Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 17:50 2 593 7

Криза! Новото шведско правителство затяга драстично коланите

  • швеция-
  • оон-
  • улф кристершон

От 1975 г. Стокхолм надвишава препоръките на ООН за отделяне на най-малко 0,7 процента в подкрепа на развиващите се страни

Криза! Новото шведско правителство затяга драстично коланите - 1
Снимка: Shutterstock

Швеция ще въведе драстично намаляване на средствата за развиващия се свят, предаде Франс прес. Това става ясно от проектобюджета на новото правителство, който беше представен днес.

В бюджета за догодина консервативният шведски премиер Улф Кристершон предвижда намаляването на международната помощ, която страната отпуска, със 7,3 милиарда крони (около 670 милиона евро) и допълнителни 2,2 милиарда през 2024 г.

Освен намаляването с около 15 процента спрямо предвидените до момента Швеция ще прекрати и практиката си да отделя за международна помощ 1 процент от брутния си вътрешен продукт.

Според специализирания сайт Donor Tracker през последната година Швеция е била на осмо място по международна помощ в абсолютни стойности и трета след Люксембург и Норвегия спрямо икономиката си, с принос от 0,92 процента от БВП.

Ограничаването на международната помощ присъстваше в програмата на новото дясно правителство, което за първи път в историята получи подкрепа от крайнодясната антиимигрантска партия "Шведски демократи" в шведския парламент.

От 1975 г. Швеция надвишава препоръките на ООН за отделяне на най-малко 0,7 процента в подкрепа на развиващите се страни.

Въпреки прогнозите за растеж на нетна база, с предвиден спад от 0,4 процента на БВП догодина и растеж от 2 процента за 2024 г., в представения днес проектобюджет е заложен ръст от 0,7 процента на БВП.

В бюджета са предвидени допълнителни 40 милиарда крони, които ще се използват за важни разходи като намаляване на данъците върху горивата, увеличаване на средствата за отбрана и запазване на обезщетенията при безработица - едно от исканията на "Шведски либерали". Средствата за полицията и нови ядрени централи също са увеличени.

Плод на споразумение между мнозинството от четири формации - "Умерената коалиционна партия", „Християндемократи“, „Либералите“ и "Шведски демократи", проектобюджетът беше внесен в парламента за приемане преди края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смешници

    34 2 Отговор
    Да събират за вноската в НАТО и закупуване на Ф-35, нищо че си имат Грипен.

    Коментиран от #6

  • 2 Шопо

    39 6 Отговор
    Ефекта от санкциите срещу Русия, ЕС се разпада.

    Коментиран от #3

  • 3 ПламеННИте

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    Ще разпознаеш по пламенните приказки на хора с убеждение, че България не може да съществува ако няма кой на запад да я кукловоди ... иначе си напълно прав след първата и втората световна ... пак застанахме на страната на губещите :) Дали немците ще ни излъжат и 4-ти път ... ами да щом 3 пъти вече ни лъжат - като нищо.
  • 4 Студопор

    21 2 Отговор
    Защо развит и стабилна държава като Швеция е с крони, а не с евро? За един приятел питам...

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "смешници":

    Имат добре развита военна промишленост. Сааб може да не прави коли вече ама не е спрял да работи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: