Отидете към основна версия

4 261 95

Арестович: Путин отмъщава малодушно и постига обратен ефект

  • олексий арестович-
  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • донбас

Ударите са насочени срещу обекти от критичната инфраструктура на много градове в страната, рашистите искат да лишат гражданите от отопление и други удобства пред наближаващата зима

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Масираният обстрел срещу Украйна е отмъщение на Путин за взрива на Кримския мост, заяви съветникът на украинската президентска администрация Олексий Арестович, цитиран от Униан.

Ударите са насочени срещу обекти от критичната инфраструктура на много градове в страната, рашистите искат да лишат гражданите от отопление и други удобства пред наближаващата зима, посочи той.

"Путин, както и можеше да се очаква, малодушно отмъщава за взривяването на Кримския мост, макар че още не е известно кой го е взривил. Въпреки това те удрят със стратегически бомбардировачи и крилати ракети по инфраструктурата — енергийната инфраструктура на Украйна. Главната му цел (на Путин) е, както те обичат да казват, „замръзването“: нека украинците да замръзнат и тогава ще са склонни на отстъпки. Всичко това от негова гледна точка създава по-изгодна преговорна позиция, преговори от позиция на силата. Страданията на мирното население трябва да принудят нашите власти, както му се струва, да направят отстъпки. И трябва на накарат и международната общност да отстъпи." — заяви Арестович.

Той посочва, че всъщност ще стане обраното.

Демократите в САЩ ще кажат на Путин "благодаря" за това, че им дава аргумент в избирателната кампания пред вота за Конгреса през ноември. Позицията им в подкрепа на Украйна само ще се укрепи, особено на фона на неотдавнашните гласове за преговори с Москва.

Арестович подчертава, че подлагането на страдания на мирното население е нарушение на Устава на ООН и международното право. Непременно ще последва реакция на Запада, макар и да не е ясно точно каква ще бъде. Партньорите са готови да затегнат санкциите и да засилят доставките та оръжия. Според Арестович, това ще стане ясно след няколко дни.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: