Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Декември, 2022 10:14 6 346 31

В Румъния говорят за обединение с Молдова

  • приднестровие-
  • нато-
  • молдова-
  • украйна-
  • русия-
  • румъния-
  • марчел чолаку

Най-уязвимата държава от напълно неоправдания конфликт в Украйна е Република Молдова

В Румъния говорят за обединение с Молдова - 1
Снимка: Shutterstock

Председателят на Камарата на депутатите на румънския парламент Марчел Чолаку заяви снощи пред телевизия „Ромъния ТеВе“ (Romania TV), че би искал Румъния да се обедини с Република Молдова. Чолаку каза, че това е "най-краткият" път за присъединяване на Молдова към Европейския съюз, предаде БТА.

"Най-уязвимата държава от напълно неоправдания конфликт в Украйна е Република Молдова. Трябва да решим... Дали ще позволим на Република Молдова рано или късно да се върне към съветското влияние? (...) Присъединяването на Молдова към Европейския съюз ще отнеме най-малко 10 години... Или имате по-краткия вариант, при който Румъния се обединява с Република Молдова и Република Молдова се обединява с Румъния", каза председателят на долната камара на румънския парламент пред RTV.

Още новини от Украйна

В този контекст Марчел Чолаку, който се очаква да стане следващият румънски премиер съгласно коалиционното споразумение за ротация на министър-председателите, заяви, че предпочита по-краткия вариант. "Определено бих искал по-краткия вариант, а именно Румъния да се обедини с Република Молдова (...) Не можеш да оставиш една страна отново жертва на Русия (...). Съдбата на румънците в Република Молдова трябва да бъде същата, като тази на румънците в Румъния - ЕС и НАТО. Разбирам, че в момента много румънци искат да се обединят с Република Молдова (...) Определено трябва да се проведе референдум и в двете страни. Тоест, трябва да се върви по нормален път, не се правят съюзи с оръжие в ръка", каза Марчел Чолаку.

Според резултатите от проучване на общественото мнение, оповестени вчера, повечето граждани на Молдова са против обединение с Румъния, информира ТАСС. Само около една трета от населението на Молдова подкрепя идеята за обединение с Румъния, показват резултатите от анкета на изследователския център СиБиЕс-Рисърч (CBS-Research) по поръчка на Института за обществена политика на Молдова. Ако следващата неделя се произведе референдум по въпроса за присъединяване на Молдова към Румъния, това предложение ще бъде подкрепено от 35,1 процента от молдовците. В същото време 47,4 процента от запитаните смятат, че страната трябва да остане независима. Други 17,5 процента от гражданите нямат мнение по въпроса, съобщиха вчера авторите на проучването на пресконференция в Кишинев.

Анкетата е проведена през ноември сред представителна извадка от 1132 души, като допустимата грешка е три процента. Тази година парламентите на Молдова и Румъния проведоха за първи път съвместно заседание, а правителствата на двете страни са се срещали многократно. Създадени са съвместни комисии и работни групи в много области, отбелязва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    32 28 Отговор
    Румъния е с начало 1859 г когато Влахия и Молдова се обединяват.
    Русия и СССР окупират Молдова. Молдова е Румъния

    Коментиран от #13, #25

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 16 Отговор
    ММОЛДОВА е СВОБОДНА РЕПУБЛИКА
  • 3 Е ние токава ще си

    35 18 Отговор
    вземем Добруджа от румънските нацита.

    Коментиран от #8

  • 4 Пешо

    44 2 Отговор
    Ние няма ли да правим някакво обединение? Македония отдавна чака за ЕС,
  • 5 Някоя си

    25 14 Отговор
    Еее може ли така... Държава от ес.с имперски амбиции 🤣🤣🤣
  • 6 Гешевче

    33 12 Отговор
    Това е по-притеснително от войната в украйна. Първо, под носа ни е и второ, в молдова живеят повече българи, отколкото в украйна, може би 500 000.
  • 7 Новият план

    13 28 Отговор
    Ще се случи след преврат в Киев, когато украинската армия се разпадне и създаде руски съюзник като Беларус. Русия ще осигури останалата част от Трансбалканската тръба. Молдова става съюзник. На Румъния и България се предлага евтин газ и Сърбия също го получава, ако играят добре и излязат от НАТО. Същото е с Гърция и Унгария и дори Италия. Германската индустрия се премества на Балканите, за да използва този газ.
    Германия в смут напуска НАТО заради руския газ.

    Коментиран от #16

  • 8 честен ционист

    10 24 Отговор

    До коментар #3 от "Е ние токава ще си":

    По-точно Унгария ще си вземе цяла Трансилвания, а ще компенсират власите с цяла Добруджа. Обединението на Румъния и Молдова плаши Ганчо, защото заминава последна дупка на кавала в цяла Европа. Даже и зад Грузия.
  • 9 Некой си

    28 10 Отговор
    Тоест, Румъния се готви да АНЕКСИРА Молдова?
    С референдум, нали?

    Коментиран от #11

  • 10 Ксаниба

    22 10 Отговор
    Пак ще я анексиоат, сасо че без Приднестровието. Нашите българи пак ще ги асимелирват, а външното ни солидарно ще се прави, че нищо нямало, като в оркраина след майдауна 2014

    Коментиран от #14

  • 11 Нашта хартиена коалиция

    1 10 Отговор

    До коментар #9 от "Некой си":

    ще им обясни как.
  • 12 Долу крадливите лапи

    9 16 Отговор
    от територията на Съветския съюз!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 честен ционист

    10 14 Отговор

    До коментар #10 от "Ксаниба":

    Там не са останали никакви българи, също като в Македония. Вижда се на изборите по стотина гласа идват от ония земи. Отдавна са ги преместили руснаците ония миякащите гагаузи у добричко, варненско, русенско, разградско и шуменско и пак не могат да задушат турската диаспора.

    Коментиран от #26, #27

  • 15 ами

    12 4 Отговор
    на това му се вика анексия, ама те и без това говорят румънски
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ей, това е дипломатическа клопка!

    11 3 Отговор
    не е работата, да се обединяваме! А да се интегрираме, като самостоятелни държави в международните институции, гарантиращи мирно съвместно съществуване - ха, ха, един израз от студената война! Та само така можем да продължим напред, в този сложен свят! Едно обединяване на съседни държави, само ще даде сили на руската дипломация, да продължи да вършат, и говорят гадости!
  • 18 £€¥√

    12 0 Отговор
    че би искал Румъния да се обедини с Република Молдова

    Русия естествено ще е против това
  • 19 Даскал

    14 13 Отговор
    Когато целият свят чакаше България да си прибере Македония след разпада на СФРЮ , щатско-турските слуги от СДС отидоха и първи я признаха .
  • 20 Ами

    21 3 Отговор
    Според мен Румъния ще си вкара таралеж в гащите. В Молдова също има руско население.
  • 21 Дрън дрън та пляс

    7 9 Отговор
    И тия искат да завладеят чужда територия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Лафонтен

    9 6 Отговор
    Няма лошо Румъния да си прибере Молдова,бившата Бесарабия която Сталин и отне.Така справедливостта ще възтържествува.
  • 24 Гост

    7 8 Отговор
    Да не мислят пак да лапат а да ни върнат устието на Дунава.
  • 25 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    А устието на Дунава е България.
  • 26 Гост

    9 7 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Ти ходил ли си в Молдова.На чист български ме питат защо говориш на Руски.Ние сме българи.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Краснай клошар

    7 3 Отговор
    Днеска троловете са по кофите и сметищата, трябва да ядат нещо все пак, спряха копейките, няма и да има повече, вижте какво спокойствие е, хахаа!
    втарая в мире е в капитулация, пълен фалит и разпад, пред гражданка война!
  • 29 Донбасслав

    3 0 Отговор
    Веднага Война и Си взимаме БЪЛГАРСКАТА СЕВЕРНА ДОБРУДЖА с Констанца.
    Молдова е изкуствено създадена държава отделена от Румъния, ( която също е изкуствено създадена държава).като компилация за дадената им Северна Добруджа.
    Източният Фронт се Прокъсва ВСВ точно на румънските Долни уродливи войски. Червената Армия ги обръща в панически бягат Пред ужасените очи на Немският Вермахт!

    Коментиран от #31

  • 30 Йо Несбьо

    1 0 Отговор
    Преди бях охранител в Чехия и хващам един Василий да краде. Вася, рускоговорящ, беше принуден да ми покаже личните си документи и чета - "Република Молдова". Говореше румънски лошо и предпочиташе на руски. След два месеца се спира отново и този път носи румънски паспорт.

    Оказа се, че в Румъния отдавна има програма, според която ако един от родителите е от румънски произход, владееш румънски поне малко - спокойно можеш да станеш гражданин на Румъния. Мен даже познати ме насочиха към фирма, която подпомага процеса по кандидатстване.

    Не съм чувал молдованците да не искат да стават румънци, но често ги срещам в Чехия. Явно причините са повече финансови.
  • 31 Йо Несбьо

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Донбасслав":

    Молдова доста време е била самостоятелна и то още в Средновековието. Виждал съм молдованци с румънско име, които предпочитат да плещят на руски. Предполагам, че Румъния не ги привлича по финансови причини, тъй като още е опашкар
Новини по държави: