Отидете към основна версия

4 350 118

Руското МО: Поразихме всички набелязани цели

  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • полша-
  • нато

Военното ведомство уточни, че прецизни удари са нанесени по цели само на територията на Украйна и на разстояние не по-малко от 35 км от украинско-полската граница

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Специалисти от руския военно-промишлен комплекс (ВПК) идентифицираха останките (от ракетата) на снимките, направени в Полша, като елементи от системата за противовъздушна отбрана С-300 на украинските ВВС. Това съобщиха в сряда от Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирани от ТАСС.

"Снимките на останките, открити в селището Пшеводoв, публикувани вечерта на 15 ноември в Полша, бяха недвусмислено идентифицирани от руските експерти от военно-промишления комплекс като елементи на зенитна управляема ракета на системата за противовъздушна отбрана С-300 на Военновъздушните сили на Украйна", съобщиха от министерството.

"Изявленията на различни украински източници и чуждестранни официални лица за падането на предполагаеми руски ракети в Пржеводов са умишлена провокация с цел ескалиране на ситуацията", казаха от министерството.

В доклада се казва още, че на 15 ноември руските въоръжени сили са извършили масирана атака с прецизни оръжия с голям обсег с въздушно и морско базиране срещу военната система за командване и контрол на Украйна и свързаните с нея енергийни съоръжения. "Целта на удара е постигната. Всички изстреляни ракети са попаднали точно върху зададените цели. Всички цели са поразени", отбелязват от пресслужбата на руското министерство на отбраната.

Военното ведомство уточни, че прецизни удари са нанесени по цели само на територията на Украйна и на разстояние не по-малко от 35 км от украинско-полската граница.

Ракета падна на 15 ноември в Пшеводов (Люблинското войводство), разположено в Източна Полша. В резултат на инцидента са загинали двама души. Президентът на републиката Анджей Дуда каза, че към момента няма доказателства кой е изстрелял тази ракета. Полското външно министерство твърди, че ракетата е руско производство. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че разполага с предварителна информация, която оспорва твърденията, че падналата в Полша ракета е изстреляна от Русия.

Полските медии публикуваха кадри, на които се вижда как армията на страната започва да пренасочва оборудване към Пшеводов. Полското правителство заяви, че бойната готовност на някои полски военни части е повишена. На мястото на експлозията работят специални служби. Освен това правителството обмисля дали да подаде заявка за позоваване на член 4 от Договора за НАТО - консултации.

Член 4 от договора на Алианса предвижда "Страните да проведат консултации помежду си, ако по мнението на някоя от тях целостта на територията, политическата независимост или сигурността на една от страните е застрашена." По този начин този член е предверието за провъзгласяването на член 5 - задължението за оказване на помощ, пише Der Standard.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания