Отидете към основна версия

2 109 16

Гръцката гранична охрана е предотвратила влизането на 1500 мигранти от Турция през река Марица

  • гърция-
  • марица-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • турция

Според Агенцията на ООН за бежанците повече от 10 000 души са успели да влязат в Гърция по суша или по море досега тази година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцката гранична охрана е попречила на около 1500 мигранти да влязат в страната през река Марица (Еврос), която разделя Гърция от Турция, в рамките на един ден, съобщи гръцкото издание „Катимерини“, като цитира министъра за защита на гражданите Такис Теодорикакос.

„Искам да стане ясно: това е организиран план от Турция“, каза днес пред телевизия Скай министърът по повод опитите за преминаване, извършени в сряда.

По думите му в много случаи автомобили на турските сили за сигурност са транспортирали хора до граничната река.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява Атина в незаконно изтласкване на мигранти обратно в Турция - тактика, известна като отблъскване, отбелязва ДПА.

Гърция нарича маневрата на Анкара "тласкане напред". Според Атина турските власти дават избор на мигрантите или да се върнат в Сирия, или да влязат нелегално в Гърция.

Заради увеличения брой мигранти по река Марица Гърция се стреми да допълнително да защити границата в североизточната част на страната. Съществуващата гранична ограда с дължина 35 километра в момента се разширява с 80 километра. България също е предпазила големи части от границата си с Турция с ограда.

Според Агенцията на ООН за бежанците повече от 10 000 души са успели да влязат в Гърция по суша или по море досега тази година.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: