Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 08:53 3 742 31

Турция произвежда дронове-камикадзе

  • камикадзе-
  • дронове-
  • турция-
  • безпилотни самолети-
  • дели-
  • луд

Очаква се продуктът да бъде напълно готов до края на тази година

Турция произвежда дронове-камикадзе - 1
Снимка: Shutterstock

Турската отбранителна промишленост добавя нов продукт към безпилотните летателни апарати, разработени в страната - дрона-камикадзе "Дели" (луд), съобщи в. "Дейли сабах".

Новият безпилотен летателен апарат е разработен от Титра текноложи (Titra Teknoloji) и бе изложен за първи път на откритото днес в Истанбул изложение за отбрана и авиация SAHA Expo, предаде БТА.

Генералният директор на Титра текноложи Давут Йълмаз заяви пред Анадолската агенция, че проектът "Дели" (Deli) е започнал преди около две години. Компанията си е поставила за цел да разработи безпилотен летателен апарат-камикадзе, който да се изстрелва ръчно или от катапулт и да бъде възможно най-рентабилен. По думите на Йълмаз процесът на тестване е към края си и се очаква продуктът да бъде напълно готов до края на тази година.

Дронът "Дели" може лесно да бъде транспортиран и приготвен за употреба за по-малко от 15 минути. Апаратът има оперативна скорост на движение от около 80 км/ч, а максимална скорост, която е способен да развие, е от 180 км/ч. Максималната височина на дрона е 3500 метра, а оперативната - 150-500 метра. Безпилотният апарат-камикадзе има бойна глава с тегло около 3,1 килограма, разработена от Института за изследвания и развитие на отбранителната промишленост (SAGE) към Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (TUBITAK). По думите на Йълмаз техният продукт има три основни предимства в сравнение с други подобни продукти на пазара - рентабилност, бойната глава и способност за автономност.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 фончо

    4 1 Отговор
    е терикат.
  • 3 в мацква

    11 17 Отговор
    има 5-6 високи сгради , може там да се тества
  • 4 Всъщност

    14 25 Отговор
    Киевската хунта от десет години използва турски дронове срещу рускоезичните си . Сега Байряка/зет на Реджеп Ердоган приготвя нова близалка за Зеленски .

    Коментиран от #17

  • 5 Христу

    33 6 Отговор
    Съвременната война се очертава като война на дроновете и зенитните системи. Ама ние сме по хитри та затова си поръчахме самолети. Че ги и платихме.
  • 6 Пич

    31 3 Отговор
    Едва ли има по изостанала страна от нас.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 В КАКЪВ

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Смисъл🤔ама има куверт за 11к за чнг и 25ст.отстъпка за мазут
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бугарин

    27 1 Отговор
    а ние произвеждаме чушкопеци за една чушка,за две чушки,за три чушки....имаме план през 2428 година да спрем вноса на китайски мартеници и да почнем наше производство
  • 13 Българските турци

    32 6 Отговор
    Много експерти в България подведени от турската опозиционна медия продължават да лансират турските дронове като пластмасови авиомоделчета а как жилят и как нищо не пропускат първо вкусиха руснаците в Сирия ,после кюрдските сепоратисти в Ирак и Сирия,после Халифа Хафтер и Вагнер в Либия , арменците на Нагорнихкарабах и последно светът вижда и чува какви песни запяха за тях в Украйна...Американците се усетиха че санкциите срещу Турция много лошо рикошираха....Тия санкции принудиха турците да си разработят своя независима военна индустрия...Всички говорят за дроновете , но най голямата изненада идва от разработването нови местни муниции които турците нагаждат към американските Ф 16, замениха електронните програми на по голямата част от изтребителите си със свои независими системи,и през 2025 ще влезе в серийно производство турски изтребител с ранг между Ф22 и Ф35.Това означава че Турция след 2025 няма да купува нищо от американците...Да за съжаление положението с Ф-16 и не само с Ф-16 е все още така...господата дават което благоволяват само с уговорки и хиляди условия!Този им ход е просто последен шаннс за пласиране на втора ръка Ф16 които турците умело ги модернизират на своя територия.Разбира се първо ще направят всичко възможно да прецакат парите на турците заложени като дял в програмата Ф35 и ще протакат пазарлъка но вече знаят , че имат време само до 2025.Наред са още големи изненади за американските оръжейни търговци и производители...просто с

    Коментиран от #18, #30

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иванушка 🇷🇺

    4 29 Отговор
    И ердо е пълен нещастник като страхливото жуже, съсипа и фалира дъпжава си
    Скоро ще висят на бесилото и двамата

    Коментиран от #31

  • 16 Сталин

    24 2 Отговор
    Ердоган е най великия лидер на нашето време,под неговото ръководство Турция върви напред и нагоре,а България за 30 години западна демокрация от модерна индустриална държава се превърна в най смешната бананова република на Сащ.

    To be an enemy of the United States can be dangerous. To be it’s friend is fatal.”

    - Henry Kissinger

    "Да бъдеш враг на САЩ може да бъде опасно.Да бъдеш техен приятел е фатално."

    - Хенри Кисинджър

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ганьо

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    Това е да си свободен и независим...

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Калин

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    Като гледам държави, които никога не са били под руски комунистически ботуш си живеят доста богато.... Австрия, Белгия, Нидерландия......Изглежда,че през 1944 година сме застанали на грешната страна

    Коментиран от #26, #27, #28, #29

  • 21 Али

    4 20 Отговор

    До коментар #18 от "Ганьо":

    Той Реджеп е "свободен и независим" . Ама братята турци при него не са ! Пък и на гладен стомах самолет кара ли се ?

    Коментиран от #24, #25

  • 22 забулените тайни

    0 0 Отговор
    Игра на дронове....
  • 23 Лаврентий Берия

    18 0 Отговор
    Поздравления за турците! Развиват собствена отбранителна промишленост, което е похвално. А ние българите гледаме политически цирк, където глутница настръхнали песове от всякакви политически сили се ръфат безжалостно за почти оглозгания кокал. Не само срамно но и абсолютно безотговорно. Нито един - повтарям - нито един български политик не повдигна въпроса за нашия собствен военнопромишлен комплекс. От моя гледна точка, това превръща всичките тея майцепродавци в родоотстъпници.
  • 24 Митко

    27 1 Отговор

    До коментар #21 от "Али":

    Редовно ходя в Турция, просто работата ми е свързана с тази страна. Хората съвсем свободно се изказват,пътуват, където си решат. Всеки е свободен да пътува където иска. Аз си спомням по време на диктатурата какво беше в България. Гранични войски бяха заети да не пускат българите да напуснем страната,а за свобода на изказване никой не можеше и да си мечтае, лагерите на смъртта бяха пълни с такива, които са опитали да се изкажат свободно. Знам много добре какво значи да не си свободен
  • 25 Българските турци

    17 1 Отговор

    До коментар #21 от "Али":

    Уж турците са гладни...ама се ръфате един друг Вие !...Аджеба защо ?!...
  • 26 Рошко

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Калин":

    Не си застанал, а там са ни сложили малките нямат думата
  • 27 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Калин":

    И не е само от ботуша...тях ги газил германски ботуш...ама те преди това малко (около стотина годинки) и малко (до днес) след това... са експлоатирали задгранични земи, които придобили съвсем законно по мирен път и ги нарекли безобидно колонии на своите кралства !!!...
  • 28 КалинкаМалинкаНаКолони

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Калин":

    Да но защото са все колонизатори. Надявам се това КОЛОНИзатор да не го бъркате с подпорни колони по строежите. Бачкайте и учете кой каквото може.
  • 29 КалинкаМалинкаНаКолони

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Калин":

    Белгия е имала колоний в Африка дори до 1962 г. например.
    Нидерландия е господствала дори на най южната точйа в Африка какти и североизточнста част на Южна Америка дори и голяма част от Окинавия(остривите под Индия).
    Пък за Австрия вероятно сте чували за Австроунгария междо другото и потеклото на нашия цар е от там Кобурготите така че и ние сме били тяхна колония както и другите балкански страни разбирасе. Учете мале само бачкане по колоните не става бетонска работа и гипс.
  • 30 Хитлериста

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    Голямата истина която много антитурци не искат да чуят.Но ще разберат суровата и силна Турция
  • 31 Мечока

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иванушка 🇷🇺":

    Така хубаво я фалира че цяла източна Европа ходи да пазари от Турция,за половин година близо 40 милиона,поне всеки е оставил по един стотак минимум без да слагам хотелите,ресторантите и транспорта,кога и ние така ще фалираме
Новини по държави: