Отидете към основна версия

2 202 23

Атакуваха Киев с дронове камикадзе

  • киев-
  • война-
  • дронове-
  • камикадзе-
  • русия-
  • украйна-
  • виталий кличко-
  • иран

Украинската столица Киев беше разтърсена от нови експлозии рано тази сутрин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Експлозии разтърсиха центъра на украинската столица Киев отново тази сутрин. По информация на кмета на града Виталий Кличко още не е ясно дали има жертви и разрушения. Единият от ударите е близо до централната гара на столицата.

Кореспонденти в Киев съобщават, че в момента горят пожари на няколко места в града, а медицински екипи вече са на местата на обстрела. Опасността от още нападения не е преминала и полицията в града призовава жителите да останат в укритията си.

Атаката е проведена с дронове камикадзе?

Андрий Ермак, ръководител на президентската канцелария на Украйна, написа в Телеграм, че Русия е атакувала Киев с ирански безпилотни дронове "Шахед”.

Така наречените дронове камикадзе бяха използвани няколко пъти през последните седмици за нападение на градски центрове и инфраструктура като електроцентрали. За разлика от други бойни дронове, т.нар. дронове камикадзе не се връщат обратно след нанасяне на удара, а се самоунищожават при поразяване на целта. Кметът на украинската столица Виталий Кличко публикува в профила си в Туитър и снимка, която предполагаемо показва части на разбит такъв дрон в Киев.

Нападения и в други части на Украйна

Преди атаките в Киев имаше и руска ракетна атака в североизточна Украйна. Това беше потвърдено от губернатора на Сумска област. Според местните власти в Днепропетровск през нощта е бил нанесен удар и по електроцентрала. Информация за обстрел има и от черноморския пристанищен град Одеса. В понеделник миналата седмица руската армия атакува Киев и множество други градове в Украйна. Най-малко 19 души бяха убити, а 105 други бяха ранени. Според руската сметка масираните атаки са били в отговор на експлозията на Кримския мост, за която Русия обвинява украинските тайни служби.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: