Отидете към основна версия

1 691 9

Унгария се споразумя окончателно с "Газпром" за отложеното плащане

  • русия-
  • унгария-
  • газ-
  • газпром

Будапеща спечели тригодишно забавяне на сметките за газ, които трябва да бъдат платени през следващите шест месеца, се казва в изявление на Министерството на икономическото развитие

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария се споразумя окончателно с руския "Газпром" да пренасочи доставките на газ за Унгария към тръбопровода "Турски поток".

Страните финализираха и условията на механизъм за отложено плащане.

Това каза в сряда унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от "Ройтерс".

След разговори с Алексей Милер, ръководител на руския държавен монополист за природен газ Газпром в Москва, Сиярто също каза, че Унгария продължава да се противопоставя на всякакви европейски санкции, засягащи доставките на газ и свързаните с тях дейности.

Припомняме, че в началото на месеца, унгарският държавен търговец на енергия MVM постигна споразумение с "Газпром" относно възможността за отлагане на плащанията за газ през следващата зима.

Унгария спечели тригодишно забавяне на сметките за газ, които трябва да бъдат платени през следващите шест месеца, се казва в изявление на Министерството на икономическото развитие.

Преди нахлуването на Русия в Украйна, Унгария подписа дългосрочно споразумение за получаване на 3,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия чрез тръбопровода "Турски поток" и още 1 млрд. куб. м чрез тръбопровод от Австрия.

Унгария е силно зависима от руската енергия, като получава около 80 процента от газа си от Газпром и се противопоставя на всякакви санкции на ЕС за руския газ.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: