Тема: Украйна

15 Ноември, 2022 21:00 2 857 10

Синдромът на Чърчил

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • уинстън чърчил-
  • украйна-
  • великобритания-
  • война-
  • втора световна война-
  • русия-
  • ссср

Осем десетилетия след Втората световна война всички ние все още не знаем дали ще оцелеем

Синдромът на Чърчил - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Синдромът на Чърчил
© Виталий Портников

Военното време винаги е епоха на манифести и пламенни речи. Около веднъж седмично слушаме или четем изявленията на един или друг западен политик, който дава ясна и безкомпромисна оценка на руската агресия срещу Украйна. Тези дни това беше германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Малко по-рано - шефът на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел. Ние се възхищаваме на нещо повече от лъскава формулировка. За нас също така е важно водещите западни политици да признаят грешките си. В края на краищата добре помним как Щайнмайер по време на мандата си като министър на външните работи на Германия беше лобист за компромиси с Москва и поддръжник на изграждането на Северен поток. И как Борел долетя до Москва буквално в навечерието на руската атака срещу Украйна и се опита да се договори за нещо с министъра на външните работи на Русия Лавров - въпреки че нямаше за какво да се говори нито с Лавров, нито с някой друг в руското ръководство.

Още новини от Украйна

И аз щях да се зарадвам на това прекрасно прозрение, ако не си спомнях, че дълги години – още преди 2014 г. – политици в Полша, Латвия, Литва, Естония, Чехия и Словакия предупреждаваха колегите си за предстоящата руска опасност. Те предупреждаваха дори когато политици и бизнесмени в самата Украйна смятаха, че основната задача е да се получи "евтин" руски газ и да се запази транзитният статут на страната. Когато украинското общество смяташе Путин за най-добрия политик на всички времена и народи и гласуваше на избори за руски агенти във властта.

Но как Западът реагира на тези предупреждения? С явно презрение, разбира се. Всичко това се смяташе за проява на „полска болест“, „русофобия“, комплекс за малоценност. Те там са близо до Москва толкова дълго, че не могат да видят гората заради дърветата! Но ние тук в Париж, Лондон, Брюксел сме хора без комплекси. И ето хората без комплекси започват да работят върху пламенни речи в момент, когато не им остава нищо друго освен да говорят, да очакват, че Украйна ще отвърне на Русия, а Русия ще се въздържи от използването на ядрени оръжия. Браво! Бяха политици, станаха оратори. Моите аплодисменти.

И тук се сетих за съдбата на друг оратор - сър Уинстън Чърчил, на чието политическо наследство обикновено се възхищават. На 5 март 1946 г. Чърчил произнася друга пламенна реч във Фултън, в която говори за „желязната завеса“, зад която са разположени столиците на старите държави от Централна и Източна Европа: Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград, Букурещ и София. Тази реч можеше да бъде пренаписана от Щайнмайер. Или Борел. Въпреки че трябва да се признае, че оценките, които Чърчил дава на Русия (именно Русия - така той възприемаше целия Съветски съюз, в главата му нямаше Украйна и тук не трябва да има илюзии), изглеждат много по-меки от оценките, че сега са дадени на Русия от Щайнмайер. В речта си Чърчил говори за търсенето на взаимно разбирателство с Русия - съветската пропаганда превърна речта му в антисъветски манифест.

И тази неяснота на формулировката в речта на известния британски оратор се обяснява много просто: собственият му съюз със Сталин. Свикнали сме да гледаме на предшественика на Чърчил Чембърлейн като на привърженик на неуместни компромиси. И много от нас се възмутиха, когато във филма „Мюнхен. На прага на войната” британският премиер отново се яви като миротворец, който отложи войната и позволи на страната да се подготви по-добре за нея, като предаде интересите на Чехословакия. Всъщност това беше грешка, която стана един от стимулите за началото на Втората световна война. Но Чърчил използва друга грешка – грешката на Хитлер – и се съюзява със Сталин, когато Хитлер атакува Съветския съюз.

От гледна точка на днешното ни отношение към историята това беше единствената възможна стъпка: Хитлер не можеше да бъде победен без съюз със Сталин. Историята е такава, каквато е. Но трябва да напомня простите факти. Великобритания и Франция влизат във войната с Германия, за да не предадат Полша на Хитлер. Чърчил и Рузвелт дадоха Полша на Сталин. Унгария, Румъния, България са били съюзници на Хитлер. Дадоха Унгария, Румъния, България на Сталин. Чехословакия е окупирана от Германия. Дадоха Чехословакия на Сталин. Югославия и Албания са окупирани от Германия и нейните съюзници. Дадоха Югославия и Албания на Сталин. Западните лидери умишлено пожертваха интересите на Източна и Централна Европа за благоденствието на своите страни. Дори не говоря за страни като Латвия, Литва и Естония. Западът приема всички териториални придобивки на Сталин, получени в съюз с Хитлер. Е, би било странно в този контекст изобщо да се споменава Украйна или Беларус, защото за Чърчил или Рузвелт това беше Русия.

Обикновено наричаме подобни действия политически прагматизъм, историческа неизбежност, избор на по-малкото зло. И за нас, възпитаните в културата на тази неизбежност, прагматизмът на Чърчил е много по-разбираем от прагматизма на Чембърлейн или прагматизма на Ангела Меркел, която се съгласи на изграждането на Северен поток. В края на краищата Чърчил се стреми не само към победа над Хитлер, но и към спасението на Великобритания, не на „всяка цена“, обичайна за съветските лидери, а на възможно най-ниската цена от гледна точка на спасяването на британски животи и загуби за Британска икономика.

Но нека погледнем резултата от политическото наследство на най-великия британец на хилядолетието. Половин Европа е под ботуша на Сталин. Естественият и пълен крах на Британската империя. Естественото запазване на съветската империя и нейната способност за реформиране, възраждане и нова агресия. И неестествената победа на комунистите в Китай, която вече е заплаха номер едно за целия цивилизован свят. Осем десетилетия след Втората световна война всички ние все още не знаем дали ще оцелеем. Защото всеки прагматизъм и всяко политическо предателство имат своята висока цена. Цената на следващото хилядолетие.

Източник: zbruc eu

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    15 7 Отговор
    След другия отвор в който е слагал пурата, винаги я е довършвал с уста! Този е срам за човечеството, като сръбски измекяр е!
  • 2 Бля бля..

    14 5 Отговор
    Западът увяхва денонощно,ежеминутно и е в класически нокдаун.."Надежда всяка тука оставете"..
  • 3 Пич

    18 5 Отговор
    Горкият глупак ! Така се мъчи да заработи някой цент.....но нищо не му се разбира !!! Егати и фронта , е бедарабският !!!

    Коментиран от #8

  • 4 Господа

    15 4 Отговор
    Освен че източникът е бесарабски фронт дайте името и на автора
    Дълга статия с не винаги много точни факти ето един пример давам го:
    "неестествената победа на комунистите в Китай, която вече е заплаха номер едно за целия цивилизован свят."
    Мислищите хора ще си зададат въпроса защо тази победа на комунисти в китай е неестествена и как така ще е заплаха за целия свят
    Нито едно от тези две твърдения не е вярно и не е подкрепено с доказателства.
    Има един много голям пропуск във всичките твърдения който е следният русия и великобритания много дълго преди немската агресия срещу полша преговаряха за съюз срещу германия но великобритания безкрайно много протакаше тези преговори докато се стигна до необратимото началото на войната
    Да не казвам колко не естествено беше то

    Коментиран от #6

  • 5 За размисъл

    8 2 Отговор
    За пореден път ФАКТИ ни поднасят статия, не от уважаваща се медия( т.е. такава, проверяваща предлаганата информация), а от личниата страница на ... Коваленко.
    Коваленко е украински "уважаващ себе си журналист " , който, вместо да погледне грешките на украинските политици, стигна до наглостта да обвинява такива титани като Чембърлейн и Чърчил.
    Не съм фен на никой руски политик, още повече на фона на тази кървава война. Но какро казва един близкоизточен християнски мъдър писател :" дали и жертвата не носи вина чрез поведението си, което предизвиква агресора си"
    Нейсе... нищо ново под слънцето.
  • 6 Иван4о

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Господа":

    Изкриеен коментар: Германската агресия с/у Полша става с мълчаливо съгласие/съучастие на СССР. Следва разделяне на Полша м/у Германия и СССР и заличаване на държавата Полша. Това е отбелязани в съвместен военен парад. В СССР избиват пленени полски офицери - няколко хиляди - жестокост сравнима с действия на хитлеристите. Желю Желев стана известен с книгата Фашизмът - прочетете я.

    Коментиран от #9

  • 7 Къса памет!

    13 1 Отговор
    Чърчил беше казал, че София трябва да стане картофено поле!
  • 8 Та той е руснак бе!

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    От къде да знае повече?Наизуст е натресъл нещо,дет може би сам е искал да си повярва.И тоя пиян Чърчил нема ли го остават най-после.Въобще не го четах тоя т.а.п.и.р.През ред,през три-четири.Глупости.
  • 9 Подведена Полша

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иван4о":

    Великобритания подведе Полша да бъде неотстъпчива.Но после,освен обява на война,а с това и почна Втората световна,нищо друго не стори(нямаше достатъчно сили).А какво искаше Германия?Коридор към Кьонигсберг,собствеността в Данциг им се гарантираше на поляците.И те си помислиха,че наистина са могъщи.След разгрома на болшевиците във Варшава през 1920,в който взе участие голяма френска част,това даде на полския външен министър сам,който беше заслужил в тоя разгром,измамното чувство за величие.Поддържано от обещанието на Великобритания,така и се осуети планът на Хитлер за атака на съв.русия,като се използва Полша като коридор за Drang nach Osten.На поляците се даваше един коридор от Лвов и Тернопол за Одеса,краят на комунизма в 1940-та,а съдбата на болшевишките комисари в съдебен процес,някъде в уралските градове,подобно на тоя,който стана в Нюрнберг.Поради това и Хитлер предупреждаваше Хорти да не влиза в Транскарпатия,понеже зоната беше резервирал за стратегически съюзник.Ето,това беше Полша за Германия,а войната-оформяща се една локална война.Това не се случи.Случи се друго и то беше обмисляно дълго преди това в банковите централи на НюЙорк и Лондон.
  • 10 сноу

    3 0 Отговор
    От Бфронта само кофи с объркана помия..дето има една дума и за прасетата на става..