Отидете към основна версия

2 085 19

Чавушоглу: Швеция и Финландия не са изпълнили ангажиментите си към Анкара по пътя им за членство в НАТО

  • турция-
  • мевклют чавушоглу-
  • швеция-
  • финландия-
  • нато

Шведският министър-председател Улф Кристершон е на посещение в Анкара, за да обсъди перспективите за ратифициране от страна на Турция на кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция и Финландия все още не са изпълнили всички задължения към Анкара в рамките на диалога за присъединяването на тези страни към НАТО, като следващата среща за изпълнението на споразуменията ще бъде от решаващо значение, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. "Йени шафак".

И двете страни предприеха определени стъпки, но на този етап е трудно да се каже, че са изпълнили ангажиментите си. Стъпките не са достатъчни, заяви той.

Чавушоглу припомни, че по-рано в Хелзинки се проведе тристранна среща за практическото изпълнение на условията на меморандума, подписан през юни от Турция, Финландия и Швеция.

Такава среща предстои да се проведе в Стокхолм. Тази среща ще бъде от решаващо значение за изпълнението на бъдещи конкретни стъпки. Ще бъде обсъден меморандумът, какво е направено и какво трябва да се направи. Ще бъде изготвен доклад и ще бъде направена повторна оценка на напредъка в разрешаването на различията между страните, заяви Чавушоглу.

Шведският министър-председател Улф Кристершон днес е на посещение в Анкара, за да обсъди перспективите за ратифициране от страна на Турция на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: