Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 21:30 1 293 23

Засилва се натискът към Италия да приеме кораби с около 1000 мигранти, спасени в Средиземно море

  • италия-
  • средиземно море-
  • мигранти

Още вчера Германия изпрати дипломатическа нота на Рим, в която призова италианското правителство да окаже бързо помощ предвид спешната хуманитарна ситуация

Засилва се натискът към Италия да приеме кораби с около 1000 мигранти, спасени в Средиземно море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Призивите към Италия да спазва международното право и да разреши на кораби, спасили стотици мигранти в Средиземно море, да акостират на нейна територия, се умножиха днес, предадоха световните агенции.

Париж изрази готовност да приеме жени и деца от корабите.

"Международното право е много ясно. Когато един кораб поиска да акостира с бедстващи хора на борда му, най-близкото сигурно пристанище трябва да ги приеме, в случая Италия", заяви днес френският вътрешен министър Жералд Дарманен пред френските медии Ер Ем Се и Бе Еф Ем.

"Казахме на нашите италиански приятели, че заедно с нашите германски приятели сме готови да приемем очевидно част от жените и децата, за да не носи Италия сама бремето", добави Дарманен.

Над 1000 мигранти, опитващи се да достигнат Европа, се намират сега на кораби на хуманитарни организации, спасяващи мигранти в Средиземно море. 234 мигранти са на "Оушън вайкинг" на организацията "Ес О Ес Медитеране", която действа в партньорство с Международния комитет на Червения кръст, 572 мигранти са на "Гео Баренц" на "Лекари без граници" и към тях се добавят мигранти на борда на корабите "Хюманити 1" на германската неправителствена организация "Ес О Ес Хюманити" и "Райз абоув" на неправителствената организация "Лайфлайн". Всички тези кораби са близо до Италия.

Още вчера Германия изпрати дипломатическа нота на Италия, в която призова италианското правителство да окаже бързо помощ предвид спешната хуманитарна ситуация. Времето в морето се влошава и "Ес О Ес Медитеране", чието седалище е в Марсилия, призова Франция, Испания и Гърция да ѝ помогнат за намиране на пристанище, на което да бъдат свалени мигрантите възможно най-бързо.

Досега организацията е отправила двадесет искания за осигуряване на сигурно пристанище, но без резултат. Днес тя привества мобилизацията на Франция, за да намери решение, позволяващо на "Оушън вайкинг" и на други кораби за издирване и спасяване на мигранти, блокирани в морето, да свалят в най-кратки срокове хората на борда им на най-близкото пристанище в Италия.

На "Оушън вайкинг", който се намира край бреговете на остров Сицилия, мигрантите засега са спокойни, но някои проявяват вече признаци на морска болест. Вече две седмици са минали от първата спасителна операция, извършена от екипажа, казва фотограф на Франс прес, който също е на борда на кораба. Той допълва, че морето е все по-бурно, вали и се очаква дъждът да се засили през нощта.

Италианският вътрешен министър Матео Пиантедози обяви миналата седмица, че е издал директива, която предупреждава полицията и пристанищните власти, че неговото министерство обмисля забраната за достъп до италиански води на "Оушън вайкинг", "Хюманити 1" и "Гео Баренц", плаващи под норвежки флаг. Той призова страните, под чийто флаг плават корабите, да се погрижат за мигрантите.

Норвежкото правителство заяви, че не носи отговорност за хората на борда на спасителните кораби, плаващи под норвежки флаг, предаде Ройтерс, като цитира думите на норвежкия посланик в Рим Йохан Вибе. Според посланика страната, която носи основната отговорност за координацията на работата по осигуряване на безопасно пристанище за бедстващите в море хора е тази, която е отговорна и за зоната, в която се извършва издирвателната и спасителната операция. Съседните страни на тази зона също имат отговорност по този въпрос.

А германското посолство в Рим още в сряда призова италианските власти да окажат бързо помощ на мигрантите.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    11 23 Отговор
    Да ги пратят в Русия да мизеруват.


    Z

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Мдаа..

    43 2 Отговор
    Германците извадиха "плюшените мечета" пък сега натискат италианото да им приема "гостите"..
  • 3 Що бе?

    2 21 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    И в България става..

    Коментиран от #9

  • 4 Емил

    47 0 Отговор
    Тия кораби да не би да са легални нелегални каналджии?! Интересно каква е тарифата за "спасяване"!?

    Коментиран от #23

  • 5 Пловдив

    26 0 Отговор
    С една мощна бомба ще оправят работата!
  • 6 Соваж бейби

    35 2 Отговор
    Аз не мога да разбера що за наглост от страна на тези мигранти ?Абе телевизия и новини не гледа ли ,не чете ли там от където идват ?Така ли не разбраха че пари няма ,инфлация ,протести ...Да ги препращат към друга дестинация Украйна /Русия с лодките директен завой по вода с морска полиция .
  • 7 Хахаха

    45 2 Отговор
    Само с натиск, изнудване, тормоз на членките се действа в ЕС. До кога?

    Коментиран от #18

  • 8 Хахаха

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    А там мизеруват? Бил ли си там?

    Коментиран от #14

  • 9 Соваж бейби

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Що бе?":

    А в България малко ли храненици има от малцинствата ,украинци па и тези ?Трябва да намалят квадратната площ на градовете за да изграждат гета като Хладилника ,Факултету .....
  • 10 Гошо

    16 4 Отговор
    А сега да я видим тая новата италианка европейка
  • 11 И Италия

    23 2 Отговор
    не може да откаже, нали все пак е роб в Евро зоната. И нас така ни гласят. Влезем ли в Евро зоната всеки емигрант заловен някъде в Европа, ще бъде върнат от мястото влязъл в същата тази евро зона. Ще ни на блъскат със всякаква измет.
  • 12 САВА

    30 3 Отговор
    В ИТАЛИЯ ВЕЧЕ КОМАНДВАТ ФАШИСТИТЕ ГЕРМАНИЯ ДА СИ ПРИБИРА ЕМИГРАНТИТЕ АМА И ТЕ КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ ЕВРОПА СКОРО ЩЕ ФАЛИРА
  • 13 нннн

    29 1 Отговор
    Ама нали Меркел ги покани всичките талибани! Да ги приема Германия.
  • 14 Емил

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    А ти? И ако е хубаво, защо си тук!?
  • 15 Кадафи

    22 1 Отговор
    При мен пиле не прехвърчаше Средиземно море!
  • 16 коча

    22 1 Отговор
    Тия шваби само за черен салам взеха да мислят
  • 17 Трак

    19 0 Отговор
    Ок всички да тръгваме с кораби към Канада и САЩ . МЕЖДУНАРОДНОТО ЕВРЕЙСКО ПРАВО НИ ЗАЩИТАВА И ЩОМ АКОСТИРАМЕ ДО БРЕГОВЕТЕ НА КАНАДА И САЩ ТЕ ЩЕ НИ ПРИЕМАТ!!!! ВЕРВАЙТЕ СИ .. ако сте БЯЛИ ше бъдете екстрадирани ни ако сте черни всички СОРОСКИ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ СЪС ШЕКЕЛИ ЩЕ ВИ ЗАЩИТАТА И ИЗМИСЛЯТ МИЛИАРД ЗАКОНИ ДОГОВОРИ И Т Н ДА ВИ ПРИЕМАТ ЧЕ ДА ИЗНАСИЛВАТЕ БЕЛИ ГОСПОДАРКИ А БЯЛИЯ МЪЖ АКО КАЖЕ ГЪК ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОБВИНЕН В РАСИЗЪМ И АРЕСТУВАН ДОКАТО ВИЕ МУ ИЗБАСИЛВАТЕ И УБИВАТЕ СЕМЕЙСТВОТО . СЛАВА ЛГТБ СЛАВА СОРОС СЛАВА ЕК И ЕП СЛАВА КОМУНИЗМА СЛАВА НА 1945 СЛАВА БАЙДЪН МЕРКЕЛ ШОЛЦ МОЛЦ И ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИ И УБИЙЦИ НА БЯЛАТА РАСА
  • 18 Бонев

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Това мисля вече не е изненада за никого. Ние как свалихме ветото.
  • 19 българина

    18 2 Отговор
    който призовава да ги вземе стига с тия призовки! долу скапания и лицемерен ЕС! герамнания да си и бе май ката
  • 20 българина

    16 1 Отговор
    аз призовавам когато ЕЦБ и ФЕД печата пари да ги споделят с останалите 198 страни в света! призовавам Мерцедес и бмв за всеки, призовавам 60 дни отпуск за всеки.... и все тскиа неща призовавам!
  • 21 българина

    5 0 Отговор
    в качеството на какви каските призовават? пиам и чакам смислен отговор?
  • 22 политнекоректен

    5 0 Отговор
    Щч толкова настояват германците, то елегентното решение е корабите на "хуманитарните организации" да заобиколят Европа през Гибралтар и Ламанш и да ги закарат в някое Германско пристанище!
  • 23 зор

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    до 4 - вероятно 5000 евро но те карат директно в богатите държави вместо да киснеш на бълканите и да плащаш на поне петима каналжии докато те закарат до германия
Новини по държави: