Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Ноември, 2022 14:35 2 308 41

С пари от Кремъл: легитимни ли са протестите в Молдова

  • приднестровие-
  • кремъл-
  • протести-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • молдова-
  • румъния-
  • нато

Демонстрантите очевидно са платени

С пари от Кремъл: легитимни ли са протестите в Молдова - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хляб, мляко, шоколадови бонбони и веро - всичко това се предлага в малкия магазин в покрайнините на Орхей, градче на около 50 км северно от Кишинев.

"Всички знаят това"

Още новини от Украйна

Дамата зад щанда е твърдо убедена , че не руската армия, а американците са нападнали Украйна. "Всички знаят това", казва тя, въртейки очи. Нагласа, която съответства едно към едно на руската пропаганда и е залегнала в съзнанието на много хора в Република Молдова - включително и на рускоговорящите молдовци, които съставляват около една трета от населението на страната с 2,5 милиона жители.

Малкият магазин е част от веригата "Мерисор” на богатия молдовски предприемач Илан Шор, намиращ се в санкционния списък на американското финансово министерство. Той има постановена присъда от няколко години затвор за участие в най-голямата банкова кражба в историята на Молдова, но се укрива в Израел.

Демонстрантите очевидно са платени

Неговата партия, която открито подкрепя Русия, е една от опозиционните сили в молдовския парламент. Според прокуратурата тя организира платени протести срещу проевропейското правителство на страната.

"Долу Мая Санду" - такива лозунги издигат протестиращите в центъра на столицата Кишинев. Водят се разгорещени дебати: една възрастна дама спори с пенсионирания военен Емил за посоката на развитие на страната. Последният е бесен: "Тук са доведени хора от най-ниските слоеве на обществото. Хора без образование, които са тук само заради парите. Те знаят, че за това им се плаща с парите на богати олигарси. Крадците, които са се спасили в чужбина, заедно с руската пета колона искат да дестабилизират нашата страна и да създадат ново проблемно място в Европа.”

Възрастна дама слуша възмутено Емил: "Тук съм, защото живея в Кишинев, но нямам отопление в апартамента си. Тук, на чист въздух, е по-топло, отколкото вкъщи. Пенсиите ни са много ниски. Този човек казва, че тук има само хора без образование - но аз съм работила като учителка 30 години и получавам пенсия от 120 евро. Разходите за отопление са по-високи от цялата ми пенсия, а освен това ми трябват пари за ток и храна. Не мога да живея с тези пари.”

Пред сградата на правителството говори и представител на молдовските комунисти, който току-що се е завърнал от посещение в Русия. Преди това от високоговорителите прозвучава "Отче наш", а говорител призовава тълпата да се моли в църквата.

Протестите срещу правителството, разбира се, са легитимни, подчертава Михай Попсой, заместник-лидер на управляващата партия и заместник-председател на парламента.

Енергийната зависимост от Русия отдавна означава политически шантаж и правителството трескаво търси начини да смекчи високите цени на енергията, които руската държавна компания Газпром изисква от Молдова. Алтернативата са енергийни доставки от Румъния или помощи от Европейския съюз.

Междувременно проруските сили в страната, като избягалия олигарх Илан Шор, плащат за протести, за да отклонят Молдова от курса ѝ към ЕС, казва Попсой. Във връзка с това полицията арестува няколко души и претърси централата на партията на Шор. Намерени са големи суми в брой, молдовски леи - равностойността на около 200 000 евро.

"Целта е правителство, приятелски настроено към Русия”

Тези пари са за набиране на хора за протестите, обяснява още заместник-председателят на молдовския парламент. "Така се доказва, че протестите са заплаха за сигурността. Защото целта им е да дестабилизират политическата ситуация в Молдова и да се установи проруско правителство, което да реализира руския дневен ред тук, в Молдова. Няма да позволим това, защото ние сме избраното правителство, подкрепено от мнозинството от народа.”

Един от тези, които Михай Попсой смята за застрашаващи сигурността на страната, е именно Шор, който във видео призова за продължаване на протестите. Същото направи и най-голямата опозиционна партия в молдовския парламент.

Продавачката в магазин "Мерисор" в Орхей няма проблеми с осъдения олигарх беглец. "Той е направил много за нас", подчертава тя, а после отново минава към световната политика. Русия никога не е започвала война в историята си - казва тя уверено - винаги Америка е правила това.

След това продавачката отпечатва касовата бележка. Но в разкъсаната ѝ родина Молдова окончателната равносметка далеч не е приключила. Енергийният натиск от страна на Москва остава и зимата заплашва да бъде студена.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гьобелс Веле

    61 9 Отговор
    Само чичо Сорос като финансира от Вашингтон протести са легитимни.

    Коментиран от #40

  • 3 честен ционист

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен- _Язовец":

    Те и в България ще ядат, само да застудее..

    Коментиран от #5

  • 4 Соросод

    47 7 Отговор
    Който не подкрепя джендари от Америка е руснак!
  • 5 Христо Ботев

    18 6 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Българина е роб по душа и си обича поробителите не чакай нещо да се случи тук.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 така така

    43 8 Отговор
    Легитимни са! Нормално е да се противопоставят хората на западната окупация! Молдова още е сравнително нормална държава.. и тях искат да ги правят джендъри. Винаги се намира някой драскач да обяви, че ги организира Путин..
  • 8 Бесен- _Язовец

    28 4 Отговор
    Впроститутския сайт на козяк има цензура страх ги е от истината спонсорите и лакеите

    Коментиран от #30

  • 9 Верно ли

    38 6 Отговор
    Хахахахах, онзи ден гледах в Тубата огромна маса хора, протестиращи в Молдова срещу онази на.истка кук.вица Санду, а па Зелето ни уведомява сега, че били "платени". Пълна скръб за платените клакьори, даже с плащане не могат да съберат толкова човешка маса.
  • 10 провинциалист

    30 6 Отговор
    "Демонстрантите очевидно са платени" - очевидно? Приличат на онези в Иран ли?
  • 11 Хихихи..

    20 7 Отговор
    Невъзможна е за спиране Мечката,а?
  • 12 Ех тези

    37 6 Отговор
    Руснаци бе! Уж бензиностанция с ракети с БВП на Италия пък се изправиха срещу целия запад на бой, спонсорират редица протести, че и в изборите на САЩ се месят. Те не знаят ли че са фалирали и нямат ракети???
  • 13 Шопо

    30 7 Отговор
    Дойче зеле не лъже, само изопачава истината.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хихи

    31 7 Отговор
    Само протестите с пари от САЩ са легитимни, защото са демократични, както са и демократични бомбите и ракетите им паднали във Виетнам, Югославия Ирак, Афганистан(там беше и СССР) Либия Сирия.....

    Коментиран от #24

  • 16 Абе, друго си е...

    21 5 Отговор
    майданите на освободителите!
  • 17 А бисквитите?

    23 3 Отговор
    на Виктория Нюланд с демократично палмово масло ли са?
  • 18 Ма Кремъл

    4 21 Отговор
    Така си действа, който е на над 40 години и има грам мозък и памет, знае...

    А че троловете за копейки си лалкат, нека лалкат, никой не им се връзва, само сами си пишат плюсове...
  • 19 Филип Ейджи

    10 1 Отговор
    Като с тези от САЩ
  • 20 Кочо

    20 4 Отговор
    Легитимни са само протестите с пари от Вашингтон!
  • 21 Костя Бани

    5 19 Отговор
    Аз се уча от моя герой Купейкин.В Молдова до момента цъфти и връзва с вечната любов към расия към този рай неземен .До сега бяхме богата държава кеф ти газ кеф ти бензин заплатата средно 200 леи живот
  • 22 Чудно

    21 5 Отговор
    Протестите са легитимни само ако са платени от Сoрoс или Америка ли?! Обичам такава демокрация, подобна на абсолютен тотаритализъм, бетер комунизма е
  • 23 За разлика от майдана

    15 4 Отговор
    Тези протести не са платени
  • 24 хихи

    2 8 Отговор

    До коментар #15 от "хихи":

    Един "Путинофил" успя да цъкне минус не разбрал сарказма!!
    хи хи хи
    или може би демократ разбрал сарказма
    хи хи хи
  • 25 Коментар

    10 4 Отговор
    Дойче Шорошеле, а легитимни ли бяха протестите, довели до преврат в Украйна???
    Лично Виктория Нюланд си призна за милиарди долари инвестирани от фащисаното правителство в т.нар. Майдан!!!

    ДВ, никой не ви вярва вече на долната пропаганда!!!
    Отделно марионетката на вашите началници в европейската комисия - Урсула фон дер файзер, я разследват за корупция в особено гигантски размери!!!

    Освен това, нормалната част на американския народ също недолюбва войнствената политика на кукловодите зад Бай Дън (надявам се не вярвате, че тоя сам определя политиките си), и по всичко личи, че републиканците и Тръмп ще спечелят едни бъдещи честни избори!!!

    Само слугите на Мустафата ни обясняват тук, колко зле бил Путин и колко се бъркал в чуждите избори???!!!
    Изобщо не помислят, че тая фащисана хегемония ще спре в даден момент, рано или късно!!!

    И не забравяйте:
    Евроатлантизмът е вреден за вашето здраве!!!
  • 26 куку

    6 3 Отговор
    в немско зеле вече пишат 12 годишни
  • 27 Хари Потен

    4 1 Отговор
    очевидно си платен, ако не искаш да те пратят на фронта за благото на корпоративна Америка
  • 28 Боби

    3 1 Отговор
    А платената от либералите пропаганда. Всеки нормален човек, за радост това са поне 70-80% от хората виждат първопричината в САЩ, проблема е, че останалите 30-30% са особено истерични и кресливи и заглушават нормалните.
  • 29 Бесен- _Язовец

    3 3 Отговор
    Ше ядете бой и лай.но в Молдова соросоиди както ядете в Окрайна
  • 30 Коментар

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен- _Язовец":

    Така са им всичките такива сайтове (спонсорирани от А за Б)!
    Такъв страх ги тресе грантополучателите, че пяната от устите им започна да пресъхва, заради преизтъркани стари и липса на нови опорки!!!

    Почти цяла Европа народите протестират с десетки хиляди срещу слугинажът към фащ! Попаднах на няколко видеа от Чехия и Франция! Мога да ви кажа, че нашите протести са разходка в парка в сравнение с техните! Естествено по бг овладените медии нито дума?!

    Но нека това не ви пречи уважаеми сънародници, а да ви мотивира повече, и нека нашия народ се събуди най-после!!!

    Коментиран от #32

  • 31 Също очевидно е че ДВ лъже

    4 3 Отговор
    И са медия подчинена на краварите
  • 32 А къде са протедтите в Масква?

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "Коментар":

    Всяка нормална държава има протести. Те са коректив на властта и е добре да има протести. Лошо е когато няма - значи хората ги е страх, а не че са цъфнали и вързали. Там излизаш с бял лист на площада и утре си пратен на фронта, а другиден те връщат в черен чувал за боклук. Кой ще протестира? Нали протестираха и така брутално ги смачкаха, че следващите не смеят да протестират. Тука мога да си псувам който си искам политик и не ми дреме.

    Коментиран от #35

  • 33 Ксаниба

    6 3 Отговор
    а защо дойче зеле не се вълнуваше от протестите на майдауна 2014???!! Нали е доказано че с 5 млрд доларес беха подкрепени, и допълнително със платени снайперисти от Джорджия, избили над 100 човека, включаейки органите на реда!!!
  • 34 !!!?

    6 5 Отговор
    Русия - наследник на Монголската златна Орда !!!?

  • 35 КОНТРАТА

    1 8 Отговор

    До коментар #32 от "А къде са протедтите в Масква?":

    От Разтворено общество са ти промили мозъка протести има само в гнилите държави
  • 36 Краси

    0 5 Отговор
    Все едно описват ситуацията в България. Умнокрасивитета и петоколонниците на Путин, под юмрука на Фигурант Решетников, с парите на обвиняемите олигарси счупиха България. Фигурант Решетников назначи Киро и Кокоро в нарушение на Конституцията. БСП и ДБ се коалираха, заедно с ПП и Чалгаря, за 7 месеца уж почтенните докараха невиждана инфлация.... Единствените печеливши са обвиняемите олигарси, които отърваха съд, затвор и конфискация след закриването на спец. съда и Фигурант Решетников, който си осигури 2-ри мандат като преЦедент.
  • 37 коментар

    3 0 Отговор
    Легитимни ли са протестите в Молдова? Ако са спонсорирани от Русия-естествено не. Ако са платени от Световноия господар, те са най-легитимното нещо, съществуващо в момента.
  • 38 Иван

    1 0 Отговор
    Емил е платен провокатор.
  • 39 Иван

    3 0 Отговор
    С пари от Вашингтон. Легитимни ли са протестите?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.