Отидете към основна версия

1 827 14

Диверсификация! Добивът на газ в турското Черноморие се очаква да започне още в края на тази година

  • турция-
  • газ-
  • черно море-
  • реджеп ердоган

Според местните експерти откритията ще позволят на Турция да внася по-евтин газ и да намали значително годишните си енергийни разходи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

До края на тази година планираме да започне експлоатацията на резервите от природен газ в района на Черно море. Щом започнем добива на газа от Черно море, веднага ще започнем да се радваме на придобивките. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред участниците в тържественото откриване на новата 2022-2023 академична учебна година в Истанбул.

По думите му в проучвателните дейности участват няколко кораба, включително пет сондажни кораба.

Всички тези кораби са наши. Купихме ги на разумни цени. От една страна те извършват сеизмични проучвания, а от друга осъществяват сондажните работи. Ще реализираме възможностите, които имаме в добива на природен газ и петрол в акваторията на Черно море, заяви още Ердоган.

Неотдавна държавният глава съобщи, че на дъното на Черно море са открити 320 млрд. куб. м газ, като общото количество природен газ в откритите находища през последната година е достигнало 540 млрд. куб. м.

В началния етап се планира добивът на газ дневно да бъде около 10 млн. куб. м., а в рамките на 3-4 години се планира обемът да достигне 40 млн. куб. м. дневно.

Според енергийните експерти откритията ще позволят на Турция да внася по-евтин газ и да намали значително годишните енергийни разходи.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: