Last news in Fakti

15 Септември, 2022 18:20 3 564 13

Вашингтон скастри Милорад Додик: Стига си се перчил!

  • босна и херцеговина-
  • република сръбска-
  • милорад додик-
  • сащ

САЩ наложиха финансови санкции и забрана за пътуване на Додик, който е известен с твърдата си проруска позиция, след като администрацията на Джо Байдън го обвини в корупционни дейности, заплашващи да дестабилизират региона

Вашингтон скастри Милорад Додик: Стига си се перчил! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Посолството на САЩ в Сараево днес определи твърденията на лидера на босненските сърби Милорад Додик, че неговите служби за сигурност подслушват американския посланик в Сараево, като „перчене“ и добави, че неговата сепаратистка политика е излага на риск бъдещето на босненските сърби, предаде Асошиейтед прес.

Милорад Додик, член на тристранното Председателство на Босна, заяви на предизборен митинг вчера, че разузнавателната агенция на босненските сърби вече е в състояние да подслушва разговорите на американския посланик Майкъл Мърфи и неговия екип.

„Ние също ги подслушваме сега, не само те ни подслушват. Знам за какво говорят“, каза Додик на своите поддръжници.

Той отбеляза, че само преди няколко години това не е било възможно.

„Това, което казваме конфиденциално, е същото, което казваме публично – САЩ продължават да подкрепят суверенитета, териториалната цялост и мултиетническия характер на Босна и Херцеговина и ще отговорим на всяка дестабилизираща, на всяко антидейтънско действие“, заяви в Туитър американското посолство, имайки предвид мирното Дейтънско споразумение, сложило край на войната в Босна между босненските мюсюлмани, хървати и сърби, в която загинаха най-малко 100 000 души, а милиони останаха без дом.

Въпреки че мирното споразумение сложи край на кръвопролитието, то остави Босна дълбоко разделена между двете ѝ съставни части – Мюсюлманско-хърватската федерация и Република Сръбска. Додик открито се стреми да отдели Република Сръбска от Босна и да я присъедини към съседна Сърбия.

„Цялото перчене на г-н Додик не може да промени фундаменталния факт, че Република Сръбска не е държава. Това е една от двете съставни части на Босна и Херцеговина“, се казва в туита на посолството.

„Неговият стремеж към „Независима Сръбска в Босна и Херцеговина“ не защитава Република Сръбска или нейните жители, а рискува тяхното бъдеще, “ допълва посолството.

САЩ наложиха финансови санкции и забрана за пътуване на Додик, който е известен с твърдата си проруска позиция, след като администрацията на Байдън го обвини в „корупционни дейности“, заплашващи да дестабилизират региона.

Според медиите в Босна Додик е сред политиците от над двадесетина държави, които от 2014 г. получавали пари от Русия в замяна подкрепа за Кремъл. Според наскоро разсекретен доклад на американските разузнавателни агенции Русия е похарчила най-малко 300 милиона долара, за да повлияе на политиката в тези страни.

На Запад има опасения, че Русия - чрез босненските сърби и своя балкански съюзник Сърбия - работи за дестабилизирането на Босна, за да отклони поне част от вниманието на света от войната срещу Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майна

    48 8 Отговор
    Пряка намеса в суверинитета на държава!
    Само ,,тъпите,, още не са наясно...,или ,,купените,,
  • 3 Ай стига бе

    51 13 Отговор
    Тия в САЩ наистина са се самозабравили -какви се имат , та да дават наклон на всеки един????
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Taka така

    39 11 Отговор
    сащ са унищожителите на планетата, но и те ще се самоунищожат толкова им е....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пешо

    35 8 Отговор

    До коментар #1 от "САЩ":

    Защо Република сръбска трябва да е част от мултиетническа държава, а КОСОВО не може да е част от мулти етническа държава?
    Явен двоен стандарт.

    Коментиран от #9

  • 9 Цвятко

    12 22 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо":

    Защото Косово не са правили геноцид…
  • 10 Русия

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "САЩ":

    Какво пак са направили рашките?
  • 11 Съебите в Босна и Херцеговина са отделна

    3 1 Отговор
    Народност, нормално е да искат отделяне! Някога ги прешиха Механично към тази държава, а те са Сърби, не са Бошнаци, нито Хървати!!

    Коментиран от #12

  • 12 О.к.

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Съебите в Босна и Херцеговина са отделна":

    Сърбите да си ходят в Сърбия.
  • 13 геноцид

    0 0 Отговор
    " неговите служби за сигурност подслушват американския посланик в Сараево " само ЦРУ може да подслушва , при това приятелски " уж " страни ( Меркел ) !!!