Отидете към основна версия

18 421 137

В Крим се случва нещо! Наредиха евакуация на...

  • бесарабски фронт-
  • музеи-
  • евакуация-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • крим

Експонатите с най-голяма материална стойност подлежат на приоритетно евакуиране

Снимка: БГНЕС/ EPA

Във временно окупираната територия на украинския Крим така наречената "власт" издаде заповед, в която определи реда за евакуация на музеите, съобщава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

По-специално са одобрени планове за вътрешна (в рамките на окупирания регион) и външна (на територията на Руската федерация) евакуация на музеите от временно окупирания регион. Експонати с най-голяма материална стойност подлежат на приоритетно евакуиране.

Само преди дни беше взривен участък на Кримския мост - гордостта на окупационната руска власт в лицето на Владимир Путин. Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия обвини украинското военно разузнаване и неговия директор Кирило Буданов за експлозията на Кримския мост, която разруши частично това съоръжение, свързващо Кримския полуостров на Украйна с Русия. През последните седмици се забелязва паника сред населението на Крим, което масово се евакуира от украинския полуостров, след като украинската армия нанесе удари по цели на руската военна окупация. Украинският президент Володимир Зеленски обеща, че Украйна ще освободи всички окупирани свои земи, включително Крим.

Кримският полуостров има символично значение за Русия и е от ключово значение за поддръжката на нейните военни операции в южната част на Украйна. Ако мостът бъде изваден от строя, това би направило снабдяването на полуострова значително по-трудно. Въпреки че Русия превзе украински региони северно от Крим в началото на инвазията и построи сухопътен коридор по брега на Азовско море, Украйна напредва в своята контраофанзива, за да си ги върне.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 146 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: