Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 16:27 1 421 3

Държавата, за която световните религии са в центъра

  • казахстан-
  • папа франциск-
  • посещение-
  • коментар

Папа Франциск за впечатленията си от Казахстан

Държавата, за която световните религии са в центъра - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан е поставил религиите в центъра на усилията за създаване на свят, в който те се слушат и уважават взаимно в многообразието. Това не е релативизъм, а умение да слушаш и да уважаваш. „Това е заслуга на правителството на Казахстан, което, след като се освободи от игото на атеистичния режим, сега предлага пътя на една цивилизация, която обединява политика и религия, без да ги смесва или разделя, недвусмислено осъждайки фундаментализма и екстремизма. Това е балансираната позиция на единството“, каза Папа Франциск, обръщайки се към хилядите поклонници във ватиканския храм „Св. Площад Петър.

„Наскоро посетих Казахстан – огромна страна в Централна Азия, по повод 7-ия конгрес на лидерите на световните и традиционните религии. Искрено благодаря на епископите и целия персонал за страхотната свършена работа и особено за радостта, която ми достави възможността да се срещна с тях и да ги видя заедно“, каза той.

Папата си спомня, че е ходил в Концертната зала, където е успял да общува с представители на властта, гражданското общество и дипломатическия корпус.

Той обърна внимание и на факта, че Казахстан предприе смела стъпка и се отказа от ядрени оръжия. „Изразих и надеждата си, че ще продължим да изграждаме все по-зряла демокрация, способна да отговори ефективно на нуждите на цялото общество. Това не е лесна задача и отнема време, но вече трябва да се признае, че Казахстан направи изключително положителен избор, като например отказ от ядрени оръжия и следване на добродетелна енергийна и екологична политика. Беше смело. Във време, когато настоящата смъртоносна война кара някои хора да мислят за ядрени оръжия, истинска лудост, Казахстан казва „не“ на ядрените оръжия от самото начало“, каза папата.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !?!?!?

    7 0 Отговор
    "ватиканския храм „Св. Площад Петър" ?????????????????????
    От мърла, мърлява стока.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.