Отидете към основна версия

1 425 11

САЩ, Австралия и Япония засилват военното си сътрудничество срещу агресивността на Китай

  • китай-
  • сащ-
  • тайван-
  • тайвански проток

В четвъртък Вашингтон обяви пакет от помощ от $810 милиона за държавите от тихоокеанските острови, където САЩ планират да засилят дипломатическото си присъствие

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на отбраната на САЩ, Австралия и Япония се споразумяха в събота да засилят военното сътрудничество помежду си заради нарастващите амбиции на Китай "да оформи света около себе си". Вашингтон предприема дипломатическа офанзива, за да противодейства на китайското влияние в Азиатско-тихоокеанския регион.

„Дълбоко сме обезпокоени от все по-агресивното и тормозещо поведение на Китай в Тайванския пролив и на други места в региона“, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, докато приветства своите колеги от Австралия и Япония в американския военен щаб за тихоокеанския регион на архипелага Хавай.

„Нашият интерес е в поддържането на глобалния ред, основан на правила. Но виждаме този ред под натиск и в Индо-Тихиокеанския регион, тъй като Китай се стреми да оформи света около себе си по начин, който не сме виждали досега.“ - каза Ричард Марлс, австралийският министър на отбраната.

В четвъртък Вашингтон обяви пакет от помощ от $810 милиона за държавите от тихоокеанските острови, където САЩ планират да засилят дипломатическото си присъствие. Вицепрезидентът Камала Харис пътува миналата седмица до Япония и Южна Корея и заяви, че САЩ ще действат без страх или колебание в цяла Азия, включително Тайванския пролив.

Пекин смята Тайван за част от Китай и също така претендира за тънкия и натоварен воден канал, който ги разделя. Харис посети демилитаризираната зона между двете Кореи. Нейното пътуване имаше за цел да покаже ангажимента на Вашингтон да защитава Южна Корея срещу Северна Корея.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.

Свързани новини