34 Ко каза ко?

    11 7 Отговор

    До коментар #32 от "Сериозно?!":

    Кой транспортни разходи и от къде? България е геогравски близо до много държави със залеж на природен газ?! Оооо шок и ужас! Пропагандата премести България на Марс и без Русия не може хахаха
  • 35 Щом са ги затворили

    12 4 Отговор

    До коментар #31 от "кйухъг":

    (мините) пак ще ги отворят. А защо го направиха - заради глупавото Грете и брюкселските зелки, че имали СО2 отпечатък, чак го изчислиха за българската мусака. Франция си поправя атомните централи, Германия беше затворила 3 АЕЦ, но ще ги отвори и ще се оправят някак. Поляците също затвориха много ТЕЦ, но ще ги отворят. Умните хора затварят, но не ликвидират(като нас), а консервират.

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ЕС убива пазарите

    2 2 Отговор
    Я паднат цените, я не паднат. Никой не знае как точно се определят същите на виртуалния сайт TTF . Нито знае какви реални обеми въобще се търгуват там. Формулата базирана на движението на цените на петролните деривати работеше повече от 50 години без проблем. Но ЕС щото е по умен от всички реши че някакъв виртуален "хъб" в Холандия ще определя цените...и всички видяха какво се случи. Може би само Голдмън Сакс знаят как точно и кой ги наглася цените... Хаха... ЕС разби тотално и необратимо пазарите и въобще на енергийни носители. Трябва да отменят цялото европейско законодателство в сектор "енергетика", ако разбира се не е вече твърде късно дори за такава мярка.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ама не така ....

    2 0 Отговор
    Чакайте Бацето да дойде на власт ,че да се хвали ,как той е свалил цените! Аз , аз , аз кой ще се удря в гърдите , колко е велик !