Отидете към основна версия

2 405 57

Г-7 предупреди Москва: Очакват ви тежки последици, ако използвате ядрени или химически оръжия

  • г-7-
  • русия-
  • украйна-
  • ядрено оръжие-
  • химическо оръжие

Ние твърдо ще подкрепяме Украйна колкото е необходимо, казаха министрите, като добавиха, че страните от Г-7 са се ангажирали да помагат на Киев тази зима

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На срещата си в Германия външните министри от Г-7 изразиха днес решимостта на страните си да продължат да оказват подкрепа на Украйна в конфликта с Русия, разкритикуваха скорошните действия на Северна Корея и изразиха възмущението си от репресиите срещу демонстранти в Иран, предаде Франс прес.

"Забележително ниво на единство по практически всички теми", изрази задоволството си високопоставен американски дипломат, поискал да остане анонимен. Дипломатът каза това малко преди приемането на заключителната декларация на двудневната среща на външните министри в западногерманския град Мюнстер.

В декларацията външните министри на седемте страни изтъкват, че са се договорили за "координационен механизъм", с помощта на който да бъде оказвано съдействие на Украйна при "възстановяването и защитата" на енергийната и водоснабдителната ѝ инфраструктура, които през последните седмици станаха обекти на нападения на руските сили.

Освен това бе взето решение за доставянето на "водни помпи, нагреватели, материали за изграждането на импровизирани домове и медицински пунктове, легла, одеяла, палатки", заяви германската външна министърка Аналена Бербок, чиято страна понастоящем председателства Г-7.

"Препотвърждаваме неизменната си ангажираност с това да продължим да оказваме финансова, хуманитарна, политическа и техническа помощ на Украйна, както и помощ в сферата на отбраната", се казва още в декларацията.

Декларацията, която изразява единството на страните от Г-7, бе нещо очаквано, като се вземат предвид правителствените промени в Италия и Обединеното кралство и необходимостта от това да се покаже, че седемте страни не са се отклонили от досегашната си линия.

"Ще продължим да помагаме на Украйна, докато тя не победи в този конфликт - ще ѝ помагаме толкова време, колкото е нужно", заяви в интервю за Франс прес британският външен министър Джеймс Клевърли.

Страните от Г-7 също така отхвърлиха твърденията на Москва, че Украйна създава "мръсна бомба"

Г-7 призова още за мирно уреждане на споровете в Тайванския проток и напомни на Китай да се въздържа от заплахи или от използване на сила.

Държавите от Групата на седемте най-богати демокрации също така казаха, че ще продължат да повдигат пред Китай въпроса за съобщаваните нарушения на човешките права в страната, включително в Синцзян-Уйгурския автономен район и Тибет.

Те заявиха, че ще продължат да се стремят към конструктивно сътрудничество с Китай и че няма промяна в основните им позиции за Тайван, включително заявената политика за един Китай.

Страните от Г-7 осъдиха дейността на руската наемническа компания "Вагнер" в Мали и на други места в Африка, където нейни бойци са обвинявани в нарушения на човешките права.

"Ужасени сме от злоупотребите и нарушенията на човешките права спрямо гражданско население, включително извършените от терористични групировки и свързаните с Русия сили на групата "Вагнер" в Мали", заявиха външните министри на Германия, Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ.

Външните министри от Г-7 разкритикуваха също така скорошните изстрелвания на ракети от Северна Корея и изразиха недоволството си от растящото напрежение на Корейския полуостров. Те предупредиха Пхенян да не прави нови ядрени опити.

"Извършването на ядрен опит или предприемането на друго опасно действие ще доведе до бърз, сериозен и единен отговор на международната общност", предупредиха министрите.

Външните министри също така изразиха недоволството си от репресиите срещу демонстранти в Иран.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: