Отидете към основна версия

4 448 53

В Румъния пристигнаха два конвоя с френска военна техника

  • нато-
  • румъния-
  • военна техника-
  • унгария-
  • франция-
  • отбрана

Първият конвой е съставен от леки пехотни бронирани машини

Снимка: БГНЕС/ EPA

Два конвоя с френска военна техника влязоха в Румъния в неделя вечерта през ГКПП Нъдлак на границата с Унгария, предаде агенция Аджерпрес.

Първият конвой е съставен от леки пехотни бронирани машини, а вторият - от тежки пехотни бронирани машини, съобщи румънското министерство на националната отбрана. Двата конвоя са били посрещнати от френския полковник Александър дьо Фелигонд от бойната група на НАТО и полковник Тибериу Кожокару от командването на многонационалната дивизия "Югоизток". Конвоите са предназначени да допълнят техническите средства на предната бойна група на НАТО, разположена в базата Чинку в окръг Брашов.

Логистичната операция по изпращане на оборудването от база във Франция до базата Чинку в Румъния започна на 18 октомври. Военните конвои са изминали над 2000 км. Операцията е наречена "Балаур" на името на митологичния змей от румънските легенди. Бойната група на НАТО в Румъния беше сформирана през май чрез трансформиране на многонационалните съюзнически елементи на силите за отговор на НАТО, разположени в страната, предаде БТА.

След предложението на Франция да поеме ролята на рамкова държава, френският батальон, разположен в Румъния, считан за острието на силите на НАТО с много високо ниво на реагиране, формира предна бойна група на територията на страната, интегрирайки на ротационен принцип войски от Белгия и Нидерландия, уточнява румънското министерство на отбраната.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: