Отидете към основна версия

28 258 189

Путин загуби всичко, вече е в периферията на Си Дзинпин

  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • китай

Дори Лукашенко безсрамно моли Алиев и Ердоган за пари в присъствието на Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин участва в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се провежда в Узбекистан. Вчерашният ден постави всичко по местата си. Според реакцията на мнозинството държавни глави, участващи в срещата, е абсолютно ясно, че притегателният център и властта в организацията е Китай в лицето на Си Дзинпин.

Путин, а с него и Русия, са в периферията на реалния дневен ред на срещата. Само фактът, че Путин не беше посрещнат в самолета от президента на Узбекистан, който предпочете да се срещне със Си Дзинпин, говори много. Дългоочакваната среща на Путин с китайския лидер завърши с нищо. Путин много се оплакваше на Си Дзинпин за тежката си съдба и многобройните проблеми, като обвиняваше „общите врагове“ за всичките си грехове, но освен обичайните думи на съчувствие и разбиране не получи нищо.

Въпреки напрегнатата усмивка и насърчителните думи на лавров, в близко бъдеще няма да има промени към „по-добро“ в руско-китайските отношения. Китай няма да помогне с нищо повече от това, което прави на днес, и дори това е под въпрос. Кулминацията на разговора между Путин и Си Цзинпин в кулоарите на срещата на върха беше въпросът на лидера на Китай към Путин: „Уверен ли е руският президент, че всички цели, които си постави пред специалната военна операция на територията на Украйна, ще бъдат постигнати?", а когато Путин отговори утвърдително, Си Дзинпин се усмихна с недоверие и поклати глава.

Според резултатите от вчера може да се каже с увереност, че проектът ОДКБ няма да работи и архитектурата на системата за сигурност на "Централноазиатския регион" ще бъде формирана въз основа на условията, предложени от Китай и евентуално, при определени условия, от Турция. Турция се превръща в основен играч и център на сила и влияние в Кавказ с перспективата да балансира влиянието на Китай в Централна Азия. Русия се разглежда изключително като „суровинен придатък“. Путин загуби всичко. Дори Лукашенко безсрамно моли Алиев и Ердоган за пари в присъствието на Путин.

Източник: GENERALL SVR

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 206 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания