Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Октомври, 2022 21:00 2 401 60

Правдолюб Иванов: Най-важният въпрос е дали си за Zлото или срещу него

  • военни престъпления-
  • правдолюб иванов-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • дрон-
  • украински бежанци-
  • румен радев

Понякога имам чувството, че с този президент и част от партиите Путин може спокойно да поиска политическо убежище у нас

Правдолюб Иванов: Най-важният въпрос е дали си за Zлото или срещу него - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правдолюб Иванов, който е художник и преподавател в НХА, следи много внимателно войната на Русия срещу Украйна и непрекъснато споделя информацията със своите последователи в Туитър. Той е един от много авторитетните гласове в българската версия на тази социална мрежа.

Казвате, че тази война промени всичко, че вече няма политически ляво и дясно. Защо?

Още новини от Украйна

П. Иванов: Лявото и дясното не са изчезнали, но дискусията за повече или по-малко държава е нерелевантна пред лицето на това чудовищно зло, което отхвърля абсолютно всички принципи на съществуване на съвременната цивилизация. На този звяр, който диша смърт и декларира: "Защо ни е този свят, ако я няма Русия?". Какво ти ляво и дясно пред унищожението на всичко човешко? Не само тези противоборства отстъпват място пред най-важния въпрос: дали си за Zлото*, или срещу него. Защото пропастта между двете е толкова голяма, че гласът на "пацифистите" едва се чува от дъното на бездната. Сещам се за украинка от ЛГБТ-общността, която написа, че се е озовала в окопа рамо до рамо с човек, който преди войната е бил против нейната общност, но сега двамата воюват заедно срещу окупатора. Помня неин туит: "След войната вероятно отново ще подновим битката си, но сега имаме по-голям враг и всеки пази гърба на другия. Аз съм готова да умра за него, както и той за мен". Тази война ще промени много неща, не само в геополитиката. Много хора ще станат по-добри. Вярвам, че тези двамата, дано са живи, ще празнуват заедно победата над Zлото.

Следите отблизо хода на бойните действия. Какви източници използвате? Как оценявате дискусиите за войната в рускоезичните социални мрежи, които следите?

П. Иванов: От 24-и февруари не правя нищо друго в свободното си време. Опитах се да си представя какво изпитват украинците, изправени срещу това чудовище и решили да не се предават. Казах си: "В Туитър не стрелят срещу теб, поне стой буден, чети, пиши и ретуитвай, блокирай мурзилките и ругай президента, който е сигурен, че Крим е руски". Имам Туитър и Телеграм. Няколко месеца се събуждах с Виталий Ким и заспивах с Арестович и Фейгин по @FeyginMark4. Следвам много хора, военни от фронта, някои с времето изчезнаха, постепенно им забраниха да постват актуална информация. Напоследък следвам предимно @v_stus, @WarMonitor3, @Tendar, както и такива, които визуализират войната с карти. Не мога да ги изброя, а има и български акаунти, от които научавам много. Потокът в Туитър прилича на огромна информационна дроб сарма, в която е трудно да кажа как се ориентирам. Алгоритъмът на Туитър има грижата за това. Следя и известни украински журналисти, военни кореспонденти, като @IAPonomarenko, @KyivIndependent и други, които проверяват информацията. Естествено, каналите на Труха и NextaTV също. За съжаление, Live Universal Awareness Map изостава, защото искат всичко да е проверено и чак тогава го постват. Камил Галеев @kamilkazani има изключителни политико-културологични анализи на този сблъсък и неговите корени. Той и Арестович бяха едни от малкото, които няколко дни след началото на войната заявиха публично, че Украйна ще спечели.

От руските акаунти следя такива, които са против войната от самото ѝ начало. Някои от тях вече емигрираха. Най-известният е Невзоров. Него го следя още от 2014-а. Това е човек, който от анексията на Крим водеше ютюб канала си в Русия на фона на огромен надпис "Слава на Украйна". Тези хора не водят дискусия със Z-населението. Каква дискусия може да има между човешко и античовешко? Срам, гняв и изпепеляващият сарказъм на Невзоров е това, което стои между тези две неравностойни части от руския народ. Интересен е акаунтът на @JuliaDavisNews - родена в Украйна американска журналистка, която се жертва да гледа по цял ден путинска телевизия и да поства и превежда части от безумните разговори в студиата на путинските гьобелси. От нея разбирам колко потресаваща и човеконенавистна е пропагандата на Русия. Невероятна е фашизоидността на тези медии и хората в тях.

Смятат Ви за важен инфлуенсър в Туитър. Какви са наблюденията Ви за българските социални мрежи и войната?

П. Иванов: Това за инфлуенсърството не го разбирам. Казах в магазина, че имам много лайкове, но не успях да си купя нищо. Туитър е отдушник, място да получа светкавична информация, да дам воля на гнева и омерзението си, да споделям. Подкрепям доброволци като @svetlozara_, която дарява и пари, и време, за да помага на украинските бежанци. Благодарение на нейната туитър кампания, в която се включих и аз, купихме малък дрон за украинската армия.

А какви са според Вас нагласите на българското общество като цяло към тази война?

П. Иванов: Не знам, избягвам да общувам със Z-хората от това общество. Предпочитам си балона. Понякога имам чувството, че с този президент и част от политическите партии Путин може спокойно да поиска политическо убежище у нас.

Дали тази война нанася лични травми на хората в България? А на Вас самия?

П. Иванов: Дотук развали или замрази няколко дългогодишни приятелства. Те са пренебрежимо малко в сравнение с препотвърдените връзки с хора, с които вярваме в едни и същи ценности. След седем месеца война, екзекуции и масови гробове, думи като "аз съм против войната" и "всичко трябва да се реши с преговори" са ясен белег, че си за Zлото, но се опитваш да го прикриеш, защото това, което светът иска, е победа над това Zло. Като цяло всички тревоги, безсъние, страх и гняв се изпаряват от вдъхновението и силата, които човек получава от този велик, невероятен украински народ, който е на път да освободи не само себе си.

*Като човек с ярко изразено визуално мислене събеседникът настоява за тези няколко изписвания със Z – бел. ред.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еврейско-мериканското

    73 13 Отговор
    трябва да бъде унищожено !

    Коментиран от #35

  • 2 Правдолюб

    72 9 Отговор
    Му кажи и повече няма какво да се говори
  • 3 ПРОСИЯ = МОРДОР

    9 49 Отговор
    --------
  • 4 Еrror 404 Хохо́л

    48 7 Отговор
    закривайте театрото - не става от нас нищо освен трупно месо
  • 5 Хохо Бохо

    16 72 Отговор
    "Защо ни е този свят, ако я няма Русия?"
    Този свят ще го има, ако Русия я няма..
  • 6 правдолюб

    61 6 Отговор
    шекелолюб
  • 7 Верно ли

    44 12 Отговор
    "След седем месеца война, екзекуции и масови гробове, думи като "аз съм против войната" и "всичко трябва да се реши с преговори" са ясен белег, че си за Zлото, но се опитваш да го прикриеш, защото това, което светът иска, е победа над това Zло" - ох, пуснАх сълза...
  • 8 Пич

    54 7 Отговор
    Ами , като сте толкова сигурни , пуснете един референдум , и да видим !!! Не да слушаме глупости за това , че на изборите сме гласували за войната !!?
  • 9 Хихихи..

    64 6 Отговор
    Кой те кръсти "Правдолюб" бе шматко? Явно същите шматки,появили те на тази планета..И бай в Дойчето ли си проявяваш Правдата?
  • 10 ФИНЦИ

    34 7 Отговор
    КОЕ Е ЗЗЗЗЗЗЗЗ ЗЛОТО БЕ УКРАИНА НАЛИ ДА ЖИВЕЕ ПУТИН И РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ
  • 11 копейката

    8 39 Отговор
    Осигурил съм 5 души с по 20 VPN адреса да лаят вместо мен по форуми
  • 12 Джендър от 5 пол

    7 44 Отговор
    Да живее Z лото Злото и руската приказна президентка Путя транс жената с женското име ,тяло прашки и женския полов орган отдолу

    Коментиран от #20, #21, #23

  • 13 Русия

    11 45 Отговор
    Кога тази държава е била нормална?
    Никога!
  • 14 СССРБарета

    55 12 Отговор
    Целият свободен свят е срещу американското зло! Днес целия свободен свят ликува и поздравява иранските дронове и руските ракети! И да благодарим на господ че доброто все пак успява да надделее!
  • 15 Путинофил

    9 44 Отговор
    Путин ми е първи приятел. Той направи това за което даже не съм и сънувал - изпрати Русия в 3 -та глуха поне за 300 години напред!
  • 16 Друс Лий

    53 9 Отговор
    Сбъркал си е името господина, той е Kраволюб
  • 17 ТаУмВзе

    34 7 Отговор
    Бройте ме от Zлото като е така! БУХАХАХАХХА
  • 18 Злото са САЩ,Англия и Украйна

    50 13 Отговор
    Всеки нормален човек знае,кой е най голямото зло за света и кои са неговите последователи.За това се моля Путин и Русия, да унищожат злото,както е казала баба Ванга.
  • 19 Кресна

    51 5 Отговор
    Само прочитайки ,че следи само украински източници на информация и спрях да чета и ми стана ясно интервюто.За да добиеш истинска информация ,да пресееш пропагандата и лъжата се чете и едната и другата страна .Няма как да четеш едната и да говориш истината,това е абсурд.Лека вечер на всички и дано ви светва защо масово трият тук .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Маникюристката Маги

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Джендър от 5 пол":

    Ей Момиченце сладко, ще се махнеш ли отново ,ще заминеш ли пак за Византия.....
  • 22 киро

    30 5 Отговор
    хаахаахх какъв авторитет е този дето никой не го е 4увал,пак лайци ще ни обесняват за войната или кое е зло и добро,нека Сащ да обеснят за избитите над 200млн индианци и после да говорим за добро и зло
  • 23 гост

    26 4 Отговор

    До коментар #12 от "Джендър от 5 пол":

    Факти не толерира обидни факти и спам. Нецензурни изрази, лични обиди и нападки ! Едно време имаше виц за свободата на словото: Американец: Аз мога да изляза пред белия дом и да псувам президента Рейгън колкото си искам и никой няма да ме закачи ! Руснакът: И аз мога да изляза пред Кремъл и да псувам Рейгън колкото си искам и никой няма да ме закачи ! В настоящия политически момент е обратното !!!
  • 24 Да, да

    27 4 Отговор
    Правдолюб какъв е на Павломир и Сталинка? Питам за един приятел, който се казва Шушумиг.
  • 25 Джендър от 5 пол

    4 29 Отговор
    Президентката Владимировна Путя Пичкина по рождение е Византийка Транс Жена ,с женско име тяло прашки ,и женски полов орган отдолу

    Коментиран от #31, #57

  • 26 От известно време

    32 3 Отговор
    Се чудя, как преподавател с политически убеждения ще въздейства на студентите си? Морално ли е ако е политически ориентиран, зависим и пленен от някоя партия, да бъде преподавател? Ами ако е в тайна организация? Преподавателите в какво точно обучават студентите?
  • 27 Айде,бе

    37 5 Отговор
    Не ни учете кое зло и не съдете,ние много добре знаем кой направи поредната война,така както разсипа Ирак и Сирия с псевдо демокрацията си с 32 половите извращения и кое е морално да се забранява руския в тези земи подарени на Украйна от Русия барабар с хората ,та Русия се би и за нашата свобода, а техните земи и хора да ги остави.Да им забраняват майчиния език и да ги подлагат на геноцидв техните земи подарени на добра воля и кой ги съди извратените с 32та пола ,които техния най голям пророк Едгард Кейси отдавна ги е предупредил накъде вървят и кой е "Фара на надеждата "за човечеството.
  • 28 Аксиома

    8 7 Отговор
    Провалените в живота - със Злото, успелите - против.
  • 29 Войните и конфликтите по света

    29 4 Отговор
    Включително и в Украйна са умишлено създавани от САЩ и Нато с цел световно влияние и господство на шепа определени кръгове от хора които се смятат за по висши от останалите
    над цели народи и континенти
  • 30 Аршлох

    17 4 Отговор
    Ей много си ...Саашее.Ще дойде момент,когато ще трябва да плащаш за ш е кели те които получавш сега.Както се казва карма е б ич.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Нострадамус от Злокучене

    7 26 Отговор
    Русофилски гъZолиZачи.Тъпи,беZмоZъчни гоVеда.

  • 34 Крив Правдолюб

    36 3 Отговор
    Щом следи само либерастки и украински сайтове и източници ... значи не е Правдолюб,а Криволюб и Зомболюб. Пък аз гледем и украинската телевизия,и руската,и ингелизки,и 3-те ни големи телевизии,и опониращите им телевизии,и куп сайтове на няколко езика. Така със сито отсявам донякъде фейка от реалното.

    Коментиран от #41

  • 35 Мнее

    6 29 Отговор

    До коментар #1 от "еврейско-мериканското":

    Не, не трябва да бъде унищожено! Американското трябва да живее, за да има къде да бягат децата на богатите руснаци! А ти винаги можеш да заминеш за Русия, не разбирам, какво ви спира всички русофили да заминете за Русия? България я напуснаха 3 млн българи и заминаха за западна Европа, а вас какво ви спира да заминете за Русия? Мислите, че България няма да се справи без вас или какво? Свободни сте, заминавайте!

    Коментиран от #40, #45

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    13 1 Отговор
    Чудесен сайт сте. Коментарът ми се състоеше единствено от копирано твърдение на този, да го препрочетат хората, и двата пъти не ми приема коментара.
  • 39 От оня свят

    25 4 Отговор
    Злото, това са англосаксонците и "правдолюб" сатанински, чието мото е всички в ада, за да угодя на господарят си.
  • 40 Гост

    20 2 Отговор

    До коментар #35 от "Мнее":

    Там е студено бе, шмоти. Не се ли сещаш? Ти що не заминеш за Аляска? Тя е американска.
  • 41 Гост

    29 3 Отговор

    До коментар #34 от "Крив Правдолюб":

    Не, не, не! За да си правилно и формиран трябва да гледаш само англо саксонските истини. Така се става честен либераст. Почивай само западна пропаганда и заглушавай ответната страна. Така ще отсъждаш правдата по европейски.
  • 42 Миролюб

    24 4 Отговор
    Този не е правдолюб, а войнолюб. Аз пък съм Миролюб и недолюбвам войнолюбите.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 пье шу

    25 4 Отговор
    "който е художник и преподавател в НХА"
    което вероятно трябва да означава, че е корифей по всички въпроси - от световната политика, през ядрената физика, до сърдечната хирургия. я у лево!
  • 45 Ами

    23 3 Отговор

    До коментар #35 от "Мнее":

    Огледай се и ще разбереш какво ни спира,тук улици ,площади храмове носят руски имена заедно с тези на братята им били се рамо до рамо на Шипка или гонили фашистите ,е неделя в храмовете се служи празнична молитва и в нея се споменава цар освободител,защото нац. Ни празник е всъщност наша и руска победа чод руски знамена и с руски генерали .И тук както и в Русия половете са засега само 2:),и Слава Богу,на който са му малко да върви на запад ,тук Русия е навсякъде ,защото "народите са ни свързани свише от векове за векове",цитат :))
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Правдолюб ли си?

    20 4 Отговор
    Войнолюб ли си? Няма значение. Не си българин. Грабвай брнекето и бегай да спасяващ укрите от виденията на болното ти въображение.
  • 51 Урюрвкос

    13 3 Отговор
    щом арестович и невзоров са кладенците от които пие вода не ми го хвали.
  • 52 Съвет

    3 1 Отговор
    Има негови инсталации из нета. Вижте ги....
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 каро

    8 2 Отговор
    1.Ти си Кривдолюб, а не Правдолюб
    2. Няма война на Русия срещу Украйна- войната е на САЩ и техните подлоги срещу Русия!
    3. Злото са САЩ с техните слуги
  • 55 DW, Правдолюб Петров, Александър

    8 1 Отговор
    Андреев!!! Промиване на мозъци, написано от Параноици с мании!!
  • 56 Охридското езеро

    6 1 Отговор
    Българите няма да се бият с русите,за американските интереси.Толкова.Харесва не харесва.
  • 57 Охридското езеро

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Джендър от 5 пол":

    Аз гласувах с бюлетина No 25 за ЕЛЕНКА КРАДЛАТА,ПЛЕВНЮ ЧЕХЛЮТО И ПАСИ КОМУНИСТО.Христо Мустафа го не сметам.
  • 58 лично го познавам

    4 2 Отговор
    НХА по принцип е пълна с политикани, връзкари и грантаджии, но този изпъква сред множеството. Крайно неприятна личност е!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Правдолюб

    2 0 Отговор
    Нямам друг избор! С моето име не мога да пиша нещо различно! Родителите ми бяха висши партийни членове и както те, така и аз получаваме много привлегии! Времената са такива че ако искам да ги запазя трябва да следвам официалният политически курс! Не се сърдете!