Отидете към основна версия

2 953 93

Киев: Референдумите за анексиране от Москва няма да променят нищо в действията ни

  • русия-
  • украйна-
  • референдум-
  • дмитро кулеба-
  • володимир зеленски-
  • крим-
  • донбас

Според украинския външен министър с решенията си Русия демонстрира, че не се стреми към мир в момент, когато преговорите между Киев и Москва са в застой от няколко месеца

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Резултатите от референдумите за анексиране, организирани от Москва в четири украински области, "няма да променят нищо" в действията на Киев срещу руската армия, каза днес украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес.

„Това няма да промени нищо в нашата политика, нашата дипломация и нашите действия във военната област“, ​​каза Кулеба по време на пресконференция в Киев с френската си колега Катрин Колона.

Според украинския външен министър „с решенията си Русия демонстрира, че не се стреми към мир“ в момент, когато преговорите между Киев и Москва са в застой от няколко месеца.

„Русия не иска преговори, спрете да играете тази игра“, каза отново дипломатът по адрес на страни като Турция, които заявяват, че искат да организират преговори между двете Москва и Киев.

По темата за доставките на френско оръжие за Киев Кулеба посочи на пресконференцията с Колона, че днес двете страни са „преминали към нов етап“ „в разрешаването на проблема с прехвърлянето на нови гаубици "Сезар" в Украйна“.

Украинският министър обаче не уточни за какви логистични затруднения става дума, нито дали Франция ще достави нови гаубици "Сезар" - монтирани на камиони френски оръдия с обсег от 40 километра, които украинците използват от няколко месеца срещу руската армия.

Френската министърка на външните работи подчерта, че Франция ще бъде на страната на Киев, „докато Украйна възстанови пълния си суверенитет и териториална цялост“.

Колона спомена „пакет на стойност повече от 2 милиарда евро“, предоставен от Париж на Киев през последните месеци, за „политически, дипломатически, хуманитарни и възстановителни действия и борба с безнаказаността“ на престъпленията, приписвани на Русия.

Френският министър накрая заплаши Русия със "санкции", ако официално анексира четирите украински района под неин контрол през следващите дни.

Тези мерки "със сигурност ще бъдат индивидуални, за да бъдат насочени към отговорните за тези незаконни действия" и "без съмнение ще засегнат други сектори, които все още не са били под санкции", заяви тя пред медиите.

Междувременно избирателната комисия на Русия обяви днес, че гласовете в подкрепа на предложенията за присъединяване към Русия са надделели по време на „референдумите“ за анексиране, според предварителните резултати от избирателните секции на руска територия, в рамките на това гласуване, силно осъждано от международната общност.

Комисията твърди, че гласовете "за" са между 97 и 98 процента от общия вот след преброяване на 20-27 процента от гласовете в избирателните секции в Русия, след като преброяването на гласовете започна и в украинските райони под контрола на Москва, предадоха РИА Новости, ТАСС и "Интерфакс".

Стотици хиляди украинци отидоха в Русия, за да избягат от боевете в Украйна, и избирателната комисия отвори избирателни секции за тази диаспора на руска територия.

Говорейки пред руски медии, ръководителят на окупационната администрация на Херсон Владимир Салдо вече обяви победата на този референдум, организиран набързо в продължение на пет дни, въпреки обстрелите и в присъствието на руските въоръжени сили.

„Вече е ясно, че огромното мнозинство от хората подкрепиха отделянето от Украйна и обединяването с Русия“, каза той за района под негов контрол.

В Крим, полуостров, анексиран през 2014 г. от Русия, избирателните секции бяха отворени за бежанци от войната от Донецка област, частично контролирана от Москва и нейните сепаратистки съюзници.

„С гласа си искам да се опитам да дам своя малък принос за спиране на войната“, каза 63-годишната Галина Корсакова пред АФП. „Наистина искам да се прибера у дома", допълни тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: