2 Октомври, 2022 21:21 1 350 11

САЩ, Австралия и Япония засилват военното си сътрудничество срещу агресивността на Китай

  • китай-
  • сащ-
  • тайван-
  • тайвански проток

В четвъртък Вашингтон обяви пакет от помощ от $810 милиона за държавите от тихоокеанските острови, където САЩ планират да засилят дипломатическото си присъствие

САЩ, Австралия и Япония засилват военното си сътрудничество срещу агресивността на Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на отбраната на САЩ, Австралия и Япония се споразумяха в събота да засилят военното сътрудничество помежду си заради нарастващите амбиции на Китай "да оформи света около себе си". Вашингтон предприема дипломатическа офанзива, за да противодейства на китайското влияние в Азиатско-тихоокеанския регион.

„Дълбоко сме обезпокоени от все по-агресивното и тормозещо поведение на Китай в Тайванския пролив и на други места в региона“, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, докато приветства своите колеги от Австралия и Япония в американския военен щаб за тихоокеанския регион на архипелага Хавай.

„Нашият интерес е в поддържането на глобалния ред, основан на правила. Но виждаме този ред под натиск и в Индо-Тихиокеанския регион, тъй като Китай се стреми да оформи света около себе си по начин, който не сме виждали досега.“ - каза Ричард Марлс, австралийският министър на отбраната.

В четвъртък Вашингтон обяви пакет от помощ от $810 милиона за държавите от тихоокеанските острови, където САЩ планират да засилят дипломатическото си присъствие. Вицепрезидентът Камала Харис пътува миналата седмица до Япония и Южна Корея и заяви, че САЩ ще действат без страх или колебание в цяла Азия, включително Тайванския пролив.

Пекин смята Тайван за част от Китай и също така претендира за тънкия и натоварен воден канал, който ги разделя. Харис посети демилитаризираната зона между двете Кореи. Нейното пътуване имаше за цел да покаже ангажимента на Вашингтон да защитава Южна Корея срещу Северна Корея.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 6 Отговор
    Краварчето ще се трепа с Русия и Китай барабар! ХАХАХАХХ Деменцията е Заразна ей.
  • 2 Реалността е обратна

    15 3 Отговор
    Китай засилва военната си мощ поради агресивното поведение на съединените щати и техните марионетки австралия и япония
  • 3 Пич

    15 4 Отговор
    Козяците вече не знаят , къде се намират !!! Освен Русия , предизвикат Китай , Иран , Северна Корея.....

    Коментиран от #8

  • 4 Линкълн

    4 13 Отговор
    Русия ги спукват в Украйна, Китай са смешни, Иран е пред разпад то от БРИКС и ШОС ще останат само курниците с кокошкитге
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Китай агресивни?

    13 1 Отговор
    Кравите съвсем изтрещяха.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пучо Капучо

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Да не забравяме и Индия - те разбираемо не си падат по Англия и ФАЩ. А и индийци и руснаци имат много яки разработки на изтребители...
  • 9 Учо

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Линкълн":

    КАКВО възраждане виждаш ?. Истината е тази - ТАМ не са изстрадали това което Европа е преживяла . И да ги питаме тях - КЪДЕ е ЯМБОЛ , къде е Стамбул . НИЕ да сме им провокирали У тях размирици ?
  • 10 Мишо

    2 0 Отговор
    И колко китайски военни кораби, военни бази, войници и самолети има около Австралия, Япония и САЩ? В какво точно се изразява агресивността на Китай? "Умници" коментиращи, що не питате по същество, а само джафкате?!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.