Отидете към основна версия

1 551 18

Сделка! Турция е готова да преработва руска пшеница и да доставя продукти на бедните страни

  • турция-
  • русия-
  • пшеница-
  • зърно

На 2 ноември Москва реши да възобнови участието си в зърнената сделка, след като Украйна с посредничеството на ООН и Турция гарантираха писмено, че няма да използват коридора за сигурност в Черно море за военни цели

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е готова да преработва безплатно руска пшеница и да я изпраща в бедните страни, заяви днес турският министър на земеделието и горите Вахит Киришчи пред журналисти в Анкара, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Имаме капацитет за това. Например при производството на брашно, макаронени изделия, грис и булгур. Сега, след като преработим собственото си зърно в нашите заводи, ще можем да преработим безплатната пшеница, която ще получим от Русия, и да я предоставим безплатно на най-слабо развитите страни под формата на брашно и булгур, каквото е желанието на нашия президент, каза той.

Киришчи заяви, че такива продукти биха могли да се доставят на "осем от най-бедните страни". Той не уточни кога ще започнат тези доставки.

На 2 ноември Русия реши да възобнови участието си в зърнената сделка, след като Украйна с посредничеството на ООН и Турция гарантираха писмено, че няма да използват коридора за сигурност в Черно море за военни цели, съобщи руското министерство на отбраната. Москва обаче заяви, че запазва правото си да се оттегли от споразумението, ако Киев наруши дадените от него гаранции.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: