Отидете към основна версия

2 161 19

Норвежката полиция арестува руснак с дрон

  • дрон-
  • дронове-
  • норвегия-
  • украйна-
  • русия-
  • руснак-
  • полиция

Норвегия засили бдителността си след поредица от инциденти

Снимка: Shutterstock

Норвежката полиция съобщи днес, че е арестувала руснак на летището в арктическото градче Тромсьо и му е повдигнала обвинение за управление на дрон, втори такъв арест в рамките на седмица, предаде Ройтерс.

Полицията е иззела голямо количество фотографска техника, включително дрон и няколко карти с памет, при вчерашното задържане на 51-годишен мъж, който признал, че управлявал безпилотен летателен апарат в Норвегия. Санкционните закони забраняват на руски компании и граждани да управляват летателни апарати в Норвегия, предаде БТА.

„Сред иззетите материали, които сме прегледали, видяхме снимки на летището в Киркенес и снимки на хеликоптер Бел на силите за отбрана“, каза в съобщение полицейският следовател Якоб Берг. По случая работи и норвежката Полицейска служба за сигурност, добави Берг.

Полицията е внесла искане за съдебно разпореждане за задържане на мъжа за четири седмици. Обвиненият руснак казал на полицията, че е влязъл в Норвегия в четвъртък през северния граничен пункт Стурскуг и пътувал към арктическия архипелаг Свалбард. Това е втори арест за една седмица на руски гражданин за управление на дронове в Норвегия. Друг руснак беше задържан за първоначален период от 2 седмици, след като беше арестуван на ГКПП Стурскуг.

Норвегия засили бдителността си след поредица от засечени наблюдения с дронове близо до нейната нефтена и газова инфраструктура през последните седмици и в отговор на течовете от балтийския тръбопровод „Северен поток“ на 26 септември. Сега Норвегия е най-големият в Европа доставчик на газ, след резкия спад на доставките от Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: