Отидете към основна версия

2 665 7

Криза! Новото шведско правителство затяга драстично коланите

  • швеция-
  • оон-
  • улф кристершон

От 1975 г. Стокхолм надвишава препоръките на ООН за отделяне на най-малко 0,7 процента в подкрепа на развиващите се страни

Снимка: Shutterstock

Швеция ще въведе драстично намаляване на средствата за развиващия се свят, предаде Франс прес. Това става ясно от проектобюджета на новото правителство, който беше представен днес.

В бюджета за догодина консервативният шведски премиер Улф Кристершон предвижда намаляването на международната помощ, която страната отпуска, със 7,3 милиарда крони (около 670 милиона евро) и допълнителни 2,2 милиарда през 2024 г.

Освен намаляването с около 15 процента спрямо предвидените до момента Швеция ще прекрати и практиката си да отделя за международна помощ 1 процент от брутния си вътрешен продукт.

Според специализирания сайт Donor Tracker през последната година Швеция е била на осмо място по международна помощ в абсолютни стойности и трета след Люксембург и Норвегия спрямо икономиката си, с принос от 0,92 процента от БВП.

Ограничаването на международната помощ присъстваше в програмата на новото дясно правителство, което за първи път в историята получи подкрепа от крайнодясната антиимигрантска партия "Шведски демократи" в шведския парламент.

От 1975 г. Швеция надвишава препоръките на ООН за отделяне на най-малко 0,7 процента в подкрепа на развиващите се страни.

Въпреки прогнозите за растеж на нетна база, с предвиден спад от 0,4 процента на БВП догодина и растеж от 2 процента за 2024 г., в представения днес проектобюджет е заложен ръст от 0,7 процента на БВП.

В бюджета са предвидени допълнителни 40 милиарда крони, които ще се използват за важни разходи като намаляване на данъците върху горивата, увеличаване на средствата за отбрана и запазване на обезщетенията при безработица - едно от исканията на "Шведски либерали". Средствата за полицията и нови ядрени централи също са увеличени.

Плод на споразумение между мнозинството от четири формации - "Умерената коалиционна партия", „Християндемократи“, „Либералите“ и "Шведски демократи", проектобюджетът беше внесен в парламента за приемане преди края на годината.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: