Отидете към основна версия

1 739 23

Франция засилва военното си присъствие в Източна Европа

  • франция-
  • украйна-
  • рафал-
  • еманюел макрон

Данни от Института за световна икономика в Кил показват, че Париж е на 11-то място по военна подкрепа за Украйна с 233 милиона евро помощ от началото на годината

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция засилва военното си присъствие на източния фланг на НАТО през следващите седмици, като разположи допълнителни войски и бронирани превозни средства, съобщава RFI.

Франция трябва да удвои броя на войските, разположени в Румъния, както и дузина бронирани превозни средства и дузина танкове Leclerc.

Министърът на отбраната Себастиен Лекорню коментира, че руските ракетни удари в Украйна са накарали френските власти да засилят своята "отбранителна позиция" в Румъния и балтийските държави.

Изтребители Rafale ще бъдат разположени в Литва, а сто допълнителни войници ще се присъединят към 300-те, които вече са командировани в Естония.

Министерството изчислява, че усилията на френския бюджет за укрепване на източния фланг на НАТО ще струват близо 700 милиона евро. Този ход следва съобщението миналата седмица от президента Еманюел Макрон за оръжеен фонд от 100 милиона евро за Украйна.

Данни от Института за световна икономика в Кил показват, че Франция е на 11-то място по военна подкрепа за Украйна с 233 милиона евро помощ от началото на годината.

Украйна е получила 25 милиарда евро от САЩ, 4 милиарда евро от Обединеното кралство, 1,8 милиарда евро от Полша и 1,13 милиарда евро от Германия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: