Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 23:00 4 330 32

Гърция и Турция - на ръба на войната?

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис

Наистина ли турският президент планира да изпрати изтребителите си и да атакува гръцките острови в източната част на Егейско море, както непрестанно се заканва?

Гърция и Турция - на ръба на войната? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турският президент Ердоган методично плаши гърците с война и атаки в Егейско море. Заканите му дават ефект в Гърция, но дали става дума за нещо повече от предизборна реторика?

"Ще воюва ли Ердоган с нас?" - тази е основната тема, с която гръцките медии държат в напрежение обществеността. Въпросът звучи ежедневно в почти всички актуални предавания на фона на музика от трилър. Но темата се продава добре не само от гледна точка на медиите. Драматичното всяване на страх помага на гръцкото правителство да отправя предупреждения за "национална опасност", вместо да се занимава с неприятни неща като скандала с подслушването на един от гръцките политически лидери или с високата инфлация.

Извън медийните преувеличения и политическото инструментализиране на темата обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган наистина прави все по-заплашителни изявления. "Ей, гърци! Погледнете историята. Ако продължавате така, ще платите много висока цена", повтори той неколкократно през последните седмици.

Ердоган иска да припомни 1922-а година, когато основателят на турската държава Мустафа Кемал Ататюрк разгроми гръцката армия и прогони населението на Гърция от Мала Азия. Сто години след "катастрофата в Мала Азия", както гърците наричат поражението, турският президент заплашва да го повтори. "Може някоя нощ да дойдем внезапно", предупреди той.

Може ли Ердоган да си позволи тази война?

Доколко сериозно е всичко това? Наистина ли турският президент планира да изпрати изтребителите си и да атакува гръцките острови в източната част на Егейско море, както непрестанно се заканва? Тези въпроси ще бъдат на дневен ред и на предстоящата среща на върха на Европейската политическа общност на 6 и 7 октомври в Прага, на която се очаква да присъства и Ердоган. Това е нов формат на ЕС, в който ще участват и страните от Западните Балкани, и Турция. Ще се говори и за това дали и как ЕС и Турция могат отново да се сближат в контекста на войната срещу Украйна. От решаващо значение ще е разрешаването на нарастващото напрежение между Гърция и Турция.

Според повечето наблюдатели реториката на Ердоган може да звучи войнствено, но най-вероятно няма да бъде последвана от действия. Защото турският президент просто не може да си позволи една война срещу Гърция, която е член на ЕС и НАТО.

Причините са много. От една страна, шансовете на Ердоган да спечели подобна война са повече от несигурни. От друга, той трябва да е наясно, че НАТО и особено САЩ никога не биха допуснали военна агресия от страна на Турция срещу Гърция - НАТО не може да си позволи слабост, допускайки военен конфликт между страни членки на Алианса по време на войната в Украйна. А американските военни бази на остров Крит и в Александруполис в Източна Гърция са изключително важни - и за военното снабдяване на войските на НАТО в Източна Европа, и за военната помощ за Украйна.

Политика на "контролираното напрежение"

Въпреки това т.нар. "горещ епизод" в Егейско море не е напълно изключен. След неуспешния опит за военен преврат през 2016-а година Ердоган води политика на "контролирано напрежение" спрямо Атина. Понякога с по-остра, понякога с по-сдържана реторика. В средата на следващата година в Турция ще се проведат парламентарни и президентски избори, поради което езикът на Ердоган в момента е особено заплашителен. Изглежда той иска да се хареса на избирателите си от националистическия спектър.

Ердоган се оплаква, че Гърция играе "опасни игри" в региона заради струпването на военни сили на някои гръцки острови. Той обещава, че "ако е необходимо ще бъдат използвани всички налични средства за защита на правата на турския народ".

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис демонстративно се опитва да пази хладнокръвие. В речта си пред Общото събрание на ООН той се обърна към Турция с думите: "Искам да ви кажа, че Гърция не е заплаха за вашата страна. Ние не сме врагове. Ние сме съседи".

Среща в Прага?

Досега Ердоган не е проявил готовност за диалог с Мицотакис. Но Ибрахим Калин, най-важният съветник на турския президент, не изключи възможността за контакт между Ердоган и Мицотакис на срещата на върха в Прага. Самият Мицотакис обаче също не е особено заинтересован от диалог с Ердоган. На него му е важно му е да изглежда добър и надежден партньор в международен план, но знае, че неговата консервативна партия "Нова демокрация" и повечето от избирателите ѝ са по-скоро против преговорите по гръцко-турския спор. Национализмът е проблем не само в Турция, а и в Гърция, където следващата година също предстоят парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Маркетинг експерт

    9 3 Отговор
    Много яка реклама за новия туристически сезон... Радееев, спиш!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Токсик

    31 10 Отговор
    Византийците както винаги в своята история играят продажна игра, която за пореден път ще им струва скъпо. Никога не вярвайте на гърците, те са отрепки, които се правят на православни християни , но са продали душите си на католиците.
  • 9 Гост

    24 2 Отговор
    Тия 2 държави отдавна ги сърби да се сбият. Натам вървят нещата.
  • 10 интересно

    22 7 Отговор
    дойче велето пак скрива истината....... Ердоган заплашвал Гърция с война, като казвал. Ей гърци ако продължавате ТАКА,ще платите висока цена. Именно тук велето не казва истината. Какво е това, ТАКА? Какво криете от читателя,че Ердоган заплашва Гърция с война. Това значи, че нещо е направила Гърция толкова значително за да бъде заплашена с война,а велето отразява това само с ТАКА

    Коментиран от #16

  • 11 Вирус

    8 3 Отговор
    Пак на тъпото зеле бълвочите
  • 12 ежко

    4 3 Отговор
    НАТО е защитен съюз:)Той ще ги пази.И двете:)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Магическа топка

    8 10 Отговор
    "Тези въпроси ще бъдат на дневен ред и на предстоящата среща на върха на Европейската политическа общност на 6 и 7 октомври в Прага, на която се очаква да присъства и Ердоган"

    Ердоган минава, отдава почит, коленичи, целува ръка на Мицотакис, получава прошка и готово.
  • 15 Става интересно

    11 8 Отговор
    Не можело! Всичко може! Войната си е война,независимо кой къде членува! Точно това е интересното,че и двете страни са членки на агресивният съюз нато! И какво от това? сащ война ли ще обявят на Турция? И в случая,правото е на Турция!
  • 16 Българските турци

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "интересно":

    То си е ТАКА от как ги има Гърция и Турция ! "Мустафа Кемал Ататюрк разгроми гръцката армия и прогони населението на Гърция от Мала Азия." Като четете това изречение какво разбирате ?!... През каква призма каква манипулация се прожектира ?!...След сто години някои играят повторно същият сценарий !...И всичко това тук се пласира на жалка аудитория... дрогирала се с твърд алкохол , високоволтов патриотизъм и Уикипедийна История... и се вари историческа Българска "боза" !!! Цариград.Солун,Одрин ,Лозенград станали български градове...турците си подпалили Измир и избили хиляди цивилни арменци и гърци и ги изгонили от Мала Азия...ислямизъм ,асимилизиране , елинизиране и какво ли не ?!!..И нито дума за 200 000 гръцска войска въоръжена до зъби изоставила фронта и панически евакуираща се с Американски и Европейски кораби...нито дума поне за Великия Хемингуей,... който тогава като журналист репортер се е опитал да опише тази Трагедия с печалната безпомощност и обреченост на думите !...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българските турци

    8 4 Отговор
    Ние знаем че Гърция никога не е била заплаха за Турция и турския народ !!! Ние сме дълбоко разочаровани от факта че гръцките политици и техните кукловоди постоянно нагнетяват турска фобия и параноя за да държат пулта на ефикасната гръцка машинка за манипулиране и пропаганда в безтуй сеизмичния Балкански полуостров !!!...Знаем също че оръжието което трупат и с което парадират церемониално е крайно недостатъчно за да навредят на Турция но е предостатъчно за да държат камшика в свои ръце срещу безтуй военно скопените балкански народи !!! Разочаровани сме и от факта че българите доброволно и дори с охота приемат зависимостта от газовия конектор с гръцка вана когато имат транзитен тръбопровод през територията на страната си който само с един тактичен "дрибъл" може да се превърне в основен енергиен източник за България !!!

    Коментиран от #19, #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Турските гърци

    7 10 Отговор
    Веднага след като гърците потопят 5 турски кораба и свалят 10 бойци, мечтите на турските ислямофашисти и националисти за възраждането на гнилата османска империя ще се стопят като свещ и смешната държава пуйки, която създадоха през последните 100 години ще се счупи на 1000 парчета. Турците нямат абсолютно никакъв късмет срещу гърците и тяхното историческо поражение и унищожение ще бъде празнувано от цялата планета.

    Коментиран от #30

  • 22 Българските турци

    7 3 Отговор
    " Тези въпроси ще бъдат на дневен ред и на предстоящата среща на върха на Европейската политическа общност на 6 и 7 октомври в Прага, на която се очаква да присъства и Ердоган. "

    Явно някои са в очакване да притиснат и провокират Ердоган да "залае" срещу целия ЕС !?...Но забравят една природна особеност... вълците не лаят и не скимтят !!!...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българските турци

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Дай подробности":

    Никой не дава нищо ей така и то на вековен враг...Ако бяха дали нещо свястно...Турция днес щеше да е нещо като Азербайджан или Казахстан ...Това са изтъркани пропагандни клишета които не са в състояние да заглушат вой на вълци !!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Браво

    7 4 Отговор
    Гърците през 70 години във войната с Турция, спечелиха половин Кипър, и тогава до гърците бяха американци, французи, англичани.....,а турците сами.

    Коментиран от #31

  • 27 Номад

    8 1 Отговор
    Не знам за какво ще говорят на тази среща но със сигурност няма да се постигне решение за решаване на проблема поне докато "журито" не отсъди безпристрастно без да се влияе от пристрастност и или натиск. Очевидното в момента че изпитват симпатии към гърците без да проверят сигналите подавани от ердоган. Спорът се подклажда и от решението някои острови да имат 12 мили иконом зона,да не е лошо като идея но някои места не е приложимо след като застъпва интересите на друга държава,още повече че островът е отдалечен на 500км от континенталния шелф. Все едно да засея дърво на границата с чужд имот и после да имам претенции за 5 метра от двора на комшията щото видите ли дървото ми е там.
  • 28 🇹🇷👍

    8 0 Отговор
    Ердо ще ги сгази 👊
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Османската империя

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Турските гърци":

    Пий си хапчета та и бегай да спиш.,че да знаеш Ердо голям го вади да не плачеш после.
  • 31 Османската империя

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Браво":

    Какво взе гъъърция през 70 година не знам но май Турция беше тая дето взе половината Киипар.
  • 32 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Долу Русия":

    Когато лаеш от скута на някой, значи че вече не си пес в буквалния смисъл и цялата ти врява се превръща в джафкане на напудрено пуделче с панделки !!!