Отидете към основна версия

6 398 80

ВСУ: Русия използва в Украйна гранати с химическо действие

  • русия-
  • украйна-
  • химическо оръжие-
  • запорожка област

Използването на сълзотворни вещества като средства за водене на война е строго забранено от чл. 1, т. 5 на Конвенцията за забрана на химическите оръжия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските окупационни войски употребяват срещу украинските военни ръчни гранати с химическо действие, като ги хвърлят над позициите на ВСУ с помощта на безпилотни апарати. Това се казва в информация от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, цитирана от Униан.

От щаба съобщават, че врагът се опитва да порази украинските защитници, като използва газови сълзотворни гранати К-51. Дрон с такава граната е бил свален в Запорожка област.

"Подразделенията на Силите на отбрана на Украйна в Запорожка област с помощта на средства за радиоелектронна борба обезвредиха вражески безпилотен летателен апарат, който е носел граната К-51 със силно дразнещо вещество." – се казва в съобщението.

От Генералния щаб посочват, че руските окупатори за пореден път нарушават всички правила и норми за водене на война. Използването на сълзотворни вещества като средства за водене на война е строго забранено от чл. 1, т. 5 на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: