Отидете към основна версия

1 733 15

Тревога в Егейско море! Две спасителни операции се провеждат в бурните води край Гърция

  • гърция-
  • егейско море-
  • мигранти

Тази година в Гърция се наблюдава увеличение на броя на пристигащите мигранти и бежанци, повечето от които отплават от близките турски брегове в опит да избягат от войните и бедността към Европа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Две спасителни операции се извършват днес в Гърция, след като лодки, превозващи десетки мигранти, потънаха в бурното море, съобщи гръцката брегова охрана, цитирана от АФП.

Около 60 души са изчезнали близо до остров Евбея в Егейско море, на около 80 км северозападно от Атина, съобщи говорителка на бреговата охрана. Лодката им потъна в района, в който духат ветрове със скорост над 60 км/ч.

Един от нашите дълбоководни патрули спаси девет мъже, които казаха, че на борда на тяхната лодка е имало вероятно 68 души, каза тя за АФП.

Подобна операция беше извършена и близо до остров Самос, също в Егейско море, за откриване на осем души, от вчера смятани за изчезнали.

Четирима оцелели казаха вчера, че борда на тяхната лодка, която се преобърнала, имало 12 души.

Тази година в Гърция се наблюдава увеличение на броя на пристигащите мигранти и бежанци, повечето от които отплават от близките турски брегове в опит да избягат от войните и бедността към Европа.

Корабокрушенията, често с фатален изход, са много чести в тази област.

Най-малко 30 души загинаха през октомври при два инцидента с лодки на мигранти в Егейско море.

През първите осем месеца на годината гръцката брегова охрана съобщи за спасяването на около 1500 души, докато броят им миналата година е бил по-малък от 600.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: