Отидете към основна версия

3 561 61

Кметът на Киев: Пригответе се за най-лошото!

  • киев-
  • виталий кличко-
  • кмет-
  • руски удари-
  • украйна

Виталий Кличко предупреждава жителите, че трябва да се подготвят за най-лошото тази зима, ако Русия продължи да нанася удари по енергийната инфраструктура на страната

Източник: БГНЕС

Кметът на Киев, Виталий Кличко предупреждава жителите, че трябва да се подготвят за най-лошото тази зима, ако Русия продължи да нанася удари по енергийната инфраструктура на страната - а това означава, че липсата на електричество, вода или топлина през зимата не може да бъде изключена, предава Associated Press.

Кличко не изключи възможна пълна евакуация на града, но засега тази опция не е на дневен ред. Той предупреди, че пълно спиране на електричеството в града, това означава и спиране на водоснабдяването и функционирането на канализацията.

"Правим всичко, за да избегнем това. Но нека бъдем откровени, нашите врагове правят всичко, за да може градът да остане без отопление, без електричество, без водоснабдяване, като цяло, така че всички умираме. И бъдещето на страната и бъдещето на всеки от нас зависи от това колко сме подготвени за различни ситуации", каза кметът Виталий Кличко пред държавните медии.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в нощното си видеообръщение към нацията в неделя, че около 4,5 милиона души са без електричество. Той призова украинците да издържат на трудностите, като каза: "Трябва да преживеем тази зима и през пролетта да сме още по-силни от сега".

Русия се съсредоточи върху нанасянето на удари по енергийната инфраструктура на Украйна през последния месец, причинявайки недостиг на електроенергия и прекъсвания на електричеството в цялата страна. В неделя в Киев имаше периодични прекъсвания на електрозахранването в части от града и околностите.

Прекъсвания на тока също са планирани в Черниговска, Черкаска, Житомирска, Сумска, Харковска и Полтавска области, каза държавният енергиен оператор на Украйна Укренерго.

Киев планира да разположи около 1000 точки за отопление, но не е ясно дали това ще бъде достатъчно за град от 3 милиона души, предаде news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: