Отидете към основна версия

2 204 37

Украйна иска да произвежда бойни дронове на свой терен

  • турция-
  • дрон-
  • байрактар-
  • украйна

Началникът на канцеларията на президента Володимир Зеленски се срещна с ръководителите на турската компания "Байкар"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак се срещна днес в Турция с ръководителите на компанията Байкар, която произвежда бойните дронове Байрактар, и обсъди с тях започване на производството им в Украйна, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на кабинета на украинския държавен глава.

"Той посети производствените мощности на компанията Байкар, която произвежда безпилотни летателни апарати Байрактар. Андрий Ермак се срещна и с ръководителите на компанията Халук и Селчук Байрактар. Страните обсъдиха текущи и бъдещи проекти за сътрудничество, по-специално производството на дронове в Украйна", се казва в съобщението.

От името на Зеленски Ермак е връчил на Селчук Байрактар орден за заслуги трета степен.

Турският президент Тайип Ердоган посети Киев на 3 февруари. По време на това посещение бяха подписани осем междудържавни документа, включително споразумения за сътрудничество в областта на високите технологии, авиацията и космоса, което ще позволи изграждането на завод за производство и поддръжка на Байрактар в Украйна. На 19 юли правителството на Украйна одобри проектозакон за ратифициране на споразумението с Турция. На 8 август украинският посланик в Турция Василий Боднар заяви, че компанията Байкар е купила парцел в Украйна за изграждането на завод.

Зеленски и Халук Байрактар ​​обсъдиха изграждането на завод за производство на бойни дронове в Украйна на среща в Киев на 9 септември.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: