Отидете към основна версия

5 334 45

Румъния: Засякохме руските ракети, които преминаха през въздушното пространство на Молдова

  • румъния-
  • русия-
  • ракети-
  • молдова

Кишинев съобщи, че три крилати ракети, изстреляни от Русия срещу Украйна, са нарушили молдовското въздушно пространство тази сутрин

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Радарите на румънските военновъздушни сили са засекли тази сутрин трите руски ракети, които прекосиха въздушното пространство на Република Молдова, заяви днес министерството на отбраната, като уточни, че те не са представлявали никаква опасност за Румъния, съобщава телевизия Диджи 24.

Радарите на военновъздушните сили са проследили полета на ракетите в продължение на един час и са установили, че те са били изстреляни от западната част на Кримския полуостров, се посочва в съобщение на министерството.

"Структурите на Главния щаб на военновъздушните сили, изпълняващи постоянна бойна служба за наблюдение на румънското въздушно пространство, засякоха в понеделник, 10 октомври, между 8.05 и 9.09 ч. три въздушни цели, които преминаваха във въздушното пространство над северозападния черноморски басейн към въздушното пространство на Украйна (областите Одеса и Виница). Въздушните цели прелетяха и над въздушното пространство на Република Молдова. Анализът на траекториите и параметрите на полета показа, че въздушните цели най-вероятно са били крилати ракети, изстреляни от морски или сухопътни платформи в западната част на Кримския полуостров", посочи министерството.

В съобщението се отбелязва още, че "въпросните въздушни цели не представляваха опасност за територията на Румъния или за сигурността на въздушния трафик на Румъния и НАТО". Радарите на румънските военновъздушни сили са част от националната система за командване и контрол на Румъния и НАТО и предоставят информация и ранно предупреждение на военните и политически ръководители в Румъния и Алианса, се казва още в съобщението.

"Ръководството на министерството на националната отбрана осъжда по най-категоричен начин агресивната война на Руската федерация срещу Украйна, като изразява пълна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на съседната държава. Днешните брутални действия, насочени срещу гъсто населени цивилни райони, сериозно нарушават всички норми на международното хуманитарно право, включително Устава на ООН", се казва още в документа.

Молдова съобщи, че три крилати ракети, изстреляни от Русия срещу Украйна, са нарушили молдовското въздушно пространство днес.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: