Отидете към основна версия

15 699 98

Украинската армия се подигра с плановете на Путин

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • контраофанзива

Пентагонът говори за "зашеметяващия успех" на украинската армия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Действията на украинските военни са подигравка с плановете на Путин, пише NYT.

Понеделник трябваше да бъде триумфален за Путин, защото на този ден имаше ратификация на присъединяването на 4 анексирани области към Русия. Въпреки това, според The New York Times, събитията на бойното поле превърнаха подобни изявления в подигравка. След връщането на Лиман, най-важният стратегически железопътен възел, украинците продължиха да отвоюват земите си от руснаците, които бяха принудени да отстъпят и сега се придвижват към Лисичанск.

Бягството на рашистите вдъхновява украинските войници, които се изправят срещу гладни, зле екипирани вражески войски. „Много пъти бяха по джапанки, бяха недохранени“, спомня си американският доброволец Роб Рой, който се бие за Украйна. На юг украинските сили също са започнали да навлизат по-дълбоко в Херсонска област, където, според изданието, руските войски са в несигурно положение. Основните сили на Кремъл са разположени западно от Днепър, като доставките и логистиката са разположени предимно на източния бряг на реката, отвъд разрушените мостове.

„Важно е да се разглеждат бойните операции в отделни театри на войната не като независими една от друга, а като елементи от единна стратегическа настъпателна операция“, цитира New York Times неназован високопоставен украински военен. Пентагонът говори за "зашеметяващия успех" на украинската армия, а напрежението в самата Русия расте. Кремъл открито признава, че самите те не знаят какви ще бъдат новите граници на Русия, мобилизацията се изпълнява зле, а официалните лица вече не се смущават, публично критикуват един друг и правителството.

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 151 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: