Отидете към основна версия

3 007 26

Киргизстански и таджикистански граничари влязоха в престрелка помежду си

  • киргизстан-
  • таджикистан-
  • граничари-
  • нагорни карабах

И в двете държави има руски военни бази, но по границата им често има сблъсъци, а миналата година за малко не се стигна до война между двете бивши съветски републики

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Киргизстански и таджикистански граничари влязоха днес в престрелка във връзка с граничен спор, предаде Ройтерс.

Сблъсъкът, до който се стигна непосредствено преди провеждането на важна регионална среща, на фона на войната в Украйна и на стълкновенията между Азербайджан и Армения, е започнал, след като киргизстански граничари обвинили таджикистанските си колеги, че са заели позиции на част от границата, която не е демаркирана.

Както Киргизстан, така и Таджикистан са съюзници на Русия. И в двете държави има руски военни бази, но по границата им често има сблъсъци, а миналата година за малко не се стигна до война между двете бивши съветски републики.

Таджикистан твърди, че киргизстанските граничари са започнали да стрелят с огнестрелни оръжия и минохвъргачки по таджикистанска гранична застава и е бил убит един таджикистански граничар, а двама са били ранени, съобщи РИА Новости.

Киргизстан досега не е съобщил за жертви от своя страна.

Очаква се лидерите на Киргизстан и Таджикистан да участват тази седмица в срещата на Шанхайската организация за сътрудничество заедно с руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Цзинпин.

Русия призова Таджикистан и Киргизстан незабавно да овладеят ситуацията на границата помежду си след сблъсъците, започнали тази нощ.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини