13 Септември, 2022 19:50 2 189 40

Путин се опитва да помири отново Армения и Азербайджан

  • армения-
  • русия-
  • нагорни карабах-
  • владимир путин

Министрите на отбраната на Армения и Русия разговаряха във вторник сутринта и се споразумяха да предприемат стъпки за стабилизиране на ситуацията по границата

Путин се опитва да помири отново Армения и Азербайджан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин във вторник се опита да прекрати боевете между Армения и Азербайджан, след при граничните сблъсъци бяха убити най-малко 49 арменски войници и се възобновиха страхове от нова пълноценна война в Кавказ между двете съседни страни, предава Ройтерс.

Русия, Съединените щати и Франция призоваха за сдържаност след най-смъртоносните боеве след шестседмичната война за Нагорни Карабах през 2020 г.

Армения съобщи, че няколко града близо до границата с Азербайджан, включително Джермук, Горис и Капан, са били обстрелвани в ранните часове на днешния ден. Ереван заяви, че е отговорил на "мащабна провокация" от страна на Азербайджан.

Азербайджан от своя страна твърди, че е бил нападнат от Армения. Ройтерс не може да провери незабавно информациите от бойното поле от двете страни.

"Трудно е да не се оцени ролята на Руската федерация, ролята лично на Путин", каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Президентът естествено полага всички усилия, за да помогне за деескалация на напрежението по границата", каза Песков.

Русия е основният посредник в Кавказ и съюзник на Армения чрез водената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), която се събра извънредно във вторник, за да обсъди ситуацията.

Русия, която разполага с военна база в Армения, изпрати хиляди миротворци в региона през 2020 г. като част от споразумение за прекратяване на военните действия през 2020 година, по време на които Азербайджан постигна значителни териториални придобивки във и около Нагорни Карабах.

Турция от своя страна подкрепя политически и военно Азербайджан и достави на Баку дронове "Байрактар", за които се смята, че са изиграли значителна роля за изхода на конфликта .

Последна ескалация

Арменският премиер Никол Пашинян обвини Азербайджан, че напада арменски градове, защото не иска да преговаря за статута на Нагорни Карабах. Той каза, че интензивността на военните действия е намаляла, но атаките от Азербайджан продължават.

Азербайджан от своя страна обвини Армения в извършване на разузнавателна дейност по границата и преместване на оръжия и се оплака, че неговите военни позиции са били атакувани от Армения. Баку също заявява, че е понесъл загуби, но не разкри броя на жертвите.

Азербайджанските медии съобщиха, че споразумението за прекратяване на огъня, което е било постигнато тази сутрин, е било нарушено почти веднага след влизането му в сила.

Призиви за спокойствие

Както Русия, така и Съединените щати, въпреки враждебните отношения заради войната в Украйна, призоваха Баку и Ереван да бъдат сдържани.

"Както отдавна сме изяснили, не може да има военно решение на конфликта", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в изявление. "Настояваме за незабавно прекратяване на всички военни действия."

Руското външно министерство заяви в изявление, че конфликтът между Армения и Азербайджан "трябва да бъде разрешен изключително чрез политически и дипломатически средства".

Министрите на отбраната на Армения и Русия разговаряха във вторник сутринта и се споразумяха да предприемат стъпки за стабилизиране на ситуацията по границата. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разговаря с азерския си колега Джейхун Байрамов и призова Армения да "престане с провокациите".

Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, също призова Пашинян да предотврати по-нататъшна ескалация. Мишел се срещна с Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев миналия месец в Брюксел за разговори относно нормализирането на връзките между страните, хуманитарни въпроси и перспективата за мирен договор за Нагорни Карабах.

Франция ще повдигне въпроса за сблъсъците между Армения и Азербайджан в Съвета за сигурност на ООН, съобщи кабинетът на президента Еманюел Макрон, като добави, че Макрон продължава да призовава двете страни да се придържат към прекратяване на огъня.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    23 21 Отговор
    Глобалистите ще продължат да палят пожари навсякъде, около Русия, за да я затруднят в Украйна.

    Коментиран от #4

  • 2 Владимир Путин

    13 16 Отговор
    Ротшилдите буквално ми скъсаха дрянката и алката

    Коментиран от #12

  • 3 Последния Софиянец

    17 12 Отговор
    А Кирчо чака газ горкия човечец.

    Коментиран от #32

  • 4 честен ционист

    14 9 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ти искаш, да кажеш, че Русия не може да се вмести в повече от един театър на военните действия ли?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българските турци

    15 2 Отговор
    ASEAN (1967), Шанхайската организация за сътрудничество(2001), BRICS (2006) са новите "тухли" които се добавят към "Великата китайска стена"...„Великият Туран” се формира като най-краткия път към "Хартленда" и че Бжежински и САЩ смятаха че това ще стане „за сметка на Русия и върху руините на Русия” но изглежда и този път са жертва на стратегическото си късогледство... TURAN(2021) тихомълком се оформя върху руините не на Русия а на прословутия "Път на коприната" който в наши дни се оформя като "Главна Енергийна и Търговска Артерия"(„Един пояс, един път“) между Изтока и Запада !TURAN се формира и като потенциален опонент на НАТО който в момента се тресе от вътрешни трусове които са и знак за предстоящата му структурна трансформация ! TURAN се формира и като потенциална охрана на ГЕТА(Главна Енергийна и Търговска Артерия-Един пояс, един път) и като неин главен фундамент!!! Безпокойството на САЩ и словоизлиянията на Антони Блинкън са достатъчен показател че целта им е да дестабилизират още повече този регион и да нанесат удар на китайския проект"Един пояс, един път"!!!...
  • 7 Българските турци

    7 6 Отговор
    Ако се вдигне Ирански Азербайджан тогава ще стане горещо и в Иран !... И тогава всички ще видим кой е "Троянския кон" на САЩ,Израел и ЕС в средния Изток и какво е персийско коварство и двуличие !?...

    Коментиран от #9

  • 8 Левски

    13 10 Отговор
    Ko стаа бе? Зеленски нема ли да си къса ризата, че е завладял още няколко хиляди кв. километра и е на път да завладее и северният полюс!!!

    Коментиран от #26

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Смешници

    12 4 Отговор
    Путин няма интерес да помирява двете държави след съгласието на Азербайджан да продава газ и то руски на Европа .Толкова сте анализатори щом не виждате очевадни неща .

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Байдън

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Владимир Путин":

    А на мен ми я скъсаха призрачните руснаци с които се ръкувам.

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Смешник

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ушанка":

    Първо показвай нормален език и възпитание ,а ако нямаш елементарна култура не влизай където е за хора преди всичко .Второ ако нещо желаеш да ми казваш можел да се видим и да видя що за отворен си и трето покажи мои постове от която и да е дата където съм писал за което говориш.Но не се и учудвам ,че нивото на факти е такова каквото и е твоето и пиша всеки ден че точно такива като теб оставят в сайта Факти защото нивото ви е едно.
  • 15 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тоалетна хартия":

    Айатолах Хомейни беше отроче на френските секретни служби ... и Иран си продължава да е "троянският кон " на ЦРУ и запада в средния изток !
  • 16 Омг

    4 1 Отговор
    Той е спасител , вече има опит🤣😂
  • 17 Смешници

    5 2 Отговор
    Факти вижте си нивото като на коментари 2,11,13 е и вашето .Ето на такива коментари се радват от вашия сайт и те се оставят ,а нормалните и нормалното изразяване на личното мнение на хората се трие.
  • 18 българин

    13 4 Отговор
    Няма един арменец който да не лъже. А Нагорни Карабах е територия на Азербайджан, какво още дирят арменци там? Тези арменци са същите като гърците,все цигани,закачат се като деца с батковци и после ходят да плачат на рамото на друг батко
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЩО ЗА КОМЕНТАРИ СА 2,11,13

    2 2 Отговор
    Тези простащини защо не подлежат на цензура ? Що за двулично отношение имате ФАКТИ !!!
  • 21 Хем тъп,хем русофил

    7 0 Отговор
    Винаги съм бил
    А и съм пълен дебил
  • 22 Джо байдън

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Владимир Путин":

    На мен и гърлото и устата и ушите ,всичко .

    Коментиран от #28

  • 23 Слънчев вятър

    4 1 Отговор
    Американците успяха да пръснат бензин и да запалят кибрит.

    Коментиран от #35

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хост

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ушанка":

    Безаналогови ама само на видео.. Друг е въпросът че са ядрена сила … Не знаем до колко е добре да търпят поръжения в Украйна и колко не са луди да пуснат някоя по-малка ядрена бомба.
  • 26 0000

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Левски":

    Не почерняй това име, промит путинофил
  • 27 Слънчев вятър

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "MУP3ИЛKA 🇲🇳":

    Не може да биеш с еднаква сила тъст и зет.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Владимир Путин":

    Тука май стана като ДЪГА след дъжд ! : )
  • 31 Виц на деня

    3 1 Отговор
    Путин се опитва да помири отново Армения и Азербайджан....
    АЗ: 😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 32 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Не е нужно да чака. Газ от Аазерите тече вече близо две години към нас. Само ти пак не си разбрал и си мислиш, че някой чака нещо.
    Русофилнята много ви боли, че не сме 100% зависимими(надупени).
  • 33 Крали Марко

    3 3 Отговор
    Турция бърка нещата.
  • 34 хаааа1

    4 2 Отговор
    Джуджака вече може само да се опитва да ааака, нищо не може да прекрати, камоли и да започне
  • 35 12345

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Слънчев вятър":

    Какво ги интересува американците какво става из чукарите на Кавказ. несправедливостта започна още когато алчните арменци съветвани от руските гавази окупираха Нагорни карабах и изселиха от там азерите, който от хилядолетия си живеят там.

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Слънчев вятър

    1 1 Отговор
    Щях да повярвам в искреността и честността на Вашингтон, ако не бях видял най-голямата сграда на американското посолство в Европа в Ереван. Гигантски сгради смазват волята и удивляват въображението
  • 38 Нормален

    3 3 Отговор
    Путин да ги помирява? Едва ли някой може да повярва на това. Путин иска да ги скара и да се бият и азерите да не могат да изнасят газ.
  • 39 "Съюзът" с Рушия пара не чини

    3 2 Отговор
    Вижда се колко струва "помощта" на Путя и новият му варшавски пакт в бившата СССР - щял да ги помирява, ама не смее да рита срещу Ам Гъл Ердоански...
    Пък и украинците добре му смачкаха муцуната на кремълския жужандо!
  • 40 Соло

    0 0 Отговор
    Арменците уж се имат за умни . Могат и сами да се оправят и преговарят ако искат мир .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания