Отидете към основна версия

11 412 138

Великата и могъща руска морска суперсила се скри в ъгъла и подви опашка

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • флот-
  • черноморски флот-
  • украйна-
  • война-
  • калибър-
  • кораби-
  • подводница

Черноморската флотилия на РФ по време на пълномащабното нахлуване в Украйна не успя да изпълни нито една значима задача

Снимка: БГНЕС/ EPA

Вкараха Черноморската флотилия в ъгъла
©️АЛЕКСАНДЪР КОВАЛЕНКО

Сега виждаме редовни съобщения, че руската черноморска флотилия извежда в открито море военни кораби, които не са носители на крилатите ракети "Калибър".

Е, тези съобщения са доста многозначителни, но трябва да се отнасяме към тях с капка благоразумие.

На първо място, липсата на носител на крилатите ракети "Калибър" в открито море не означава, че няма заплаха от изстрелване на тези ракети на територията на Украйна. През тези месеци руското командване е извършило много безумни и престъпни действия и следователно, какво ги спира да изстрелят КР "Калибър" от залива на Севастопол?

Освен това не забравяйте за дизелово-електрическите подводници от типа "Варшавянка", които също са носители на КР "Калибър", чието проследяване е много по-проблематично от надводните обекти.

От друга страна, руското командване не извежда кораби носители с „калибри“ в открито море, тъй като смята, че безпилотните лодки-камикадзе на определена страна, замесена в неотдавнашния инцидент в Севастополския залив, ловуват точно на калиброносители.

Тоест великата и могъща морска суперсила се скри в ъгъла, подви опашка, страхувайки се от ударите на малките лодки? Страх на ниво отчаяние? Най-смешното е, че руската Черноморска флотилия по време на пълномащабното нахлуване в Украйна не успя да изпълни нито една значима задача в тактически и стратегически план, а само претърпя поражение.

Към днешна дата руският флот не се е показал по никакъв ефективен начин във войната срещу Украйна. Той не успя да извърши десантиране в Одеса и региона. Последва унищожаването и повреждането на руската група на големите десантни кораби в Бердянск. След Бердянск флагманът на Черноморския флот се оказа на дъното на Черно море, който беше унищожен с оръжие, от което целият флот трябваше да защитава! След това беше Змийския остров. Инцидентът с най-охранявания обект във временно окупирания Крим - Кримския мост. И сега, някакъв инцидент в залива на Севастопол, след което руските кораби изобщо не си пъхат носовете в Черно море.

Русия, която се нарича велика морска сила, всъщност губи морската битка от страна, която няма флот като такъв. В която противокорабните комплекси във въоръжението не са стотици, а които могат да се преброят на пръстите на едната ръка. По време на тази война руският флот се оказа може би най-безполезният клон на въоръжените сили. Така наречената "велика" морска държава с абсолютно безполезен флот, който от време на време бива опозорен с дребни шамари, сега просто е натикана в ъгъла.

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 134 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: