Last news in Fakti

23 Септември, 2022 13:10 3 438 22

Бивш зам.-министър бе осъден на смърт

  • си дзинпин-
  • осъден на смърт-
  • съд-
  • китай-
  • сун лицзюн

Той бе признат за виновен по обвинения, че е манипулирал цените на стоки

Бивш зам.-министър бе осъден на смърт - 1
Снимка: Shutterstock

Бивш китайски заместник-министър на обществената сигурност получи днес смъртна присъда с две години отсрочка, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на държавната телевизия. Сун Лицзюн бе признат за виновен по обвинения, че начело на престъпна група от държавни служители е манипулирал цените на стоки, взимал е подкупи и е извършил и други престъпления.

Това е поредната присъда в голямата кампания за борба с корупцията в Китай. Тя започна, след като президентът Си Цзинпин пое властта в края на 2012 г. Последните наказания бяха наложени преди среща на управляващата комунистическа партия следващия месец, на която се очаква Си да опита да наруши традицията и да получи трети петгодишен мандат като лидер, отбелязва АП.

Присъдата на Сун бе постановена в североизточния китайски град Чанчун. Според съда той е взел подкупи в размер на 646 милиона юана (91 милиона долара). Бившият заместник-министър бе признат за виновен и в злоупотреба със служебно положение през 2018 г. с цел манипулиране на цените на стоки, за да помогне на търговец да избегне загуби. Според съда освен това той е продавал държавни постове и е изоставил поста си в разгара на пандемията от COVID-19, предаде БТА.

Смъртната присъда на Сун е с две години отсрочка. Това означава, че тя може да бъде заменена със затвор, ако осъденият осъзнае последиците от действията си. Китайската държавна телевизия заяви, че ако смъртната присъда на Сун бъде заменена, той ще получи доживотен затвор без право на помилване. Ексминистър на правосъдието и бивш представител на управляващата партия, които бяха обвинени като съучастници на Сун, получиха подобни наказания вчера. Бившият министър Фу Чжънхуа пледира виновен, че е взимал подкупи, за да подпомогне укриването на престъпна дейност.

Партийният функционер Ван Ликъ беше осъден по обвинения, че е взел 440 милиона юана (62 милиона долара) подкупи за бизнес сделки, отпускане на заеми и осигуряване на работни места, както и че е дал 97 милиона юана (14 милиона долара) подкупи на Сун Лицзюн и други държавни служители. Името на Сун се появи и в съдебен иск на министерството на правосъдието на САЩ срещу магната в казино индустрията на Лас Вегас Стив Уин. Целта е била Уин да бъде принуден да се регистрира като чуждестранен агент заради лобистка дейност в полза на китайското правителство. В съдебния иск се казва, че висши служители, включително Сун, са искали Уин да им помогне, за да бъде отхвърлена молбата за виза на китайски гражданин. Китайските власти са искали мъжът, на когото са били повдигнати обвинения в корупция и е поискал политическо убежище в Съединените щати, да им бъде предаден.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    40 3 Отговор
    А у нас кога мимистрите на герб и ДБ

    Коментиран от #9

  • 2 хасан

    34 8 Отговор
    От къде ДБ плаща за билбордовете по цялата магистрала и в областните градове.Голямо финансиране от Козяк.Направо слагайте ликът на спонсора на водещото място и махнете куклите.

    Коментиран от #3, #4, #20

  • 3 как от къде

    12 17 Отговор

    До коментар #2 от "хасан":

    Откъдето и копейкин

    Коментиран от #7

  • 4 Летописец

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "хасан":

    Не се притеснявай. Най нищо неправещите са обречени, ако ще и билбордовете да са на всеки метър!!
  • 5 Киро

    19 2 Отговор
    Най-развитата икономика.Драконови закони и........ баце щеше да се вее като байрак.
  • 6 Ето,затова...!

    24 2 Отговор
    Китай ще е първа икономическа и военна сила в света...!Заради строгите ,,Крумови" закони...!

    Коментиран от #11

  • 7 Да бе...?!

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "как от къде":

    Пълно е и с билбордове на Копейкин...!Но много ме кефи символиката на билборда му...!Той най-отпред,наперен и със смразяващ кръвта поглед...!А отзад,като фон-съпартийците му!НО!С размити и замъглени образи...!Демек-да знаете още от сега-еднолично управление,с размити и безлични фигури около мен...!

    Коментиран от #18, #19

  • 8 12"12

    14 3 Отговор
    А Христо Иванов кога ???
  • 9 Когато...!

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Дойде на власт Волен Сидеров...!
    Демек...- кога цъфнат налъмите...!
  • 10 бай Пантелеймон стражара

    15 0 Отговор
    ми ний тука бая министри имаме за китайски съд.
  • 11 Защо...

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "Ето,затова...!":

    ...Китай ще е първа икономическа и военна сила в света ли...?!
    Защото там управлява твърдата ръка на Китайската Комунистическа Партия...!
    Знам!Звучи ,,недемократично",но видяхме от много ,,демокрация",как народа става разхайтен,безотговорен,мързелив и неконтролируем...!!!
  • 12 така требе

    9 2 Отговор
    Е това е точната рецепта за оздравяване .
  • 13 бай Иван

    10 2 Отговор
    И сам си купува патрона. Евалата! Могат само да са за пример!
  • 14 Курадо Катани

    7 2 Отговор
    как ще ги стигнем китайците
  • 15 Перо

    5 2 Отговор
    А тиквата и Киро-тъпиро, кога?
  • 16 3456789

    1 1 Отговор
    Що не пищите за човека е ,мълчите нещо мразещи изтока.
  • 17 работник

    3 3 Отговор
    Комунизмът върви ръка за ръка с корупцията. Трябва да се изкорени това зло за да имат страх престъпниците. На теория е лесно, но на практика борбата е безмилостно жестока. Докато Арабите правят терористични актове в Еврэпа, комунистите правят терористични актове в родината.
  • 18 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе...?!":

    Аз си помислих,че смразяващия поглед е за “пияните” съпартиици,по описанието!
  • 19 45675898

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе...?!":

    С твоите приказки ,ако действаше съзидателната функция на държавата ни ,щеше да те няма вече и нямаше да пречиш на другите да живеят СПОКОЙНО!!
  • 20 от кражбите

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "хасан":

    От кредитите които взема правителството. После ние ще им плащаме греховете докато те ще се препичат в Дубай.
  • 21 Гост

    1 1 Отговор
    Какви са тези подкупи 60млн. долара ? Всичко в тази страна е голямо, включително и присъдите.Ето това е съдебна реформа.
  • 22 Гост

    1 2 Отговор
    Аве станал партиен непослушко и нещо е сгазил партийния лук и другарете съпартийци са му окачили корупция като причина. Другарете му комунисти да не да са много чисти? Не. Ма са послушни.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания