Отидете към основна версия

2 317 41

С пари от Кремъл: легитимни ли са протестите в Молдова

  • приднестровие-
  • кремъл-
  • протести-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • молдова-
  • румъния-
  • нато

Демонстрантите очевидно са платени

Снимка: БГНЕС/ EPA

Хляб, мляко, шоколадови бонбони и веро - всичко това се предлага в малкия магазин в покрайнините на Орхей, градче на около 50 км северно от Кишинев.

"Всички знаят това"

Дамата зад щанда е твърдо убедена , че не руската армия, а американците са нападнали Украйна. "Всички знаят това", казва тя, въртейки очи. Нагласа, която съответства едно към едно на руската пропаганда и е залегнала в съзнанието на много хора в Република Молдова - включително и на рускоговорящите молдовци, които съставляват около една трета от населението на страната с 2,5 милиона жители.

Малкият магазин е част от веригата "Мерисор” на богатия молдовски предприемач Илан Шор, намиращ се в санкционния списък на американското финансово министерство. Той има постановена присъда от няколко години затвор за участие в най-голямата банкова кражба в историята на Молдова, но се укрива в Израел.

Демонстрантите очевидно са платени

Неговата партия, която открито подкрепя Русия, е една от опозиционните сили в молдовския парламент. Според прокуратурата тя организира платени протести срещу проевропейското правителство на страната.

"Долу Мая Санду" - такива лозунги издигат протестиращите в центъра на столицата Кишинев. Водят се разгорещени дебати: една възрастна дама спори с пенсионирания военен Емил за посоката на развитие на страната. Последният е бесен: "Тук са доведени хора от най-ниските слоеве на обществото. Хора без образование, които са тук само заради парите. Те знаят, че за това им се плаща с парите на богати олигарси. Крадците, които са се спасили в чужбина, заедно с руската пета колона искат да дестабилизират нашата страна и да създадат ново проблемно място в Европа.”

Възрастна дама слуша възмутено Емил: "Тук съм, защото живея в Кишинев, но нямам отопление в апартамента си. Тук, на чист въздух, е по-топло, отколкото вкъщи. Пенсиите ни са много ниски. Този човек казва, че тук има само хора без образование - но аз съм работила като учителка 30 години и получавам пенсия от 120 евро. Разходите за отопление са по-високи от цялата ми пенсия, а освен това ми трябват пари за ток и храна. Не мога да живея с тези пари.”

Пред сградата на правителството говори и представител на молдовските комунисти, който току-що се е завърнал от посещение в Русия. Преди това от високоговорителите прозвучава "Отче наш", а говорител призовава тълпата да се моли в църквата.

Протестите срещу правителството, разбира се, са легитимни, подчертава Михай Попсой, заместник-лидер на управляващата партия и заместник-председател на парламента.

Енергийната зависимост от Русия отдавна означава политически шантаж и правителството трескаво търси начини да смекчи високите цени на енергията, които руската държавна компания Газпром изисква от Молдова. Алтернативата са енергийни доставки от Румъния или помощи от Европейския съюз.

Междувременно проруските сили в страната, като избягалия олигарх Илан Шор, плащат за протести, за да отклонят Молдова от курса ѝ към ЕС, казва Попсой. Във връзка с това полицията арестува няколко души и претърси централата на партията на Шор. Намерени са големи суми в брой, молдовски леи - равностойността на около 200 000 евро.

"Целта е правителство, приятелски настроено към Русия”

Тези пари са за набиране на хора за протестите, обяснява още заместник-председателят на молдовския парламент. "Така се доказва, че протестите са заплаха за сигурността. Защото целта им е да дестабилизират политическата ситуация в Молдова и да се установи проруско правителство, което да реализира руския дневен ред тук, в Молдова. Няма да позволим това, защото ние сме избраното правителство, подкрепено от мнозинството от народа.”

Един от тези, които Михай Попсой смята за застрашаващи сигурността на страната, е именно Шор, който във видео призова за продължаване на протестите. Същото направи и най-голямата опозиционна партия в молдовския парламент.

Продавачката в магазин "Мерисор" в Орхей няма проблеми с осъдения олигарх беглец. "Той е направил много за нас", подчертава тя, а после отново минава към световната политика. Русия никога не е започвала война в историята си - казва тя уверено - винаги Америка е правила това.

След това продавачката отпечатва касовата бележка. Но в разкъсаната ѝ родина Молдова окончателната равносметка далеч не е приключила. Енергийният натиск от страна на Москва остава и зимата заплашва да бъде студена.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 37 гласа.

Свързани новини