Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 23:15 1 680 9

Унгария се споразумя окончателно с "Газпром" за отложеното плащане

  • русия-
  • унгария-
  • газ-
  • газпром

Будапеща спечели тригодишно забавяне на сметките за газ, които трябва да бъдат платени през следващите шест месеца, се казва в изявление на Министерството на икономическото развитие

Унгария се споразумя окончателно с "Газпром" за отложеното плащане  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария се споразумя окончателно с руския "Газпром" да пренасочи доставките на газ за Унгария към тръбопровода "Турски поток".

Страните финализираха и условията на механизъм за отложено плащане.

Това каза в сряда унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от "Ройтерс".

След разговори с Алексей Милер, ръководител на руския държавен монополист за природен газ Газпром в Москва, Сиярто също каза, че Унгария продължава да се противопоставя на всякакви европейски санкции, засягащи доставките на газ и свързаните с тях дейности.

Припомняме, че в началото на месеца, унгарският държавен търговец на енергия MVM постигна споразумение с "Газпром" относно възможността за отлагане на плащанията за газ през следващата зима.

Унгария спечели тригодишно забавяне на сметките за газ, които трябва да бъдат платени през следващите шест месеца, се казва в изявление на Министерството на икономическото развитие.

Преди нахлуването на Русия в Украйна, Унгария подписа дългосрочно споразумение за получаване на 3,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия чрез тръбопровода "Турски поток" и още 1 млрд. куб. м чрез тръбопровод от Австрия.

Унгария е силно зависима от руската енергия, като получава около 80 процента от газа си от Газпром и се противопоставя на всякакви санкции на ЕС за руския газ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иван

    21 1 Отговор
    Гяволи са унгарците
  • 2 ищван

    21 0 Отговор
    Орбан е играч
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мдааа

    27 0 Отговор
    Ами, е това е политика и търговия от най високо качество! Тиквата предплати за някакви хипотетични чертежи на самолети и вместо да гние в затвора за държавна измяна, се опитва да съставя правителство !!!!!!!
  • 5 хихихо

    2 14 Отговор
    Маджарите казват, че ще плащат в близкото бъдеще, ако все още я има Русия . Хитри маджари
  • 6 Пешо

    14 0 Отговор
    Нали от една седмица се тръби, че Газпром е фалирала?Егати. ..тези може и въобще да не плащат!Медийните терори ти, май ще фалират преди тях , ако Фащ им спрат финансирането.
  • 7 Бонев

    19 0 Отговор
    Унгарците които меко казано не обичат руснаците,продължават да въртят хубав бизнес с тях. Имат топки,следват националните си интереси и слабо ги интересува измисления евроатлантизъм.
  • 8 РУСИЙО - СПРИ !

    0 9 Отговор
    РОСИЙО СПРИ ДА СИ ГАЗО И НАФТО КОЛОНКА! ИНАЧЕ УМИРАШ !
  • 9 Тити

    0 3 Отговор
    Бреййй смешното човече Орбан няма кинти а толкова летеше е облаците
Новини по държави: