Отидете към основна версия

2 053 76

300 милиона долара в 24 държави: Как Русия се меси в чуждата политика

  • русия-
  • сащ-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • джо байдън

Докладът е поискан от администрацията на американския президент Джо Байдън, а сега от Белия дом са решили да направят част от разследването публично достояние

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нов доклад на американското разузнаване обвинява Москва в намеса в демократичните процеси в десетки държави по света. Около 300 милиона долара са изпратени от Русия към различни точки по света, съобщава докладът.

Разузнавателните служби на САЩ обвиняват Русия, че е подпомагала с милиони евро политически партии и кандидати за държавни позиции в чужди държави. Това става ясно от доклад, представен от американските тайни служби.

Според обвиненията най-малко 300 милиона долара са изпратени от Москва на повече от 24 различни държави от 2014 година насам. Целта е била една - да се повлияе на държавната политика в дадените държави. Упоменатата в доклада сума вероятно е само "върхът на айсберга”, коментира висшестоящ представител на американското правителство пред информационната агенция "Франс прес”.

Докладът е поискан от администрацията на американския президент Джо Байдън, а сега от Белия дом са решили да направят част от разследването публично достояние.

Подпомагане за Азия и Балканите

Конкретните държави, в чиито изборни процеси Русия се е намесвала, не са упоменати. От доклада се разбира обаче, че страните, които са заинтересовани, ще бъдат уведомени.

Едно от обвиненията е срещу руския посланик в неназована азиатска държава, където представителят на Руската федерация е подпомогнал кандидат за президентския пост с няколко милиона долара. Русия е подкрепила парично и албанската Демократическа партия по време на изборите в страната през 2017 година. Според източник, запознат с доклада, става въпрос за около половин милион долара. Партии или политически фигури в Босна и Херцеговина, Черна гора и Мадагаскар също са получили руско финансиране.

Според информацията на запознатия с доклада източник, Русия е използвала белгийската столица и център на Европейския съюз - Брюксел, като свой център за развиване на различни фондации, които са оказвали подкрепа на крайнодесни кандидати в Европа. Между 2014 и 2017 година от Москва са изпращани и сериозни суми към руското посолство в Еквадор - очевидната причина отново е била да се повлияе на изборния процес в страната.

Русия е подкрепяла и Тръмп

Съединените щати отдавна обвиняват Русия за намеса в американските избори. Според разузнавателните служби в САЩ, Москва е подкрепила тогавашния американски президент Доналд Тръмп в кампанията му за изборите през ноември 2020 година.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.

Свързани новини