Отидете към основна версия

1 685 4

Намираме се в период на глобална несигурност и нестабилност

  • казахстан-
  • конгрес-
  • религии

Религиозните различния не са препятствие за единство

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„В моменти като този трябва да изграждаме мостове, а не да създаваме препятствия. Вярата ни винаги е играла решаваща роля в стремежа към мира. Споделяме общи ценности като състрадание, социална справедливост и хуманност. Като такива те могат да станат важен елемент в изграждането на света. Въпреки явните различия в лицето на глобализацията, ние можем да преодолеем нашите дълбоки разделения“. Това е основното послание на VII-ия Конгрес на лидерите на световните и традиционните религии, който се провежда тази седмица в Нур Султан. За първи път тази година на Конгреса присъства Негово Светейшество папа Франциск.

„От 2003 г. насам форумът предостави значима платформа за редица важни и понякога трудни преговори. През 2003 г., след атентатите от 11 септември, високите нива на религиозно напрежение по света създадоха спешна нужда от положителни действия. Бях активен поддръжник на този форум и работих по създаването му в Казахстан“, коментира президентът на страната Касим-Жомарт Токаев.

„Бях възпитан да вярвам, че религиозните различия не са пречка за единството. Израснах като мюсюлманско дете в град Алмати, спомените ми се формираха в различни къщи, със семейства и приятели от различни религии. Моят опит не беше уникален. Това беше и все още е нашата култура“, пише в своя статия, озаглавена „Казахстан: Мост между Запада и Изтока“, президентът Токаев.

В ранните години на своята работа конгресът насърчи взаимодействието между християнски, ислямски, еврейски, будистки, индуски и други религиозни лидери. Форумът спомогна за смекчаване на религиозните разделения, а също и за справяне с последствията от конфликтите и екстремизма след 11 септември.

Тази година конгресът съвпадна с период на глобална несигурност и нестабилност. В допълнение към нови войни и конфликти, трябва да се борим и с ускоряващата се климатична криза, отслабващата глобална пандемия, недостига на храна и енергия и широкоразпространената икономическа несигурност.

„В тези трудни времена се надяваме, че конвенцията може да бъде платформа за религиозните лидери по света да се съберат отново и да играят водеща роля в насърчаването на единството. В края на краищата, не е ли тяхната роля да изграждат мостове, да утешават, да лекуват, да показват милост, състрадание и да показват загриженост за цялото човечество“, коментира Токаев.

Няма алтернатива и няма пряк път. В страната ни живеят представители на 17 основни религии и повече от 100 етнически групи. Националната ни идентичност е изградена върху единство в многообразието, диалог, толерантност, приемане и съпричастност.

В Казахстан се провежда VII-мия Конгрес на лидерите на световните и традиционните религии. Основната тема е „Ролята на лидерите на световните и традиционните религии в духовното и социално развитие на човечеството в следпандемичния период“.

Посещението на папа Франциск, върховния имам на ал-Азхар шейх Ахмед ат-Тайеб, ашкеназкия равин на Израел Дейвид Лау стана част от религиозния форум.

По време на Конгреса папа Франциск призова човечеството да се освободи от деструктивните идеи и жестокостта.

Върховният имам на древния ислямски университет ал-Азхар шейх Ахмед ал-Тайеб призова човечеството да се замисли за причините за глобалните катастрофи.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини