12 Октомври, 2022 21:00 1 405 14

Пекин се готви за 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия

  • китай-
  • китайска комунистическа партия-
  • си дзинпин-
  • тайван

Широко разпространено е очакването Си да спечели безпрецедентен трети мандат като генерален секретар на партията, поста с най-големи правомощия в Китай и да се утвърди като най-могъщия лидер на страната

Пекин се готви за 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пекин засили сигурността и антиковидните ограничения и украси столицата Пекин с червени транспаранти, подготвяйки се за конгреса на Китайската комунистическата партия (ККП), на който президентът Си Цзинпин се очаква да стане най-могъщия лидер на Китай след Мао Цзедун.

Конгресите на ККП се провеждат на всеки пет години. Двадесетият партиен конгрес, който се открива на 16 октомври, ще събере 2300 партийни членове. Заседанията ще се водят предимно при закрити врати в огромния Дом на народните събрания на площад „Тянанмън“.

Пекин е наел допълнителен персонал за сигурност, включително 42-ма охранители, които от 6 до 23 октомври да пазят денонощно "ключови хора" - термин, който властите използват за лица, за които се смята, че създават проблеми.

Тази седмица десетки допълнителни служители по сигурността даваха дежурства на равни интервали по протежение на булевард „Чанан“, главната улица, която пресича центъра на Пекин от изток на запад.

На бизнесите, които предоставят фотокопирни услуги, беше наредено да отказват услуги на хора, които подготвят петиции и които обикновено се събират в Пекин, когато там се провеждат важни форуми.

Служител във фотокопирен център близо до „Тянанмън“ каза, че е отпратил повече от 10 души, които са се опитали да отпечатат петиции или съдебни документи за конфликти с правителството или с държавни компании.

"Ако им позволя да ги разпечатат при мен, ще се окажа в трудна и опасна ситуация", заяви той пред Ройтерс, като отказа да назове името си, тъй като не е упълномощен да говори с чуждестранни медии. "Казаха ни да бъдем особено бдителни този месец", добави той.

Но това, което най-много дразни много жители на Пекин, е прилагането на ограниченията, свързани с политиката на Китай за нулев КОВИД, чрез която страната се бори с многобройни огнища на епидемията. На много жители е било забранено да се върнат в столицата, след като свършили неотдавнашните 8 почивни дни, свързани с национален празник.

Китайската социална мрежа Уейбо е залята от оплаквания на потребители, които твърдят, че са били неоснователно ощетени от здравното приложения в смартфоните си, което чрез "изскачащи прозорци" изисква да имаш PCR тест, за да може да се движиш без ограничения.

Хаштаг, свързан с този проблем, започна да се разпространява на 5 октомври и до днес е генерирал над 12 милиона показвания. Поне един подобен хаштаг беше цензуриран.

"Аз съм бременна и не съм направила нищо. Този "изскачащ прозорец" забави контролния ми преглед в Пекин. Как може хората живеят по този начин?", написа вчера потребителката monianOPQ.

През май Си призова критиците на ограниченията заради политиката на нулев КОВИД да приемат действията на властите. Това стана на фона на широко разпространен гняв от продължилия месеци наред и често хаотичен локдаун в Шанхай, най-големия град в Китай. Блокирането на Пекин по време на конгреса едва ли ще предизвика аплаузи за Си и непоколебимия ангажимент на партията към нулев КОВИД.

Освен "изскачащите прозорци" за КОВИД, властите в Пекин неотдавна въведоха и други мерки, за да покажат решимостта си вирусът да не се отрази на протичането на конгреса - от засилване на екипите за наблюдение на КОВИД на ключови летища и железопътни гари до увеличаване на честотата на тестовете за работещите.

Обединение около другаря Си

Червени транспаранти с лозунги, изписани с големи бели йероглифи, се появиха на мостовете над основните пътни артерии в Пекин. Един от тях гласи: "Сплотете се около другаря Си Цзинпин, ядрото на Централния комитет на партията."

Широко разпространено е очакването Си да спечели безпрецедентен трети мандат като генерален секретар на партията, поста с най-големи правомощия в Китай, и да се утвърди като най-могъщия лидер на страната. Тъй като преди голямото събитие властите се стремят да избегнат всеки потенциален риск, има признаци, че някои услуги в столицата са били ограничени.

"Заради партийния конгрес не можете да изпращате определени пратки от Пекин и няма да няма да можете да получавате определени пакети, пристигащи в Пекин", заяви в края на миналия месец пред Ройтерс служител на SF Express, голяма китайска куриерска фирма. SF Express не отговори веднага на запитване за коментар, посочва агенцията.

Банкер, който отказа да бъде назован поради деликатността на ситуацията, заяви пред Ройтерс, че заявленията за нови финансови продукти или бизнеси временно са били спрени преди конгреса. "Ако искате да кандидатствате за нов продукт или да подобрите нова система през октомври, няма да можете, всичко това е преустановено", заяви банкерът. "Регулаторните органи ще ви кажат, че новите продукти са свързани с рискове (и казват): "Не бихте ли могли просто да изчакате още 30 дни?".“


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИНОВА

    4 1 Отговор
    Дали ша мъ поканят??????
  • 2 Госあ

    4 5 Отговор
    Слава на Си Дзинпин и Поднебесната ! Заслужава трети мандат. Ковид политиката спаси милиони човешки животи от вируса, който американците им натресоха. Също така, ККП не експериментира с населението на Китай, въпреки че вложи повече средства за производството на класическите деактивирани ваксини.

    Коментиран от #7

  • 3 Есхач

    4 1 Отговор
    Сега ще стане ясно накъде е тръгнал света.

    Коментиран от #4

  • 4 Госあ

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Есхач":

    Дано проамериканските фракции от търгаши не успеят да променят курса.
  • 5 Гражданин

    5 6 Отговор
    Комунизмът в целия свят трябва да бъде унищожен, както фашизма!

    Коментиран от #6

  • 6 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гражданин":

    Комунизма победи фашизма и това беше голямата грешка. В резултат избуя простолюдието и се върнахме в джунглата.
  • 7 Пхаа

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Тоя па. Затва ли чайниците още немогат се откачт от локдауни. Много убави вакси имат и те кат нас у европата, и тяхните от нищо не пазят и само биг бизнис с тия вакси и там и тука. Ай бегай

    Коментиран от #9

  • 8 Токсик

    8 4 Отговор
    Да живее Китайската комунистическа партия - най-големия кредитор на фалиралия капиталистически задокеански обор! Капиталистите живеят на широко с парите на комунистите от Китай и с цялото си нахалство раздават акъл на целия свят.

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пхаа":

    Бате, дай да говорим в цифри. Искаш ли ? Не ми излизай с еврейски номера
  • 10 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Токсик":

    Това ще се промени. Действително има проамериканска фракция в ККП, но смятам че положението е овладяно. Както с ковида.
  • 11 ПУТИН ПОДГОТВЯ

    1 0 Отговор
    20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия КАК ДА УНИЩОЖАТ ФАЩ без бой само като УДАРЯТ РООТ КОМПА ....ОВИТЕ

    Коментиран от #12

  • 12 ИНТЕРНЕТ ЩЕ УНИЩОЖИ СВЕТЪТ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПУТИН ПОДГОТВЯ":

    АКО ХОРАТА НЕ УНИЩОЖАТ РООТ КОМПЮТРИТЕ НА МАЙКРОСОФТСКИЕ ИЗЧАДИЯ ОТ АДА
  • 13 Готвач

    0 0 Отговор
    Да се готви ще се сготви ще се изкльопа и ще се отсервира накрая. Злото накрая винаги се само-унищожава.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.